Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Амерички амбасадор посетио Врање и Бујановац

rssBookmark and Share

Врање 20.11.2012. Izvor: Agencije

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби се данас, приликом своје прве званичне посете Врању, сусрео са градоначелником Зораном Антићем и на заједничкој конференцији за новинаре најавио да ће амбасада САД наставити економску подршку том региону.

Амерички амбасадор посетио Врање и Бујановац

Разговарало се о сарадњи са осталим општинама у Пчињском округу, чији је Врање административни центар, а амбасадор Кирби је рекао и да је импресиониран енергијом коју поседује ново руководство града.

Градоначелник Врања је навео да је у протеклих шест година реализацијом различитих пројеката које су подржавале САД у Врању инвестирано више од 420.000 евра.

Кирби и Антић су касније обишли и Амерички кутак који се у Врању налази поред градске библиотеке "Бора Станковић", као и зграду некадашњег "Американског дома за ратну сирочад", задужбину Џона Фротингама, који је био четврти дом у Србији који је у периоду од 1918. до 1934. године Фротингам отворио и издржавао.

После Врања амбасадор САД Мајкл Кирби боравио је данас и у Бујановцу где се најпре састао са председником општине Нагипом Арифијем.

Амбасадора и његове сараднике Арифи је упознао са програмом развоја ове локалне и мултиетничке заједнице од 2007. до 2017. године са акцентом на економске пројекте.

"За досадашње резултате у укупном развоју Бујановца, посебно у мултиетничкој сарадњи наших грађана, огромне заслуге припадају америчком народу и америчкој амбасади због чега вам се ја у име свих грађана општине Бујановац од срца захваљујем", рекао је председник Арифи.

Амбасадор Кирби најпре изразио захвалност на подацима које је чуо и дао пуну подршку плановима развоја те средине у којој заједно живе Срби, Албанци и Роми.

"Ако наставите да радите успешно као до сада, а ја у то не сумњам, ви и ваши планови и даље ћете имати пуну подршку САД", обећао је Кирби Арифију и његовим сарадницима.Амерички амбасадор се потом на затвореном састанку састао са лидерима политичких партија Срба и Албанаца из Бујановца и Прешева.

На крају своје посете југу Србије амбасадор САД у Србији Мајк Кирби посетио је оделење Економског факултета из Суботице где је отворио "Каријерни центар" чија је улога да ради на повезивању студената на једној, привреде и других институција на другој страни.После отварања центра студентима су се обратили и пожелели им успех на студијама амбасадор Кирби, декан Економског факултета из Суботице Ненад Вуњак и председник општине Бујановац Нагип Арифи.


#   Врање   Бујановац   Нагип Арифи   Бора Станковић   амбасадор   председник општине   Мајкл Кирби   Амерички кутак
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима