Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niške demokrate kritikuju način i vreme rekonstrukcije niških ulica

rssBookmark and Share

Niš 06.07.2019. Južna Srbija Info

Na danas održanoj 6, niškoj zoni slobode, čule su se kritike na način finansiranja i vreme rekonstrujcije ulica i tggova u Nišu.

Niške demokrate kritikuju način i vreme rekonstrukcije niških ulica

Saopštenje prenosimo u celosti..

U Srbiji je zavladala epidemija rekonstrukcija Trgova i izgradnje Fontana. Ta epidemija stigla je i u naš Grad. 

Prilikom usvajanja budžeta grada Niša za 2019. godinu, predložio sam kao odbornik SG Niša amandmane kojima se novac namenjen za rekonstrukciju parka i Trga Kralja Milana, kao i kupovinu zgrade u Generala Milojka Lešjanina preusmerava na prioritete građana Niša. 

Predložili smo da se taj novac opredeli za: 
Izgradnju Osnovne škole i predškolske ustanove u Gradskoj Opštini Pantelej, zbog povećanog naseljavanja u toj opštini. 

Da se građanima obezbedi transparentnost trošenja budžetskih sredstava, kroz uvođenje prakse svakodnevnog objavljivanja podataka o trošenju budžetskih sredstava. 

Da se uklone arhitektonske barijere, s obzirom da su i dalje najveći problem osobama sa invaliditetom u Nišu i onemogućavaju im normalan svakodnevni život. Da se obezbedi lift sa posebnom namenom za osobe sa invaliditetom u zgradi Gradske uprave. 

Da se zgrada Sportskog dispanzera, koja se nalazi pored bazena Čair, koja je izgrađena za vreme vršenja vlasti Demokratske stranke, stavi u funkciju, unutrašnjim uređenjem i obezbeđenjem medicinske opreme. Ideja je bila da to bude najmoderniji sportsko – medicinski centar u Srbiji. 

Da se izgradi Azil za napuštene životinje. 

Da se uloži u obnovu osnovnih i srednjih škola u Nišu koje su u veoma lošem stanju. 

Sve to, dragi sugrađani, može da se uradi sa novcem koji gradska vlast planira da uloži u keramiku, tj. zamenu ploča na Trgu Kralja Milana i kupovinu zgrade. ima na čekanju u vrtićima 2200 dece. Za 7 godina nije izgrađen ni jedan vrtić. Kada je Demokratska stranka vršila vlast, u gradu je izgrađeno i rekonstruisano 8 novih vrtića. Takođe, izgrađeno je 5  novih osnovnih škola i rekonstruisano više osnovnih i srednjih škola. Deca i roditelji na Panteleju pet godina čekaju na izgradnju osnovne škole. 

Kako danas objasniti deci na Panteleju da neće dobiti novu osnovnu školu, kako objasniti roditeljima 2200 mališana da će njihova deca i dalje biti na čekanju. 

218 miliona dinara je moglo takođe da se opredeli za izgradnju kanalizacije, svega 33% domaćinstva u Nišu ima rešenu kanalizaciju. U Srbiji je taj prosek manji, negde oko 60% ima rešenu kanalizaciju. Možda je to građanima bilo daleko važnije od uređenja gradskog trga. Ali, niko ih ništa nije ni pitao. 

218 miliona dinara aktuelna vlast daje iz budžeta grada Niša za rekonstrukciju Trga i Gradskog parka. I plus 30 miliona dinara za zamenu javne rasvete. To su pare građana koje aktuelna naprednjačka vlast troši bez javne rasprave, bez da pita građane Niša. Mi kao odbornici, kao predstavnici građana im poručujemo da se na taj način ne može trošiti novac građana.

Niš ne sme da bude prćija beogradskog centra moći. Građani Niša treba da se pitaju kako i na koji način se troše pare iz budžeta grada. Radovi moraju da stanu, zahtevamo javnu raspravu, zaključio je Stanković. 

 

Komentara: 0


#   Niš   DS   rekonstrukcija   Osobe sa invaliditetom   Miodrag Stanković   gradska vlast   infrastruktura   Savez za Srbiju   Niška zona slobode
@demokrate @Mikica_S @SavezZaSRB @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima