Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Игор Новаковић: Ја долазим, они одлазе

rssBookmark and Share

Ниш 02.09.2015. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Сигуран сам да ћу победити у трци за градоначелника Ниша!
Ослањам се на пољопривреду као примарни сектор, са платама до краја мандата од 50.000 днара по члану домаћинстава, рекао је, између осталог, у разговору за Јужну Србију Инфо, Игор Новаковић, шеф одборничке групе СПС-ПУПС-ЈС у Скупштини града Ниша.

Игор Новаковић: Ја долазим, они одлазе

У јавности сте већ најавили да ће те се кандидовати за градоначелника Ниша на следећим локалним изборима! Шта то Игора Новаковића разликује од неких других?

- Разлика између неких других и мене је та, што иза мене стоје дела. Ти неки други, актуелни, имају вољу и то је неупитно, али шта недостаје? Недостаје знање. А знање долази са људима и искуством. Није мерило колико се ради, већ да ли си нешто урадио!

Фото: ГУГЛ

Мене препоручују моја дела и да ли треба да Вас подсетим на општину Палилулу у мом мандату, Југоисток? У том периоду стигле су највеће инвестиције и то је чињеница. Актуелно руководство је добило све на готово и сад је само потребно „позитивно одржавање“, а нисам сигуран, односно њихови резултати говоре сасвим супротно.

Шта је са инвестицијама у граду? Чини ми се да је ваша полазна тачка економија?

- Четири године нема браунфилд инвестиција, нема гринфилд инвестиција! У овај град нажалост долазе само они који имају подстицај за јефтину радну снагу.

А ја ево одговорно тврдим и под претњом да испаднем дилетант, да ћемо за један месец решити незапосленост ако дамо релни подстицај малим и средњим предузећима. Са том предпоставком за годину дана посао ће добити 7 до 9.000 људи, а до краја мандата по мојој процени 30 до 40.000 незапослених. Нарвно под условом да победим на изборима, а сигуран сам да хоћу.

Садашњи тренд, са оваквим лимитираним тржиштем без прогресивне стопе опорезивања и неадекватних закона, успорава, тј. не доноси никакве резултате. Прогресива стопа опорезивања је праведна, јер не може да буде опорезован свако исто, већ према висини зараде.

Друго, велики проблем су закони који су неадекватни у смислу да као такви не могу да привуку стране инвеститоре. И поред промене закона о раду и закона о приватизацији и укупно малог сета закона, ми и даље немамо и не можемо да привучемо стране инвестиције. Имамо пад друштвеног производа а то је потпуно очекивано јер нема потрошње и свако ко је учио економију свестан је тога. Порезом се не попуњава дефицит, то је сваком јасно! Понављам ми смо мало тржиште.

До сада је била пракса да се страни инвеститори дотирају. Шта је то донело?

- Да ли треба да будемо друга Кина? Да зарада буде шака пиринча...Таква „економија“ је само интерес инвеститора за јефтином радном снагом и досадашњи примери то и показују, као Први мај, Бенетон, Дајтек, Јура и остали... Овде остају само трошкови, а зарада иде негде напоље. Друго ми и немамо такву радну снагу, мислим адекватну млађу радну снагу, која може да стоји на ногама 15 до 20 сати. Наша демографска структура показује да такви послови не могу да заживе код нас.

Шта је могу да обећам, на основу прорачуна броја нових радних места и он се заснива на сектор примарни и секундарни, мање на терцијали. Значи примарни и секударни развој пољопривреде и свакако секундарни у енергетици. Са добрим планом и пројектима можемо да аплицирамо код ЕУ и ја сам убеђен да могу да повучем одређену количину новца чије би улагање донело нова запошљавања.

Ја у овом тренутку имам спреман пројект за апликовање код европских фондова, ја то знам да радим и ниједан мој пројекат није одбијен. Он се односи на пољопривреду и примарно улагање у њу. Европска комисија је подржала тај пројект и његовом реализацијом сигурни смо да можемо да запослимо у том сектору за годину, највише две, до 15.000 незапослених и да им обезбедимо плату од 50.000 динара по члану домаћинства. Ту видим мој успех за добробит ових напаћених људи. Постоје људи који су заитересовани и који могу да нам помогну да реализујемо тај концепт примарне пољопривредне производње.

Шта је са привредом у нашем граду?

- Ниш мора поново да буде град привреде, индустрије и то и јесте разлика између града и села. То је секундарни сектор и терцијални је туризам који није лош, али њега мора прате неке друге ствари, као што је инфраструктура па и политика да би био интересантан за стране туристе и можда улагања. Квартални сектор је култура која је нажалост у очајном стању. Суштина је да се сва четири сектора равномерно развијају, али опет понављам примарни и секундарни су основа за све.

Приче да је сиву економију тешко сузбити и да је то нека наука, не стоје. Основна ствар је утврђивање порекла робе. Са тим потезом црна берза не би више постојала и то је врло просто. Не зарађује она сиротиња која продаје на бувљаку или ауто пијаци, јер вредност те робе је врло мала. Зна се ко држи сиву економију. Сиротиња сигурно не, која нема ни за аутобуску карту да би ту робу превезла до неког уличног продајног места.

Да се вратимо на инвеститоре.Како ?

- Моја идеја није да их ми јуримо за рукав, већ да створимо климу која би их привукла, на пример кроз пореске олакшице. Порез на добит је велики проблем и то одвлачи инвеститоре. Дајете му 10.000 по радном месту, а онда му узмете 50.000 за порез на добит. Ко би тако остао овде и даље улагао?

Али не само олакшице „странцима“, већ и нашим грађанима. Ослободити их и смањити комуналне намете. Зар неко ко већ ради за плату испод достојанства, треба половину да одвоји на комуналије?

Сам Ниш и поред свих компаративних предности, Аеродром, Универзитет и остало без смањења бирократије није привлачн и нико неће доћи, а ако и дође неће дуго остати. Нема инвеститора „меког срца“, они долазе и развијају посао тамо где им одговара.

Како ће да опстане сектор малих и средњих предузећа кад одавде беже банке. Клима је у граду неповољна за све врсте улагања.

Фото: ЕПС

Ево очигледан пример је „Југоисток“ који нам је отишао и који је био генератор привредног развоја, а то значи милијарду мање за буџет града Ниша. Смањиће буџет са 6 на 5 милијарди. Отишла је и АИК банака, па ће буџет бити и мањи од пет милијарди.

Буџет града је далеко испод у односу на Београд и Нови Сад и дефицит мора стално да се покрива новим задуживањима. Скорашња задужења са грејс периодима ће враћати наша деца и унуци, а враћаће и она деца која се никад неће родити због наше демографске слике. Имаћемо дугове, а нећемо имати децу која ће моћи да раде и враћају те дугове.

Стиче се утисак да се ваша за сада незванична кампања ослања на економију?

- Да свакако, економија кроз запшљавање, нова радна места и социјална политика. Нескромно могу да кажем да нико не познаје боље од мене социјалну политику. То одговрно тврдим. Ушао сам у преко 2.700 социјално угрожених породица и одлично знам како живе моје комшије и они мало даље. Знам колико има незапослених, знам колико има породица у којима нико не ради. И ја који имам солидна и више од тога примања, некад тешко изађем на крај са трошковима, рачунима... И актуелни протести у граду нису политизација, већ исконски страх од будућности, од извршитеља и осталих који угрожавају достојанство човека. Њихова имовина су непокретности јер кад су нешто и имали, улагали су овај вид инвестиција, пре свега због „лошег државног новца“, нису улагали у некакве деонице и папире. Цена комуналних услуга мора да буде реална а не да комуналана прдузећа на грађанима зарађују, то су јавна преузећа у служби свих. Проблем су фиксни трошкови (мислим на грејање). Како је могуће да цена буде иста у јануару и јулу? То је један општи безобразлук и бахатост.

То су све битне ствари којима ћу се бавити у току кампање и после ње.

Да ли су актуелни протести у Нишу исполитизовани, како је у једној тв емисији коментарисао градоначелник Ниша.

- Власт греши јер не учи ништа из прошлости. Само незадовољство се скупља у народу већ дуже време, како сам већ рекао из страха од голе егзистенције. Ја сам учио из прошлости и извукао поуке. Не сме власт да мери према себи већ према грађанима, ако говоримо о Нишу.

Аеродром, реално стање и потенцијали?

- Треба лобирати у читавој јужној Србији, па и на Косову, Бугарској. Велику улогу би требало да одигра Туристичка организација Ниша у промовисању аеродрома и његових потенцијала, наравно у сарадњи са градом. Треба пропагирати летове са „Константина“, али ја нисам видео нити једну рекламу ни на локалним тв станицама ни на билбордима, нигде.. Летови са нашег аеродрома су много јефтинији него из Приштине, али реалност је и да вероватно већина Лесковчана на пример, ни не зна да постоје летови из Ниша.

Нишка бања?

- Челници Бање треба да оду на Златибор и виде како се ради посао, наравно у сарадњи са градом. Седамдесетих година Бања је имала већи потенцијал и бољу инфраструктуру од Златибора, а данас... Напоран рад, улагања, промоција и лобирање.

Градске општине да или не?

- Врло једноставно, или да градске општине добију већа овлашћења, или да се угасе. Као руководилац ближи сам идеји гашењу општина, пре свега због висине градског буџета. А запослни из тих општина на Биро, нема друге. Сви мисле да је буџет различитит, али он је само један, то сам сто пута говорио.

Друго, ако говоримо децентарлизацији пре свега мислим на Београд и улагање у њега,  а на штету остатка Србије.. За Ниш нема напретка док се не престане са улагањем у Београд на овакав начин. Ако имате шерпу и 40 кутлача, а 25 или 30 покуса Београд онда су сви остали гладни. Кад крене да се гради „Београд на води“ шерпа ће остати празна.

Медији, Нишка телевизија?

- Нигде нисам видео да нас ЕУ условљавала око тога и да је то морало да се уради на овај начин. Али сам сигуран кад ја будем на власти а садашња гарнирура прошлост, да ћемо опет направити региналну телевизију.

Спорт у граду?

- Нажалост, на лабавим ногама, мањак средстава из буџета, мањак спонзора, зато што нема ни привреде и спорт ће се гасити или смањивати до нивоа аматеризма.

Култура?

- То је тренутно можда најслабија тачка у граду, а и у целој земљи. Створила се нека нова елита која одлази на одређене манифестације само да би била виђена, а да суштински и не знају где су. Е кад такви људи воде културу у граду, онда коментар није ни потребан.

Порука...

- Ми пре свега морамо да се одлучимо да ли ћемо да имамо правну или револуционарну државу. Правна држава носи са собом права, слободу, једнака права, да не може нико да вас малтретира на улици, ни полиција, ни комунална полиција ни бирократија. Правна држава значи сигурност за ваш живот, за посао, за ваш капитал. А револуционарна држава значи да може све, да одређена мања група људи на власти сходно свом расположењу може да ради све. И да производи мир, исто тако и немир. То смо имали 45. па поново 2000-те и на крају, 2012. смо опет имали на неки начин револуционарну промену власти. У таквом систему владају партијски кадрови. Грађани морају да се одлуче, а не како им кад одговра. Накад право и правда, а некад преко кадрова запошљавање.

И за крај, СПС?

- Ја јесам члан СПС-а и поносан сам на то, али то не значи да немам своје мишљење као што сам га увек и имао. Не само ја, свако је могао да изрази свој став у СПС-у, а што то нису искристили... Ја знам да вредим више од многих у мојој партији, а о другим странкама и појединцима нећу ни да говорим.

Зато сматрам да је време сазрело и сигуран сам да ће грађани препознати моју искрену намеру и гласати за мене као будућег градоначелника Ниша на следећим локалним изборима. Ако се изборни систем буде мењао и буде непосредан избор, конкуренцију немам, а ако не, борићу се као и до сада и опет сигурно победити. 

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   полиција   Нишка Бања   инвестиције   Игор Новаковић   социјално угрожени   политика   радна места   Београд на води   Нови Сад   интервју   Туристичка организација   комунална полиција   економија   Туристичка организација Ниш   Први мај   локални избори   Европска комисија   градске општине
@redinmind @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима