Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Борко Стефановић: Укинути све локалне скупштине у Србији

Bookmark and Share

16.01.2016. Бета

Председник Левице Србије Борислав Стефановић изјавио је данас да би све локалне скупштине у општинама и градовима у Србији требало укинути.

Фото: Фонет Зоран Мрђа
Фото: Фонет Зоран Мрђа

Стефановић је, поводом јучерашњих инцидената у Белој Цркви, казао да локалне скупштине суштински служе за изгласавање буџета и за "преотимање и прављење одборничких већина, по моделу онај који је на власти у републици, тај је отима осталима".

"Сматрамо да су локалне скупштине због тога непотребне и да су легло политичке корупције, отимачине, а и нажалост насиља", рекао је Стефановић.

Он је објаснио да та странка у свом програму предлаже да се локални парламенти укину изменом закона и Устава Србије и да локални органи буду, пре свега, градоначелник или председник општине и градско, односно општинско веће.

"За челнике локалних самоуправа и чланове већа би се гласало директно, именом и презименом. Предлажемо да се тако бирају и начелник полиције, општински или градски јавни тужилац и буџетски контролор, са тим да те три личности не би смеле да буду припадници било које странке", навео је Стефановић и додао да је тај предлог Левице Србије најсличнији америчком систему.

Он је додао и да би општинска, односно градска већа, преузела на себе обавезу доношења одлука, а да би се, у зависности од броја становника, ограничило колико највише и колико најмање чланова веће може да има.

"Грађани би гласали за име и презиме. Тиме се повећава степен одговорности, а ти људи би више радили и трудили се, јер знају да их бирају грађани који треба да их препознају као појединце који нешто раде за своју средину, а не овако, да то раде партије", казао је Стефановић.

Према његовим речима, у таквом систему не би било "отимања", јер свако иде директно пред бираче. Стефановић је оценио и да се на тај начин не би догодиле ситуације као у неким општинама у Војводини, где "напредњаци" након локалних избора нису имали ниједног одборника, а сада их имају по 20.

Коментара: 0


#   Градско веће   скупштина   Борислав Борко Стефановић   председник општине   општинско веће   Левица Србије
@BorkoStef @LevicaSrbije @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима