Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Амбасадор Мађарске у посети Нишу - пречишћавање вода, инвестиције, туризам

rssBookmark and Share

Ниш 13.10.2020. Јужна Србија Инфо

Амбасадор Републике Мађарске, данас је посетио Ниш. Изградња водоводне и канализационе мреже, изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода, као и развој бањског туризма биле су теме састанка између Њ.Е. амбасадора Мађарске Атиле Пинтера и градоначелнице Ниша, Драгане Сотировски

Амбасадор Мађарске у посети Нишу - пречишћавање вода, инвестиције, туризам

Гости и домаћини се сложили у једном, био је ово важан састанак за наставак добре сарадње између Мађарске и Србије па и Ниша
                   
Изградња водоводно-канализационе мреже, изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода, развој бањског туризма биле су теме састанка између Атиле Пинтера и градоначелнице Драгане Сотировски која је том приликом напоменула да Ниш има и почасног конзула Мађарске који граду и те како значи.

Амбасадор Мађарске у Србији, др Атила Пинтер, истакао је да је разговарано на тему сарадње између водовода у Нишу и Будимпешти, изградњи фабрике за пречишћавање отпадних вода о бањског туризма, али и довођењу мађарских фирми у Ниш.
                  ‘
’Са градоначелницом сам имао веома важан састанак, на коме смо  прецизирали могуће сфере наше будуће сарадње.Наша земља има посебан контакт са овим градом од 2016.године када је председник Александар Вучић тражио од мађарског премијера да се више мађарских фирми фокусира, не само на Војводину и Београд, већ и на јужни део Србије и то ће сада бити наш циљ. Ниш има изузетну локацију. Веома близу је главни град Бугарске као и Македоније и други велики градови у региону, а то значи да је Ниш регионални центар", казао је мађарски амбасадор.
                
Он је додао да се највеће мађарске фирме већ налазе у Србији, али да има још доста фирми које су расположене да се придруже овим фирмама и обезбеде инвестиције у Нишу.
                 
"Трудили смо се да прецизирамо нашу сарадњу, а на првом месту је развој бањског туризма и пречишћавање вода јер и у првом и другом случају наше фириме имају велика искуства и могу да помогну’’, додао је мађарски амбасадор.  
                  
Градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, истакла је да се у наредном периоду очекује да 26 мађарских компанија започну пословање у Србији. Предност града  Ниша  је додаје Сотировски, добра повезаност аутопутем, будућа реконструкција пруге  Београд – Ниш и изградња пута Ниш - Мердаре . 
                 ‘
"Неколико области су јако интересанте у којима Ниш и фирме из Мађарске имају могућност за сарадњу.То је, пре свега, развој бањског туризма а ми имамо прелепу Нишку Бању која није  недовољно искорушћена. Искуство које они имају у бањском туризму и те како можемо да  искористимо да нашу бању, која је наш бисер, искористимо на прави начин. Друга ствар је њихово  искуство у изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода. Кроз програм Србија 20-25 очекује нас, не  само заштита животне средине већ и изградња водоводне и канализационе мреже, ово је права прилика да нашим фирмама пренесу своје искуство‚‚- истакла је градоначелница Драгана Сотировски.
               
Успешна сарадња се очекује између два водовода- из Будимпеште и Ниша, чији су представници присуствовали састанку  градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и мађарског амбасадора др Атиле Пинтера.
               
‘’Водовод из Будимпеште је компанија која је јако стара ии ма дугу традицију, преко 152 године. За сада смо успели да успоставимо сарадњу са београдским водоводом, а надамо се да је ова данашња посета  само почетак успостављања сарадње и са нишким водоводом и да видимо које су то области у којима можемо да сарађујемо. Имамо велико знање и искуство и спремни смо да то искуство пренесемо’’- казао је Тамас Бенце, директор Интернационалног водовода у Будимпешти.
              
Игор Вучић,  директор ЈКП ,,Наиссус“, је потврдио да је данашњи састанак био јако важан и за град Ниш али и нишки водовод.
                
‘’Програмом Владе Републике Србије до 2025. године свако село и насеље морало би да има  услове за прикључење на водоводну и канализациону мрежу. Што се  тиче Ниша у окружењу 57 села нема канализациону  мрежу и предвиђено је 182 километра  изградње те мреже, а подразумева се и уградња  пречешћивача за отпадне воде у најмање 26 села. Оно што је за нишки  водовод најбитније то је искуство водовода из Будимпеште и очекујем да ћемо моћи да искористимо њихово знање’’, казао је Игор Вучић.
                
Договорена је и сарадња између Канцеларије за локални и економски развој и пројекте града Ниша и Будимпеште. 
                   
‘’Истако бих две теме, пројекат отпадних вода где је мађарска Влада изразила заинтересованост за сам пројекат који је  завршној фази и да нас очекује расписивање међународног тендера. Сазнања да су они лидери на овом пољу у Европи нама су драгоцена а сарадња значајна’’- казао је Душан Радивојевић, директор КЛЕРП-а.

Успешна сарадња између Ниша и Мађарске почела је још 2016. године на Економском форуму у Нишу. 


#   Ниш   Драгана Сотировски   амбасадор   Наиссус ЈКП   Мађарска   Атила Пинтер   Игор Вучић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима