Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Savez za Srbiju - Niš: Kako sa sadašnjim platama spremiti decu za školu?

rssBookmark and Share

Niš 10.08.2019. Južna Srbija Info

"Niška zona slobode" održana je po 11. put danas, ispred TC "Kalča". Predstavnici opozicionih stranaka koje su potpisale Sporazum sa narodom razgovarali su ove subote sa zainteresovanim građanima.

Savez za Srbiju - Niš: Kako sa sadašnjim platama spremiti decu za školu?

Tom prilikom izjave su dali Miodrag Stanković predsednik Gradskog odbora DS Niš i jedan od lidera Saveza za Srbiju-Niš i Predrag Jovović poverenik Pokreta slobodnih građana za grad Niš.

Saopštenje i izjave prenosimo u celosti..

"Približava se nova školska godina. Da li roditelji mogu sa ovakvim platama da izađu na kraj i obezbede deci sve neophodne uslove za polazak u školu? Avgust mesec je mesec kada se kupuju udžbenici. Roditelje čeka kupovina udžbenika, ranca, odeće. Minimum 250 evra je roditeljima potrebno da opreme dete za školu. 

Komplet knjiga za đake prvake košta 50e, dok  za 7 i 8 razred košta oko 100e. Sa 300 miliona dinara, koliko aktuelna vlast daje na rekonstrukciju Trga Kralja Milana, što je negde oko 2,5 miliona evra, mogli smo da obezbedimo udžbenike za 40.000 đaka. Što znači da bi svi osnovci i srednjoškolci imali besplatne udžbenike. 

Vlast očigledno ne misli da je obrazovanje prioritet. Za vreme vršenja vlasti Demokratske stranke, izgrađene su tri velike osnovne škole, u Branko Bjegoviću, Brzom Brodu i Pasi Paljani i izvršena rekonstrukcija desetak manjih škola i domova.  Izgrađeno je 8 novih vrtića. Urađeni su školski tereni. Izgrađeni su otvoreni tereni u dvorištu osnovne škole Duško Radović i Sveti Sava. Otvoreno je 9 balon sala, dve sportske hale sa po 1000 mesta u školi Duško Radović i Mika Antić i 8 terena za mali fudbal sa veštačkom travom. 

Pre devet godina, otpočet je projekat sale za fizičko vaspitanje pri osnovnoj školi Mika Antić. Urađen je i teren sa veštačkom travom. Završena je i velika sportska hala. Aktuelna vlast sedam godina ne može da završi salu za fizičko vaspitanje. 

Nekoliko milijardi dinara uloženo je u škole kada je DS upravljala gradom. Zamenjena je stolarija, opremljeni su kabineti za nastavu”- rekao je Stanković. 

“U Nišu se gradilo i mislilo o obrazovanju. A šta sada imamo? Sada imamo jednu potpunu nebrigu o obrazovanju. Punih 7 godina nemamo izgrađenu nijednu jedinu školu, nijedna škola nije adaptirana. Kao odbornik u Skupštini Grada predložio sam izgradnju osnovne škole i predškolske ustanove u Panteleju.

Povećano naseljavanje u Gradskoj opštini Pantelej je evidentno, pa su kapaciteti postojećih škola na toj teritoriji nedovoljni za normalne uslove. Takođe, širenjem Somborskog bulevara, bezbednost dece, koja pohađaju postojeće škole može biti ugrožena, pa izgradnja osnovne škole predstavlja neophodnost za stanovnike te teritorije.  

Šta se dešava sa Divljanom? Rekonstruisana je, pa data izbeglicama, a sada se urušava. 

Veliki broj osnovnih škola, oko 6000 dece čeka septembar mesec kada treba da se reši situacija gde će oni pohađati rekreativnu nastavu? Važno je roditeljima da li će da izdvoje nekih 8000 din. za rekreativnu nastavu u “Divljani“ ili će morati da daju 20 000 din. za Kopaonik ili negde drugde. 
Potpunom nezainteresovanošću gradske vlasti postignute su dve stvari: roditelji imaju troškove za kupovinu udžbenika i deca nemaju gde da idu na rekreativnu nastavu. 

Prosečna neto plata, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi 55000 dinara. Ono što jeste činjenica je da su građani Niša, građani drugog, trećeg ili petog reda.  Plate nisu ni približne statistici. Ako je prosečna plata od 500e postala san, da li mi živimo u zlatnom dobu”?!- zaključio je Miodrag Stanković predsednik Gradskog odbora DS Niš i jedan od lidera Saveza za Srbiju u Nišu. 

“Niko od nas građana Niša ne može da ne vidi da svakog septembra poslednjih nekoliko godina svaki roditelj sa užasom dočeka početak školske godine, kada ga, pošto je mesecima otplaćivao udžbenike, čeka potpuna nepoznanica koliko će ove godine da ga košta „besplatno školstvo“- rekao je Predrag Jovović poverenik PSG u Nišu..

“Nišlije nikada nisu bile privilegovane da ne moraju da kupuju udžbenike kao što su do nedavno bili roditelji beogradskih đaka. Mi nemamo više odmaralište u Divljani da bismo tamo slali decu na rekreativnu nastavu. Mi imamo privilegiju da svakog prvog septembra gledamo priredbe koje se izvode za predsednike opština, umesto da budu svečanosti na kojima će prvaci, a ne političari, osetiti da su dobrodošli.  I tu je problem: funkcionisanje čitavog našeg školstva, od tetkica, privatnog obezbeđenja koje zapošljava radnike „na lizing“, preko izbora i nabavke udžbenika na krajnje sumnjiv način, spiskova tehnoloških viškova, „reorganizacije mreža škola“, tendera za građevinske radove za rekonstrukciju školskih objekata, preko izbora direktora škola – sve je ispolitizovano i trenutno se, kao i čitavo naše društvo, nalazi pod šapama Srpske napredne stranke. I oni podobni dobijaju sve – od masnih provizija, preko ocena za svoju decu, do doktorskih titula – na osnovu koruptivnog sistema koga su doveli do perfekcije.

Pokret slobodnih građana se zalaže prvenstveno za nezavisnost institucija i tela koji su u krajnjoj liniji odgovorni za pravedno funkcionisanje društva, a školski sistem, kao prioritet, mora odmah da se dovede u red. Džaba nam i površne reforme i zafarbane klupe, džaba nam i školska oprema i nove klime plaćene iz roditeljskih džepova, kada našu decu u školama vaspitavaju podobni kadrovi sa kupljenim diplomama”- zaključio je Predrag Jovović poverenik PSG Niš.

Komentara: 0


#   Niš   DS   Sveti Sava   Miodrag Stanković   sportska hala   mali fudbal   standard   školska godina   fizičko vaspitanje   balon sala   Niška zona slobode   Predrag Jovović   Pokret slobodnih građana PSG
@demokrate @Mikica_S @pokretslobodnih @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima