Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Demokrate proveravale gradski prevoz - zaboravili kako je bilo u njihovom mandatu

rssBookmark and Share

Niš 09.07.2019. Južna Srbija Info

Omladinci Demokratske stranke u Nišu, organizovali su dvodnevnu akciju provere funkcionisanja gradskog prevoza u Nišu.

Demokrate proveravale gradski prevoz - zaboravili kako je bilo u njihovom mandatu

Radi korektnosti i i informisanosti građana Niša, podsećamo da je u periodu do 2012. godine, gradski prevoz, sa više privatnih prevoznika bio takođe u "haotičnom" stanju, bez brojčanih oznaka linija i vremena polaska, posebno u noćnom saobraćaju.

Saopštenje omladine GrO Niš, prenosimo u celosti.

Omladina Demokratske stranke u Nišu zajedno sa odbornikom SG, Miodragom Stankovićem predsednikom niških demokrata organizovala je dvodnevnu akciju, stanje u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju, sa ciljem da ukaže na probleme građana u javnom prevozu. Tom prilikom izjave novinarima dali su Miodrag Stanković, odbornik SG i predsednik GrO DS u Nišu, Jovana Milenković i Uroš Mihajlović, ispred omladine DS.

Vozio sam se zajedno sa omladincima Demokratske stranke javnim gradskim prevozom. Razgovarali smo sa građanima, tj. putnicima. Neverovatno je da aktuelna gradska vlast ne može da reši na prvi pogled jedan mali problem, problem sa ventilacijom i klimom u javnom gradskom i prigradskom prevozu.

Istina je da hronični bolesnici koji se voze javnim gradskim i prigradskim prevozom imaju zdrastvene probleme zbog ogromne vrućine u autobusima. Majke sa decom, kao i stariji naši sugrađani imaju nelagodnosti zbog toga što nema klime. Primetio sam da veći broj autobusa nije niskopodan, što predstavlja problem za osobe sa invaliditetom kao i za roditelje koji  voze bebe u kolicima. 

Tenderom koji je aktuelna vlast raspisala jasno je definisano da svi autobusi koji saobraćaju moraju da budu klimatizovani i niskopodni. Kako je moguće da prevoznici ne poštuju dogovorene obaveze? 

Pozivam čelnike gradske vlasti da se manje voze službenim automobilima, a više gradskim prevozom. Možda će tada shvatiti koliko je jedan, za njih beznačajni  problem, zapravo veliki problem naših sugrađana, rekao je Miodrag Stanković.

Juče sam se vozila linijom 4 i 5. Bilo je toliko toplo i zagušljivo, da nije moglo da se diše. Osim što nije radila klima, prozori su bili zatvoreni. Vozač autobusa je bio u kratkim pantalonama, što jasno govori koliko je vozačima vruće. Ovo je sramota za naš grad! Nastavićemo sa akcijom sve dok gospoda iz vlasti ne reše ovaj problem, izjavila je Jovana Milenković.

Da li je moguće da u gradu koji je drugi po veličini u Srbiji nema klime u više od 80% autobusa. Ja se svakodnevno vozim autobusom i uočavam da je to veliki problem za sve nas. Pored toga ne poštuje se red vožnje, pa se autobus čeka i po pola sata. Kako preživeti loše uslove gradskog prevoza u pakleno vrelim letnjim danima?  Svedok sam nezadovoljstva građana sa kojima se vozim svaki dan.

Juče smo se vozili sa građanima na raznim relacijama i ono što smo uočili to je da građani teško podnose vrućinu u autobusima i da im malo fali da se onesveste. Bili smo svedoci da je jednom starijem gospodinu pripalo teško zbog zagušljivog vazduha i prevelike vrućine u autobusu. Takođe desilo se da je jedna majka sa detetom izašla iz autobusa koji se pregrejao zbog visoke temperature, a pritom su prozori bili zatvoreni. Klima je naravno bila isključena.

Da li treba da se dogodi neka tragedija pa da se građanima omogući normalna vožnja sa ventilacijom i klimom? Elementarni uslovi za normalnu vožnju moraju da postoje, isto kao što putnici moraju da kupuju dnevne i mesečne  karte.

Vozili smo se linijom 1 do Niške Banje, linijom 2 do Donje Vrežine, linijom 3 do Brzog Broda, linijom 4 do Čalija, linijom 5 do Somborske. Danas se vozimo linijama 6, 7, 8, 9 i 10. U  autobusima na liniji 2,4,5 i prigradskom linijom 32, do Kravlja u kojima smo se vozili nije postojala ventilacija, kao ni klima ili je postojala ali se nije koristila. 

 Ova dvodnevna akcija ima za cilj da skrene pažnju na one obične građane od kojih se vlast otuđila. Akciju ćemo ponavljati sve dok se problem sa ventilacijom i klimom ne reši! Ovo je velika sramota za grad Niš.

Omladina Demokratske stranke apeluje da se što pre uradi nešto po ovom pitanju, jer leto je tek pred nama, a mi u ovakvim uslovima radije idemo peške, izjavio je Uroš Mihajlović

Komentara: 1


#   Niš   DS   gradski prevoz   Direkcija za javni prevoz   Osobe sa invaliditetom   Miodrag Stanković   gradska vlast   red vožnje   hronični bolesnici
@demokrate @Mikica_S @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    dragan nešić, 11.07.2019.:
    Zar se desilo ovih dana ovo što Vi malo navodite?
    Gde ste bili kod tendera i prethodnih godina?
    To nije od juče. I Vaša stranka ima udela ?


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima