Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Савез за Србију - Ниш: Како са садашњим платама спремити децу за школу?

rssBookmark and Share

Ниш 10.08.2019. Јужна Србија Инфо

"Нишка зона слободе" одржана је по 11. пут данас, испред ТЦ "Калча". Представници опозиционих странака које су потписале Споразум са народом разговарали су ове суботе са заинтересованим грађанима.

Савез за Србију - Ниш: Како са садашњим платама спремити децу за школу?

Том приликом изјаве су дали Миодраг Станковић председник Градског одбора ДС Ниш и један од лидера Савеза за Србију-Ниш и Предраг Јововић повереник Покрета слободних грађана за град Ниш.

Саопштење и изјаве преносимо у целости..

"Приближава се нова школска година. Да ли родитељи могу са оваквим платама да изађу на крај и обезбеде деци све неопходне услове за полазак у школу? Август месец је месец када се купују уџбеници. Родитеље чека куповина уџбеника, ранца, одеће. Минимум 250 евра је родитељима потребно да опреме дете за школу. 

Комплет књига за ђаке прваке кошта 50е, док  за 7 и 8 разред кошта око 100е. Са 300 милиона динара, колико актуелна власт даје на реконструкцију Трга Краља Милана, што је негде око 2,5 милиона евра, могли смо да обезбедимо уџбенике за 40.000 ђака. Што значи да би сви основци и средњошколци имали бесплатне уџбенике. 

Власт очигледно не мисли да је образовање приоритет. За време вршења власти Демократске странке, изграђене су три велике основне школе, у Бранко Бјеговићу, Брзом Броду и Паси Паљани и извршена реконструкција десетак мањих школа и домова.  Изграђено је 8 нових вртића. Урађени су школски терени. Изграђени су отворени терени у дворишту основне школе Душко Радовић и Свети Сава. Отворено је 9 балон сала, две спортске хале са по 1000 места у школи Душко Радовић и Мика Антић и 8 терена за мали фудбал са вештачком травом. 

Пре девет година, отпочет је пројекат сале за физичко васпитање при основној школи Мика Антић. Урађен је и терен са вештачком травом. Завршена је и велика спортска хала. Актуелна власт седам година не може да заврши салу за физичко васпитање. 

Неколико милијарди динара уложено је у школе када је ДС управљала градом. Замењена је столарија, опремљени су кабинети за наставу”- рекао је Станковић. 

“У Нишу се градило и мислило о образовању. А шта сада имамо? Сада имамо једну потпуну небригу о образовању. Пуних 7 година немамо изграђену ниједну једину школу, ниједна школа није адаптирана. Као одборник у Скупштини Града предложио сам изградњу основне школе и предшколске установе у Пантелеју.

Повећано насељавање у Градској општини Пантелеј је евидентно, па су капацитети постојећих школа на тој територији недовољни за нормалне услове. Такође, ширењем Сомборског булевара, безбедност деце, која похађају постојеће школе може бити угрожена, па изградња основне школе представља неопходност за становнике те територије.  

Шта се дешава са Дивљаном? Реконструисана је, па дата избеглицама, а сада се урушава. 

Велики број основних школа, око 6000 деце чека септембар месец када треба да се реши ситуација где ће они похађати рекреативну наставу? Важно је родитељима да ли ће да издвоје неких 8000 дин. за рекреативну наставу у “Дивљани“ или ће морати да дају 20 000 дин. за Копаоник или негде другде. 
Потпуном незаинтересованошћу градске власти постигнуте су две ствари: родитељи имају трошкове за куповину уџбеника и деца немају где да иду на рекреативну наставу. 

Просечна нето плата, према подацима Републичког завода за статистику износи 55000 динара. Оно што јесте чињеница је да су грађани Ниша, грађани другог, трећег или петог реда.  Плате нису ни приближне статистици. Ако је просечна плата од 500е постала сан, да ли ми живимо у златном добу”?!- закључио је Миодраг Станковић председник Градског одбора ДС Ниш и један од лидера Савеза за Србију у Нишу. 

“Нико од нас грађана Ниша не може да не види да сваког септембра последњих неколико година сваки родитељ са ужасом дочека почетак школске године, када га, пошто је месецима отплаћивао уџбенике, чека потпуна непознаница колико ће ове године да га кошта „бесплатно школство“- рекао је Предраг Јововић повереник ПСГ у Нишу..

“Нишлије никада нису биле привилеговане да не морају да купују уџбенике као што су до недавно били родитељи београдских ђака. Ми немамо више одмаралиште у Дивљани да бисмо тамо слали децу на рекреативну наставу. Ми имамо привилегију да сваког првог септембра гледамо приредбе које се изводе за председнике општина, уместо да буду свечаности на којима ће прваци, а не политичари, осетити да су добродошли.  И ту је проблем: функционисање читавог нашег школства, од теткица, приватног обезбеђења које запошљава раднике „на лизинг“, преко избора и набавке уџбеника на крајње сумњив начин, спискова технолошких вишкова, „реорганизације мрежа школа“, тендера за грађевинске радове за реконструкцију школских објеката, преко избора директора школа – све је исполитизовано и тренутно се, као и читаво наше друштво, налази под шапама Српске напредне странке. И они подобни добијају све – од масних провизија, преко оцена за своју децу, до докторских титула – на основу коруптивног система кога су довели до перфекције.

Покрет слободних грађана се залаже првенствено за независност институција и тела који су у крајњој линији одговорни за праведно функционисање друштва, а школски систем, као приоритет, мора одмах да се доведе у ред. Џаба нам и површне реформе и зафарбане клупе, џаба нам и школска опрема и нове климе плаћене из родитељских џепова, када нашу децу у школама васпитавају подобни кадрови са купљеним дипломама”- закључио је Предраг Јововић повереник ПСГ Ниш.

Коментара: 0


#   Ниш   ДС   Свети Сава   Миодраг Станковић   спортска хала   мали фудбал   стандард   школска година   физичко васпитање   балон сала   Нишка зона слободе   Предраг Јововић   Покрет слободних грађана ПСГ
@demokrate @Mikica_S @pokretslobodnih @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима