Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Здравсто у Нишу је централизовано

rssBookmark and Share

Ниш 16.05.2019. Јужна Србија Инфо

Демократска странка у Нишу, критикује најаву промене власништва, појединих здравствених установа у Нишу.

Фото: Њ.П. Јужна Србија
Фото: Њ.П. Јужна Србија

Изјаву Миодрага Станковића, прдседника ГО Дс-а у Нишу, преносимо у целости..

Демократска странка истиче још један пример апсолутизма и самовлашћа. Примарно здравство се враћа у надлежност државе. То није усамљен пример и присутно је у многим државама али начин на који се расправља и одлучује о свим битним питањима за једну локалну заједницу у Србији, е то јесте проблематично.

Власт, коју представља Напредна странка усваја ауторитарност као модел понашања и владања. Прво је централизована власт у лику једног човека, затим институције постају зависне и на крају сведоци смо да се цело друштво централизује. Последњи пример су установе примарне здравствене заштите у Нишу које прелазе у надлежност Београда. Дом здравља, Хитна помоћ, Завод за здравствену заштиту радника, Завод за здравствену заштиту студената и Завод за плућне болести применом новог закона, оснивачка права преносе Републици.

Опет централизација! После ЕПС-а, Привредне коморе, нишког аеродрома, дошло је на ред и примарно здравство.

Које су потребе нишких клиника, који су горући проблеми код истих, шта траже пацијенти, има ли довољно лекара и сестара? Како ће Београд да зна, кад је далеко! Ако и постоји добра воља за решењем одређених локалнох здравствених проблема или потреба, постоји оправдана сумња да ће до коначног решења требати много, много времена и административних баријера.

Зато тражимо да власт престане да централизује српско друштво јер централизација не подржава демократију и слободу говора. Ово су последице политике где нема дијалога, где нема слободе медија и где један човек сматра – држава то сам ја.


#   Ниш   Београд   ДС   Дом здравља   Хитна помоћ   здравство   Миодраг Станковић   централизација   Завод за здравствену заштиту
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима