Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић: Верујем у оно што радим и настојим да сваког дана научим нешто

rssBookmark and Share

Ниш 06.01.2016. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу, дао је ексклузивни празнични интервју за портал Јужна Србија Инфо. Разговарали смо политици, актуелним градским проблемима, његовом личном искуству, изгледима опозиције на предстојећим локалним изборима...

Миодраг Станковић ДС, Фото: Јужна Србија Инфо
Миодраг Станковић ДС, Фото: Јужна Србија Инфо

Један сте од млађих кадрова, не само у ДС-у, већ и на градској политичкој сцени. Како се Ви осећате у друштву старијих „искуснијих“ колега, а како они гледају на Вас?

  -Врло рано сам постао свестан својих политичких уверења, тако да питање година старости није и питање мог искуства. Настојим да сваког дана научим нешто. Учим и од млађих и од старијих од себе, и то не морају по правилу бити моји политички истомишљеници. Од неких људи учим како треба да радим, од неких како не треба, али у сваком случају моје знање и политичко искуство је сваким даном све богатије. Старије и искусније колеге додатно доприносе мом личном усавршавању и захвалан сам им на томе.

Како Вам данас изгледа ДС и не рачунајући Војводину, да ли се странка опоравља, поготово овде у Нишу?

  -Ми смо недавно урадили озбиљно истраживање јавног мњења и драго ми је што овом приликом могу да истакнем да је Демократска странка доживела ренесансу, не само у Србији, него и у Нишу. Ми смо сада више него озбиљан опонент владајућој коалицији. Посебно задовољство  ми, као председнику Градског одбора ДС , представља чињеница да се за последњих годину дана ниједан члан странке у Нишу  није отишао из ње, а на другој страни имамо велики  прилив младих људи који у Демократској странци и њеном програму и њеним активностима виде шансу да озбиљно ураде нешто за своју земљу и свој град, за своју заједницу. То речито говори о нашем рејтингу у земљи, а посебно у Нишу.

Држите једно врло оговорно место у странци, поготово у тешким временима за ДС, за опозицију уопште. Колико се ситуација променила од кад сте Ви на челу нишких демократа, са својим тимом? 

  -Као што сам већ рекао, нових чланова је све више из дана у дан. И оно што посебно радује је то да су пре свега то млади људи, који су у ствари и највећа снага Демократске странке у овом тренутку. Истовремено, веома сам задовољан радом својих сарадника, који су својим искуством и знањем значајно допринели да странка данас ради  са великим ентузијазмом. Видите, кад имате сараднике и чланство које је уз странку и онда када она нема ништа да им понуди, што се тиче ма каквих користи, осим даноноћног преданог рада, онда знате да су ти људи ту управо из својих убеђења, идеја, жеље да нешто промене како би се у нашем граду боље живело, како би њихови вршњаци остали овде, како би њихови родитељи, баке и деке достојанствено живели од својих муком стечених пензија.

Опозиција у Нишу се удружује. Колику тежину заиста има такав савез?

  -Има тежину идентичну оној тежини која је тренутно на плећима сваког поштеног грађанина Србије и Ниша. Сваки савез који уједињује људе који желе да ова земља, а нарочито овај град, крену даље, јесте противтежа актуелном режиму. Демократска странка је најјача опозиоциона странка у Србији, а у Нишу је та њена позиција посебно изражена. Недавно је и председник Пајтић позвао на уједињење свих који могу помоћи да се актуелна власт промени, како би се зауставило урушавање државе. Ми у Нишу смо препознали неопходност уједињења како би зауставили даље пропадање Ниша и сигирни смо да ће грађани Ниша имати за кога да гласају на наредним изборима.

Има ли различитих ставова међу удруженим странкама опозиције. Мислим на ставове, који могу да буду непомирљиви?

  -Непомирљиви ставови не постоје, јер је изнад свих који би се могли тако назвати само један циљ – рушење актуелне власти на легалан и миран начин, на изборима. Удружене странке не морају бити исте, не морају чак бити ни сличне, али све док имају заједнички циљ, све разлике су минорне и стављају се у други план. У овом тренутку све странке опозиције су сагласне да хитно морамо да зауставимо неспособно руководство града да даље урушеава институције, да даље понижава суграђане и да Ниш доводи на ниво града у коме се најтеже живи.

Коалиција за Ниш, размишљала је да се придружи осталим опозиционим странкама у Нишу, а онда се десио Борко Стефановић. Да ли Левица Србије помаже или одмаже тренутној ситуацији?

  -На политичкој сцени Србије па и Ниша има довољно места за све опције политичког изражавања. Не видим да  Левица Србије и сличне странке представљају  препреку, а ми смо, понављам, спремни за договор са свима којима је на срцу боља и слободна Србија, који желе да се Нишу боље живи.

Да се вратимо на ГрО ДС-а у Нишу. Поред редовних активности, постоји ли нешто са чиме ћете нас изненадити, неком новом акцијом?

  -Ми смо стално у покрету, стално међу грађанима, наши активисти су осмислили читав низ нових акција, па и оних које ће се радити мимо уобичајених страначких активности. У сваком случају, биће нам драго да Вас видимо на некој од њих, а наш Медија тим ће се побринути да о свакој будете обавештени на време.

У граду влада један непријатан економски дух. Централизација је однела Југоисток, пре неки Зајечар је преузео управљање Бованским језером. Има ли ко да се бори за Ниш у Београду?

  -Демократска странка се одувек залагала за децентрализацију, у томе је била најдоследнија, и постигла највеће резултате. Чини се да је  регионализација , као и децентрализација, сада заборављена категорија, иако се и актуелна власт наводно залаже за европске вредности и тековине. Сведоци смо, да осим поменутих примера,  Београд одлучује и ко ће у Нишу певати 13. јануара?!  Дакле о Нишу се све више одлучује у Београду и то је у ствари централизација, против које се Демократска странка бори. О Нишу мора да се одлучује у Нишу.  Не можемо да чекамо да се неко у Београду смилује и пошаље неког инвеститора у Ниш. Ново руководство града мора, за разлику од садашњег, да има довољно ауторитета и странци али и у другим државним органима, како би Ниш заузео место које му и припада, како би живот у Нишу био бољи и како би млади људи остали да живе и раде овде а не да беже за Београд а потом и у иностранство.. Наши посланици у Народној скупштини Србије непрестано су на истом задатку – да сви крајеви Србије буду равномерно заступљени у развоју земље. У том смислу и борба за Ниш је нешто на чему се и те како ради.

Када тачно очекујете локалне изборе?

  -Што се Демократске странке у Нишу тиче, избори могу да буду и сутра. У сваком случају о њима одлучује владајућа коалиција, која очигледно има проблема са кадровима и која се боји кога ће кандидовати, јер се више пута до сада показало да када не застрашују људе, да губе изборе а видимо да их готово свакодневно по неко напусти, незадовољан политиком и радом поготову на локалном нивоу.

Колике су шансе опозиције и самог ДС-а на локалним изборима?

Да не верујемо у ово што радимо, свакако не бисмо радили онолико колико радимо. Странка смо у опозицији, али имамо свој Програм и Платформу, документе којима смо сагледали апсолутно сваки сегмент живота грађана, тако да имамо спремна решења за све проблеме који тренутно даве и Ниш и Србију. Конкретно, одговор на Ваше питање је – шансе су велике, јер  је грађанима, то је кристално јасно, доста живота недостојног човека

Ви сте запосленим, плус сталне активности у странци. Колико Миодраг Станковић приватно трпи, и његова ближа околина  због политике?

Озбиљан рад захтева и пуно времена, и то је, по мом дубоком уверењу, моја дужност, јер мени је части да будем председник Градског одбора ДС у Нишу и спреман сам на одређене жртве које рад на реорганизацији странке  неизбежно носи. Приватни живот, моја породица је, наравно, и мени јако битна, али рад на послу и у странци не оставља ми много времена за нешто  што бих посветио само себи и својој породици и пријатељима. И моја породица ми заиста пружа подршку у ономе што радим и имају пуно разумевања за моја честа одсуствовања, Сматрам, међутим, да је моје настојање да политику ове земље воде способни и пожртвовани људи, основа на којој се бољи живот свих грађана једино може градити, и изградити.

На крају бих честитао Нову годину и Божић, грађанима Ниша и Србије и пожелео им здрав живот, истинске промене и бољу сутрашњицу, коју сви ускоро очекујемо.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   ДС   политика   Миодраг Станковић   интервју   градска власт   опозиција   Коалиција за Ниш   локални избори   Левица Србије   здрав живот
@demokrate @Mikica_S @LevicaSrbije @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима