Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Zdravsto u Nišu je centralizovano

rssBookmark and Share

Niš 16.05.2019. Južna Srbija Info

Demokratska stranka u Nišu, kritikuje najavu promene vlasništva, pojedinih zdravstvenih ustanova u Nišu.

Foto: Nj.P. Južna Srbija
Foto: Nj.P. Južna Srbija

Izjavu Miodraga Stankovića, prdsednika GO Ds-a u Nišu, prenosimo u celosti..

Demokratska stranka ističe još jedan primer apsolutizma i samovlašća. Primarno zdravstvo se vraća u nadležnost države. To nije usamljen primer i prisutno je u mnogim državama ali način na koji se raspravlja i odlučuje o svim bitnim pitanjima za jednu lokalnu zajednicu u Srbiji, e to jeste problematično.

Vlast, koju predstavlja Napredna stranka usvaja autoritarnost kao model ponašanja i vladanja. Prvo je centralizovana vlast u liku jednog čoveka, zatim institucije postaju zavisne i na kraju svedoci smo da se celo društvo centralizuje. Poslednji primer su ustanove primarne zdravstvene zaštite u Nišu koje prelaze u nadležnost Beograda. Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti primenom novog zakona, osnivačka prava prenose Republici.

Opet centralizacija! Posle EPS-a, Privredne komore, niškog aerodroma, došlo je na red i primarno zdravstvo.

Koje su potrebe niških klinika, koji su gorući problemi kod istih, šta traže pacijenti, ima li dovoljno lekara i sestara? Kako će Beograd da zna, kad je daleko! Ako i postoji dobra volja za rešenjem određenih lokalnoh zdravstvenih problema ili potreba, postoji opravdana sumnja da će do konačnog rešenja trebati mnogo, mnogo vremena i administrativnih barijera.

Zato tražimo da vlast prestane da centralizuje srpsko društvo jer centralizacija ne podržava demokratiju i slobodu govora. Ovo su posledice politike gde nema dijaloga, gde nema slobode medija i gde jedan čovek smatra – država to sam ja.

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   DS   Dom zdravlja   Hitna pomoć   zdravstvo   Miodrag Stanković   centralizacija   Zavod za zdravstvenu zaštitu
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima