Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Савез за Србију: Аеродром "Константин Велики" да се врати грађанима Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 31.08.2019. Јужна Србија Инфо

Четрнаеста Нишка зона слободе одржана је испред ТЦ Калча 31.8.2019. године. Представници опозиционих странака које су потписале Споразум са народом разговарали су и ове суботе са грађанима Ниша.

Савез за Србију: Аеродром "Константин Велики" да се врати грађанима Ниша

Саопштење преносимо у целости..

Том приликом изјаве су дали Миодраг Станковић председник Градског одбора ДС Ниш и један од лидера Савеза за Србију-Ниш и Предраг Јововић повереник Покрета слободних грађана за град Ниш. 

“Још једном се показује да је отето проклето. Република је отела нишки аеродром, додуше уз помоћ руководства града Ниша, пре годину дана, али се управо ових дана показује да оно што је отето не може бити добро. Одборници Демократске странке у Нишу су на седници Скупштине Града Ниша, на којој је владајућа већина донела одлуку о поклањању нишког аеродрома Републици, указивали да је та прича уствари само бајка како ће се развијати аеродром. Иако се само у бајкама  живи „срећно до краја живота“, некада нишком аеродрому тај крај изгледа ускоро долази. Аеродрому Константин Велики како је предат Републици „живот“ ће изгледа трајати краће него што трају аутопутеви актуелне власти.

Грађани Ниша су још једном обманути лажним обећањима о „бољем животу“, а колико он траје најбоље се показује на овом примеру. 

Говорили су да је отимање „јавни интерес“ града Ниша?! Изгледа да је у питању био интерес јавних функционера, а то није јавни интерес града ни грађана Ниша. А руководство града је говорило да „не могу да финансирају ни оперативне ни капиталне трошкове“. 

Кроз фарсу за гласање о избору нових авио линија са нишког аеродрома, владајућа СНС и њени функционери су у ствари изабрали тринаест линија на којима ће летети авиони Ер Србија, а у ствари ће Влада Србије покривати губитке националне авио компаније. Колико су добро изабрали линије на којима ће се летети, показује и то да на неким летовима има само по 4 путника, па их превозе аутобусима са Нишког аеродрома на Београдски и одатле лете. Само не знамо, да ли их превозе „летећим“ аутобусима о којима је председник говорио приликом посете Кини, или се ипак ради о аутобусима који иду аутопутем? 

Владајућа већина је успела да за само 6 месеци од некада најперспективнијег аеродрома направи губиташа, оптужујући сама себе. СНС је на власти већ 7 година. Губитак од 17 милиона динара је настао за време власти СНС у Нишу. Обмањивали су све нас стварајући лажну слику о позитивном пословању од 4 милиона а у ствари су за само 8 месеци направили губитак од 17 милиона?! Грађане Ниша не интересује ко је био директор, јер га је постављала владајућа СНС, стога она и сноси одговорност за то.  Мада, судећи по поступцима изгледа да су заборавили шта значи одговорност. Посебно одговорност за туђи новац. И опет се узима новац из џепова грађана Ниша и даје за покривање губитка аеродрома, иако су причали да ће под руководством Владе Србије „процветати“. У ствари, „увенуо“ је тако брзо, да му ни „заливање“ новцем из буџета неће помоћи. До краја године, изгледа да ће га и угасити. Осим, ако не преузме летове са аеродрома Морава... А да, то беше онај аеродром који ради само један дан у недељи и на који не слећу ни спортски авиони. Овај, некада наш, Нишки за сада бар ради сваког дана у недељи, а докле ће, не зна се” -  изјавио је Миодраг Станковић председник ГрО ДС Ниш и један од лидера СЗС-Ниш. 

“Одборници Демократске странке су прошле године, заједно са другим одборницима из опозиције али и заједно са Удруженим покретом слободних станара, Медиа и реформ центром, Националном коалицијом за децентрализацију и Проактивом поднели тужбу упућену Граду Нишу ради поништења Одлуке о преносу удела и оснивачких права над јавним предузећем за аеродромске услуге “Аеродром Ниш”, као и поништење осталих пропратних аката које се односе на отуђење нишког аеродрома. Очекујем да ће Управни суд, након скоро годину дана од поднете тужбе реаговати и у складу са Тужбом поништити срамну Одлуку која је већински усвојена на седници Скупштине Града Ниша, одржаној 22. јуна 2018. године. Ми нећемо одустати док се Одлука не поништи и Граду Нишу врати оно што је отето. Након смене власти на челу са Српском Напредном Странком вратићемо Аеродром Нишлијама. 

Не само ову, поништићемо све штетне одлуке Градске власти СНС. То је наша и морална и грађанска обавеза” – закључио је Станковић.  

"Нишлије нису могле да сачувају аеродром. То није никога изненадило, јер град воде неодговорни људи који извршавају налоге својих београдских газда зарад ситног личног профита. Колико је све нас коштао ћар нишких напредњака, сада више не може да се сакрије: последице су катастрофалне и трпи их цео град" - изјавио је Предраг Јововић повереник ПСГ у Нису. 

"Оно што је најтрагичније јесте недостатак воље и способности да се сагледа чињеница да се оно што је требало да буде „мотор развоја југоисточне Србије“ сада гуши, гаси и прети да са својим пропадањем повуче мале и велике компаније. 

Оваква напредњачка политика довешће до тога да компаније које немају никакве везе са СНС, које без икаквих субвениција запошљавају младе инжењере и програмере, преместе свој бизнис до локација до којих ће стизати брже и јефитиније. 

Подаци о томе како послује аеродром, како се финансира и шта се субвенционише, различити су у зависности од тога да ли о њему говори „старо“ или „ново“ руководство аеродрома. Притом се заборавља да се са чак пет милиона евра годишње субвенционишу летови који нису попуњени до мере економске исплативости.

Коме су потребне овакве линије које се субвенционишу ненормалним количинама нашег новца? За чији рачун ради Аеродром? За рачун Србије или „Ер Србије“?

Ако имало савести има, Аеродром Константин Велики мора да се врати грађанима Ниша. Очигледно је да овако како је, не да се не ради у интересу грађана Ниша, него се свесно ради против интереса грађана Ниша.

ПСГ то неће толерисати" – закључио је Предраг Јововић, повереник ПСГ Ниш. 

Коментара: 0


#   Ниш   Миодраг Станковић   Ер Србија   аеродром Константин Велики   Удружени покрет слободних станара УПСС   Нишка зона слободе   Покрет слободних грађана ПСГ
@Mikica_S @airserbia @NisAirport @pokretslobodnih @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима