Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Da li je prodaja zemljišta filipinskoj firmi još jedna rasprodaja imovine?

rssBookmark and Share

Niš 16.05.2017. Južna Srbija Info

"Nedavno je potpisan Ugovor o prodaji dela zemljišta na lokaciji „Lozni kalem“ u neposrednoj blizini Niške banje filipinskoj firmi, za 2 miliona evra. Navodno će ta firma u narednih 10 godina zaposliti 1250 radnika za koje će od Vlade Srbije dobiti po 6800 evra po zaposlenom", jedana je od tema sa današnje konfernecije DS-a u Nišu.

DS Niš: Da li je prodaja zemljišta filipinskoj firmi još jedna rasprodaja imovine?

Dakle za uložena 2 miliona dobiće 8,5 miliona evra?! O kakvom ekonomski isplativom potezu se ovde radi? Ili se možda nastavlja rasprodaja imovine grada Niša? Grad Niš raspisao je oglas za prodaju 15 nekretnina, među kojima i lokal u centru grada, čija početna cena iznosi više od milion evra, a na javnom nadmetanju za kupovinu te imovine grada koje je bilo 25. aprila nije bilo zainteresovanih?!Slučajno ili namerno?!  

U Srbiji se oduvek znalo da dobar domaćin teži da svoju imovinu sačuva i uveća, a kad počne da je rasprodaje, to znači da je on loš domaćin i da će uskoro biti siromah.  Lako je raspodati imovinu a teško je sačuvati.

U vreme vršenja vlasti Demokratske stranka za samo 4 godine, od 2008-2012 godine, otvorene su fabrike Jura, Shinwon, Benetton, napravljeni su najvažniji i najteži koraci za dolazak kompanije Johnson Electric, otvoreno niz malih i srednjih preduzeća. Grad je dobio više novih bulevara, izgrađeno je 15 novih kružnih tokova, izgrađena jedna i rekonstruisano više osnovnih i srednjih škola, izgrađeno i rekonstruisano 7 obdaništa, 7 zdravstvenih ustanova i još mnogo značajnih investicija. Za 5 godina vlasti SNS u Nišu, nema nikakvih rezultata osim afera i rasprodaje imovine.

I umesto da nedavno ojačana kancelarija za lokalni ekonomski razvoj privlači investitore i radi na razvoju potencijala grada, gradsko rukovodstvo pored rasprodaje imovine (gradskih lokala), radi sve kako bi zaista ugasilo Nišku banju kao banju! Umesto akva parka gradiće se fabrika u centru  banje! Umesto da se razvija turizam u turističkom mestu, razvijaće se industrija. Naravno da ne treba da nas čudi ako banja i zvanično  izgubi status banje. Ovakvim potezom će se to i zaista desiti. Ono što je decenijama bilo ponos Niša i okoline, po čemu je Niš postao prepoznatljiv i van granica naše zemlje, banja o kojoj je pesma izvođena i u međunarodnim organizacijama, postaće industrijski centar...

Šta je sa drugim lokacijama o kojima gradsko rukovodstvo stalno govori da su opremljene i spremne za dolazak investitora? Zašto se stalo sa opremanjem lokacija i industrijskih zona koje je započeto u vreme kada je Demokratska stranka učestvovala u vlasti? Zašto je ugašena slobodna zona Jug? Šta je sa napuštenim objektima EI i MIN? Da li rukovodstvo KLER-a pa i Grada znaju da rade ono što treba ili samo potpisuju ono što im se naredi iz Beograda? Da li će Beograd odlučivati o imovini Nišlija i Nišlijki? Izgleda da hoće.

Da li će konačno, posle pet godina rukovodstvo grada, pokazati sposobnost da zahvaljujući potencijalima Niša, početi da ostvaruje prihode, da radi na unapređenju kvaliteta života u Nišu, ili će zbog svoje nesposobnosti rasprodavati imovinu Grada?

Ovo je prvi put u istoriji ne samo grada Niša, već i Srbije da se rasprodajom imovine nadoknađuje prekomerno trošenje sredstava iz budžeta grada, da se zbog zarada prevelikog broja funkcionera rasprodaju lokali i zemljište u vlasništvu Grada.

  - Demokratska stranke se oštro protivi ovakvom potezu vlasti i traži da se sa imovinom građana postupa domaćinski, da se ne kupuje našim novcem naše zemljište, pa da se ono poklanja strancima, kao i da se Niškoj banji omoguće uslovi da se u njoj razvija turizam a ne industrija, rečeno je danas u sedištu  niških demokrata.


#   Niš   Beograd   DS   slobodna zona   Miodrag Stanković   Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj   Lozni kalem   IMI kompanija
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima