Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Демократе проверавале градски превоз - заборавили како је било у њиховом мандату

rssBookmark and Share

Ниш 09.07.2019. Јужна Србија Инфо

Омладинци Демократске странке у Нишу, организовали су дводневну акцију провере функционисања градског превоза у Нишу.

Демократе проверавале градски превоз - заборавили како је било у њиховом мандату

Ради коректности и и информисаности грађана Ниша, подсећамо да је у периоду до 2012. године, градски превоз, са више приватних превозника био такође у "хаотичном" стању, без бројчаних ознака линија и времена поласка, посебно у ноћном саобраћају.

Саопштење омладине ГрО Ниш, преносимо у целости.

Омладина Демократске странке у Нишу заједно са одборником СГ, Миодрагом Станковићем председником нишких демократа организовала је дводневну акцију, стање у јавном градском и приградском саобраћају, са циљем да укаже на проблеме грађана у јавном превозу. Том приликом изјаве новинарима дали су Миодраг Станковић, одборник СГ и председник ГрО ДС у Нишу, Јована Миленковић и Урош Михајловић, испред омладине ДС.

Возио сам се заједно са омладинцима Демократске странке јавним градским превозом. Разговарали смо са грађанима, тј. путницима. Невероватно је да актуелна градска власт не може да реши на први поглед један мали проблем, проблем са вентилацијом и климом у јавном градском и приградском превозу.

Истина је да хронични болесници који се возе јавним градским и приградским превозом имају здраствене проблеме због огромне врућине у аутобусима. Мајке са децом, као и старији наши суграђани имају нелагодности због тога што нема климе. Приметио сам да већи број аутобуса није нископодан, што представља проблем за особе са инвалидитетом као и за родитеље који  возе бебе у колицима. 

Тендером који је актуелна власт расписала јасно је дефинисано да сви аутобуси који саобраћају морају да буду климатизовани и нископодни. Како је могуће да превозници не поштују договорене обавезе? 

Позивам челнике градске власти да се мање возе службеним аутомобилима, а више градским превозом. Можда ће тада схватити колико је један, за њих безначајни  проблем, заправо велики проблем наших суграђана, рекао је Миодраг Станковић.

Јуче сам се возила линијом 4 и 5. Било је толико топло и загушљиво, да није могло да се дише. Осим што није радила клима, прозори су били затворени. Возач аутобуса је био у кратким панталонама, што јасно говори колико је возачима вруће. Ово је срамота за наш град! Наставићемо са акцијом све док господа из власти не реше овај проблем, изјавила је Јована Миленковић.

Да ли је могуће да у граду који је други по величини у Србији нема климе у више од 80% аутобуса. Ја се свакодневно возим аутобусом и уочавам да је то велики проблем за све нас. Поред тога не поштује се ред вожње, па се аутобус чека и по пола сата. Како преживети лоше услове градског превоза у паклено врелим летњим данима?  Сведок сам незадовољства грађана са којима се возим сваки дан.

Јуче смо се возили са грађанима на разним релацијама и оно што смо уочили то је да грађани тешко подносе врућину у аутобусима и да им мало фали да се онесвесте. Били смо сведоци да је једном старијем господину припало тешко због загушљивог ваздуха и превелике врућине у аутобусу. Такође десило се да је једна мајка са дететом изашла из аутобуса који се прегрејао због високе температуре, а притом су прозори били затворени. Клима је наравно била искључена.

Да ли треба да се догоди нека трагедија па да се грађанима омогући нормална вожња са вентилацијом и климом? Елементарни услови за нормалну вожњу морају да постоје, исто као што путници морају да купују дневне и месечне  карте.

Возили смо се линијом 1 до Нишке Бање, линијом 2 до Доње Врежине, линијом 3 до Брзог Брода, линијом 4 до Чалија, линијом 5 до Сомборске. Данас се возимо линијама 6, 7, 8, 9 и 10. У  аутобусима на линији 2,4,5 и приградском линијом 32, до Кравља у којима смо се возили није постојала вентилација, као ни клима или је постојала али се није користила. 

 Ова дводневна акција има за циљ да скрене пажњу на оне обичне грађане од којих се власт отуђила. Акцију ћемо понављати све док се проблем са вентилацијом и климом не реши! Ово је велика срамота за град Ниш.

Омладина Демократске странке апелује да се што пре уради нешто по овом питању, јер лето је тек пред нама, а ми у оваквим условима радије идемо пешке, изјавио је Урош Михајловић


#   Ниш   ДС   градски превоз   Дирекција за јавни превоз   Особе са инвалидитетом   Миодраг Станковић   градска власт   ред вожње   хронични болесници
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима