Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Igor Novaković: Ja dolazim, oni odlaze

rssBookmark and Share

Niš 02.09.2015. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

Siguran sam da ću pobediti u trci za gradonačelnika Niša!
Oslanjam se na poljoprivredu kao primarni sektor, sa platama do kraja mandata od 50.000 dnara po članu domaćinstava, rekao je, između ostalog, u razgovoru za Južnu Srbiju Info, Igor Novaković, šef odborničke grupe SPS-PUPS-JS u Skupštini grada Niša.

Igor Novaković: Ja dolazim, oni odlaze

U javnosti ste već najavili da će te se kandidovati za gradonačelnika Niša na sledećim lokalnim izborima! Šta to Igora Novakovića razlikuje od nekih drugih?

- Razlika između nekih drugih i mene je ta, što iza mene stoje dela. Ti neki drugi, aktuelni, imaju volju i to je neupitno, ali šta nedostaje? Nedostaje znanje. A znanje dolazi sa ljudima i iskustvom. Nije merilo koliko se radi, već da li si nešto uradio!

Foto: GUGL

Mene preporučuju moja dela i da li treba da Vas podsetim na opštinu Palilulu u mom mandatu, Jugoistok? U tom periodu stigle su najveće investicije i to je činjenica. Aktuelno rukovodstvo je dobilo sve na gotovo i sad je samo potrebno „pozitivno održavanje“, a nisam siguran, odnosno njihovi rezultati govore sasvim suprotno.

Šta je sa investicijama u gradu? Čini mi se da je vaša polazna tačka ekonomija?

- Četiri godine nema braunfild investicija, nema grinfild investicija! U ovaj grad nažalost dolaze samo oni koji imaju podsticaj za jeftinu radnu snagu.

A ja evo odgovorno tvrdim i pod pretnjom da ispadnem diletant, da ćemo za jedan mesec rešiti nezaposlenost ako damo relni podsticaj malim i srednjim preduzećima. Sa tom predpostavkom za godinu dana posao će dobiti 7 do 9.000 ljudi, a do kraja mandata po mojoj proceni 30 do 40.000 nezaposlenih. Narvno pod uslovom da pobedim na izborima, a siguran sam da hoću.

Sadašnji trend, sa ovakvim limitiranim tržištem bez progresivne stope oporezivanja i neadekvatnih zakona, usporava, tj. ne donosi nikakve rezultate. Progresiva stopa oporezivanja je pravedna, jer ne može da bude oporezovan svako isto, već prema visini zarade.

Drugo, veliki problem su zakoni koji su neadekvatni u smislu da kao takvi ne mogu da privuku strane investitore. I pored promene zakona o radu i zakona o privatizaciji i ukupno malog seta zakona, mi i dalje nemamo i ne možemo da privučemo strane investicije. Imamo pad društvenog proizvoda a to je potpuno očekivano jer nema potrošnje i svako ko je učio ekonomiju svestan je toga. Porezom se ne popunjava deficit, to je svakom jasno! Ponavljam mi smo malo tržište.

Do sada je bila praksa da se strani investitori dotiraju. Šta je to donelo?

- Da li treba da budemo druga Kina? Da zarada bude šaka pirinča...Takva „ekonomija“ je samo interes investitora za jeftinom radnom snagom i dosadašnji primeri to i pokazuju, kao Prvi maj, Beneton, Dajtek, Jura i ostali... Ovde ostaju samo troškovi, a zarada ide negde napolje. Drugo mi i nemamo takvu radnu snagu, mislim adekvatnu mlađu radnu snagu, koja može da stoji na nogama 15 do 20 sati. Naša demografska struktura pokazuje da takvi poslovi ne mogu da zažive kod nas.

Šta je mogu da obećam, na osnovu proračuna broja novih radnih mesta i on se zasniva na sektor primarni i sekundarni, manje na tercijali. Znači primarni i sekudarni razvoj poljoprivrede i svakako sekundarni u energetici. Sa dobrim planom i projektima možemo da apliciramo kod EU i ja sam ubeđen da mogu da povučem određenu količinu novca čije bi ulaganje donelo nova zapošljavanja.

Ja u ovom trenutku imam spreman projekt za aplikovanje kod evropskih fondova, ja to znam da radim i nijedan moj projekat nije odbijen. On se odnosi na poljoprivredu i primarno ulaganje u nju. Evropska komisija je podržala taj projekt i njegovom realizacijom sigurni smo da možemo da zaposlimo u tom sektoru za godinu, najviše dve, do 15.000 nezaposlenih i da im obezbedimo platu od 50.000 dinara po članu domaćinstva. Tu vidim moj uspeh za dobrobit ovih napaćenih ljudi. Postoje ljudi koji su zaiteresovani i koji mogu da nam pomognu da realizujemo taj koncept primarne poljoprivredne proizvodnje.

Šta je sa privredom u našem gradu?

- Niš mora ponovo da bude grad privrede, industrije i to i jeste razlika između grada i sela. To je sekundarni sektor i tercijalni je turizam koji nije loš, ali njega mora prate neke druge stvari, kao što je infrastruktura pa i politika da bi bio interesantan za strane turiste i možda ulaganja. Kvartalni sektor je kultura koja je nažalost u očajnom stanju. Suština je da se sva četiri sektora ravnomerno razvijaju, ali opet ponavljam primarni i sekundarni su osnova za sve.

Priče da je sivu ekonomiju teško suzbiti i da je to neka nauka, ne stoje. Osnovna stvar je utvrđivanje porekla robe. Sa tim potezom crna berza ne bi više postojala i to je vrlo prosto. Ne zarađuje ona sirotinja koja prodaje na buvljaku ili auto pijaci, jer vrednost te robe je vrlo mala. Zna se ko drži sivu ekonomiju. Sirotinja sigurno ne, koja nema ni za autobusku kartu da bi tu robu prevezla do nekog uličnog prodajnog mesta.

Da se vratimo na investitore.Kako ?

- Moja ideja nije da ih mi jurimo za rukav, već da stvorimo klimu koja bi ih privukla, na primer kroz poreske olakšice. Porez na dobit je veliki problem i to odvlači investitore. Dajete mu 10.000 po radnom mestu, a onda mu uzmete 50.000 za porez na dobit. Ko bi tako ostao ovde i dalje ulagao?

Ali ne samo olakšice „strancima“, već i našim građanima. Osloboditi ih i smanjiti komunalne namete. Zar neko ko već radi za platu ispod dostojanstva, treba polovinu da odvoji na komunalije?

Sam Niš i pored svih komparativnih prednosti, Aerodrom, Univerzitet i ostalo bez smanjenja birokratije nije privlačn i niko neće doći, a ako i dođe neće dugo ostati. Nema investitora „mekog srca“, oni dolaze i razvijaju posao tamo gde im odgovara.

Kako će da opstane sektor malih i srednjih preduzeća kad odavde beže banke. Klima je u gradu nepovoljna za sve vrste ulaganja.

Foto: EPS

Evo očigledan primer je „Jugoistok“ koji nam je otišao i koji je bio generator privrednog razvoja, a to znači milijardu manje za budžet grada Niša. Smanjiće budžet sa 6 na 5 milijardi. Otišla je i AIK banaka, pa će budžet biti i manji od pet milijardi.

Budžet grada je daleko ispod u odnosu na Beograd i Novi Sad i deficit mora stalno da se pokriva novim zaduživanjima. Skorašnja zaduženja sa grejs periodima će vraćati naša deca i unuci, a vraćaće i ona deca koja se nikad neće roditi zbog naše demografske slike. Imaćemo dugove, a nećemo imati decu koja će moći da rade i vraćaju te dugove.

Stiče se utisak da se vaša za sada nezvanična kampanja oslanja na ekonomiju?

- Da svakako, ekonomija kroz zapšljavanje, nova radna mesta i socijalna politika. Neskromno mogu da kažem da niko ne poznaje bolje od mene socijalnu politiku. To odgovrno tvrdim. Ušao sam u preko 2.700 socijalno ugroženih porodica i odlično znam kako žive moje komšije i oni malo dalje. Znam koliko ima nezaposlenih, znam koliko ima porodica u kojima niko ne radi. I ja koji imam solidna i više od toga primanja, nekad teško izađem na kraj sa troškovima, računima... I aktuelni protesti u gradu nisu politizacija, već iskonski strah od budućnosti, od izvršitelja i ostalih koji ugrožavaju dostojanstvo čoveka. Njihova imovina su nepokretnosti jer kad su nešto i imali, ulagali su ovaj vid investicija, pre svega zbog „lošeg državnog novca“, nisu ulagali u nekakve deonice i papire. Cena komunalnih usluga mora da bude realna a ne da komunalana prduzeća na građanima zarađuju, to su javna preuzeća u službi svih. Problem su fiksni troškovi (mislim na grejanje). Kako je moguće da cena bude ista u januaru i julu? To je jedan opšti bezobrazluk i bahatost.

To su sve bitne stvari kojima ću se baviti u toku kampanje i posle nje.

Da li su aktuelni protesti u Nišu ispolitizovani, kako je u jednoj tv emisiji komentarisao gradonačelnik Niša.

- Vlast greši jer ne uči ništa iz prošlosti. Samo nezadovoljstvo se skuplja u narodu već duže vreme, kako sam već rekao iz straha od gole egzistencije. Ja sam učio iz prošlosti i izvukao pouke. Ne sme vlast da meri prema sebi već prema građanima, ako govorimo o Nišu.

Aerodrom, realno stanje i potencijali?

- Treba lobirati u čitavoj južnoj Srbiji, pa i na Kosovu, Bugarskoj. Veliku ulogu bi trebalo da odigra Turistička organizacija Niša u promovisanju aerodroma i njegovih potencijala, naravno u saradnji sa gradom. Treba propagirati letove sa „Konstantina“, ali ja nisam video niti jednu reklamu ni na lokalnim tv stanicama ni na bilbordima, nigde.. Letovi sa našeg aerodroma su mnogo jeftiniji nego iz Prištine, ali realnost je i da verovatno većina Leskovčana na primer, ni ne zna da postoje letovi iz Niša.

Niška banja?

- Čelnici Banje treba da odu na Zlatibor i vide kako se radi posao, naravno u saradnji sa gradom. Sedamdesetih godina Banja je imala veći potencijal i bolju infrastrukturu od Zlatibora, a danas... Naporan rad, ulaganja, promocija i lobiranje.

Gradske opštine da ili ne?

- Vrlo jednostavno, ili da gradske opštine dobiju veća ovlašćenja, ili da se ugase. Kao rukovodilac bliži sam ideji gašenju opština, pre svega zbog visine gradskog budžeta. A zaposlni iz tih opština na Biro, nema druge. Svi misle da je budžet različitit, ali on je samo jedan, to sam sto puta govorio.

Drugo, ako govorimo decentarlizaciji pre svega mislim na Beograd i ulaganje u njega,  a na štetu ostatka Srbije.. Za Niš nema napretka dok se ne prestane sa ulaganjem u Beograd na ovakav način. Ako imate šerpu i 40 kutlača, a 25 ili 30 pokusa Beograd onda su svi ostali gladni. Kad krene da se gradi „Beograd na vodi“ šerpa će ostati prazna.

Mediji, Niška televizija?

- Nigde nisam video da nas EU uslovljavala oko toga i da je to moralo da se uradi na ovaj način. Ali sam siguran kad ja budem na vlasti a sadašnja garnirura prošlost, da ćemo opet napraviti reginalnu televiziju.

Sport u gradu?

- Nažalost, na labavim nogama, manjak sredstava iz budžeta, manjak sponzora, zato što nema ni privrede i sport će se gasiti ili smanjivati do nivoa amaterizma.

Kultura?

- To je trenutno možda najslabija tačka u gradu, a i u celoj zemlji. Stvorila se neka nova elita koja odlazi na određene manifestacije samo da bi bila viđena, a da suštinski i ne znaju gde su. E kad takvi ljudi vode kulturu u gradu, onda komentar nije ni potreban.

Poruka...

- Mi pre svega moramo da se odlučimo da li ćemo da imamo pravnu ili revolucionarnu državu. Pravna država nosi sa sobom prava, slobodu, jednaka prava, da ne može niko da vas maltretira na ulici, ni policija, ni komunalna policija ni birokratija. Pravna država znači sigurnost za vaš život, za posao, za vaš kapital. A revolucionarna država znači da može sve, da određena manja grupa ljudi na vlasti shodno svom raspoloženju može da radi sve. I da proizvodi mir, isto tako i nemir. To smo imali 45. pa ponovo 2000-te i na kraju, 2012. smo opet imali na neki način revolucionarnu promenu vlasti. U takvom sistemu vladaju partijski kadrovi. Građani moraju da se odluče, a ne kako im kad odgovra. Nakad pravo i pravda, a nekad preko kadrova zapošljavanje.

I za kraj, SPS?

- Ja jesam član SPS-a i ponosan sam na to, ali to ne znači da nemam svoje mišljenje kao što sam ga uvek i imao. Ne samo ja, svako je mogao da izrazi svoj stav u SPS-u, a što to nisu iskristili... Ja znam da vredim više od mnogih u mojoj partiji, a o drugim strankama i pojedincima neću ni da govorim.

Zato smatram da je vreme sazrelo i siguran sam da će građani prepoznati moju iskrenu nameru i glasati za mene kao budućeg gradonačelnika Niša na sledećim lokalnim izborima. Ako se izborni sistem bude menjao i bude neposredan izbor, konkurenciju nemam, a ako ne, boriću se kao i do sada i opet sigurno pobediti. 

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   policija   Niška Banja   investicije   Igor Novaković   socijalno ugroženi   politika   radna mesta   Beograd na vodi   Novi Sad   intervju   Turistička organizacija   komunalna policija   ekonomija   Turistička organizacija Niš   Prvi maj   lokalni izbori   Evropska komisija   gradske opštine
@redinmind @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima