Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Сменити директора "Пчелице"!

rssBookmark and Share

Ниш 17.12.2016. Јужна Србија Инфо

Градски одбор Демократске странке у Нишу покреће иницијативу за смену директора предшколске установе Пчелица и захтева да надлежни органи града и Управног одбора, у складу са својим надлежностима покрену процедуру за смену директора ПУ Пчелица у Нишу, речено је на конферницији за новинаре.

ДС Ниш: Сменити директора "Пчелице"!

„Демократска странка у Нишу, захтева да се заустави даље наношење штете и рушење угледа града Ниша од стране директора ПУ Пчелица, господина Зорана Јонића.

Директор ПУ Пчелица, је у протеклом периоду несавесним пословањем, непоштовањем Закона и других прописа, сукобима са запосленима у ПУ Пчелица, као и кршењем моралних начела, нанео штету не само ПУ Пчелица, већ и граду Нишу, а што је најбитније, нанео је и и још увек наноси штету деци и родитељима деце која бораве у вртићима ПУ Пчелица.

У протеклом периоду, ПУ Пчелица је постала препознатљива по аферама, уместо по резултатима рада са децом.

Још 2014.године заштитиник грађана је утврдио неправилности у раду ПУ Пчелица, јер је директор одбијао лекарска уверења издата од стране приватних здравствених ординација.

Охрабрен таквом заштитом од стране првих људи града, директор ПУ Пчелица наставља са кршењем не само закона, већ и са гажењем моралних начела функције коју има, односно установе којом руководи.

Прекршаји и непоштовање прописа који су наведени у извештају ДРИ (Број: 400-389/2015-04 од 22. децембра 2015. године), су довољан разлог за смену директора, међутим, иако је Демократска странка у Нишу и тада захтевала смену директора, тадашња градска власт у Нишу, оличена у СНС је одбила да смени господина Јонића.

Уз прећутну сагласност тадашњег руководства града, ПУ Пчелица под његовим руководством наставља да наплаћује више цене боравка деце и тек после реаговања заштитника грађана 2015 и након тужби од стране родитеља престаје са таквом праксом. При томе, град трпи велику штету, јер је град, а не ПУ Пчелица морао да врати преко 97 милиона динара родитељима који су више плаћали за услуге.

2016 .године тужи ПУ Пчелица, чији је директор за неисплаћену јубиларну награду и добија спор јер се нико из ПУ Пчелица није појавио на рочишту поводом тужбе и то у време када град захтева од запослених у образовању да не туже град за јубиларне награде.

Велики је број притужби и жалби запослених у ПУ Пчелица на однос директора према запосленима, на непоштовања правила у раду, кршење норматива за смештај и рад са децом. Демократска странка захтева од надлежних државних органа да утврде да ли су основане жалбе запослених у ПУ Пчелица и да у складу са резултатима контроле, предузме одговарајуће санкције према одговорним лицима.

Коначно, и Комисија за праћење примене етичког кодекса СГ Ниша је покренула процедуру за смену директора ПУ Пчелица и Демократска странка захтева од свих који су одговорни да у складу са законом и својим надлежностима, смене досадашњег дирекрора ПУ Пчелица, како би се зауставило даље наношење штете, не само ПУ Пчелица и граду Нишу, већ и родитељима деце која бораве у вртићима“ – изјавила је Марина Дејановић, потпредседница Градског одбора ДС Ниш и одборница у Скупштини Града Ниша.

Мића Јевтић, председник Извршног одбора ДС у Нишу истакао је да сваког дана у просторије Демократске странке долазе радници ПУ Пчелице, као и родитељи деце која су у вртићу. Намећу се многа питања а и одговори који су везани за сам рад директора установе Пчелица.

„Зашто, тек после ревизорског извештаја, директор укида место менаџера установе, кога је мимо закона плаћао пуних пет година (закон донешен 2010 године)?Да ли је бивши менаџер установе, вратио новац који је мимо закона примио? На основу извештаја Државне ревизорске инспекције, дуг је 940 хиљада годишње.

Стручно усавршавање стручних сарадника , као директног вида пружања подршке васпитачима, је условљено од стране директора писањем пројекта, где закон то не препознаје, а онда и поред тога директно ускраћује одласке на иста усавршавања (тражи писање пројекта испред установе , као једини услов одласка на стручно усавршавање).

Да ли сви радници установе примају картице за превоз по закону, или директор по својој процени и самовољно ускраћује право радницима. Селективно примењује закон који се односи на плаћено одсуство, где и поред извештаја релевантних институција и извештаја лекара, појединим радницима ускраћује то исто право.

Да ли је морално бити директор једне васпитно–образовне установе, коју је сам тужио за исплату јубиларне награде, а на васпитно–образовном већу, пред 400 васпитача изјавио „Тужите, то је ваше право“. По угледу на генералног, установу тужи чак и један од помоћника директора установе.

Угрожава безбедност, здравље деце и васпитача, тако што је свуда уписано више деце него што закон и норматив прописује. У групи где треба бити 20 деце, уписано је 30 до 34 детета и са том децом раде један васпитач пре подне а један поподне.(преклапају се од 10 ујутру до 12 и 30). Заједно су само на ручку.

Премештањем васпитача из једног вртића у други, стручних сарадника (који прате рад васпитача, деце и саветодавно раде са родитељима), директно ускраћује професионални рад , који се односи на васпитање и образовање, праћење дечијег развоја и напредовања, нарочито деце којима је потребна додатна подршка (деца са сметњама у развоју).

Безбездност деце је на најнижем нивоу , иако је дато седам милиона динара да би се безбедност деце повећала. Врата вртића су стално отворена и поред уведених картица, које су требале да регулишу систем безбедности врата.

Угрожава здравље деце, јер тражи од мајсторске службе , да се грејање по вртићима искључује у 9 и 30 , а пушта у 13 и 30, како би родитељима показао пријатну атмосферу у којој бораве деца. Притужба је стигла од старне родитеља вртића „ Бисер“, из Нишке бање, који су имали заказане активности са васпитачима. Све време се седело у јакнама због хладноће. (Свитац, Панда, Пахуљица, Бисер, Колибри, Вилин град, Матејевац су на сопственом грејању , за које важи искључивање).

Зато покрећемо иницијативу за смену директора предшколске установе Пчелица и захтевамо да надлежни органи града и Управног одбора у складу са својим надлежностима, покрену процедуру за смену директора ПУ Пчелица у Нишу“ – закључио је Мића Јевтић, председник Извршног одбора ДС-а.


#   Ниш   ДС   Вилин Град   смена   Пчелица ПУ   Зоран Јонић   градска власт   картице за превоз   Мића Јевтић   јубиларне награде
@demokrate @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима