Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Smeniti direktora "Pčelice"!

rssBookmark and Share

Niš 17.12.2016. Južna Srbija Info

Gradski odbor Demokratske stranke u Nišu pokreće inicijativu za smenu direktora predškolske ustanove Pčelica i zahteva da nadležni organi grada i Upravnog odbora, u skladu sa svojim nadležnostima pokrenu proceduru za smenu direktora PU Pčelica u Nišu, rečeno je na konferniciji za novinare.

DS Niš: Smeniti direktora "Pčelice"!

„Demokratska stranka u Nišu, zahteva da se zaustavi dalje nanošenje štete i rušenje ugleda grada Niša od strane direktora PU Pčelica, gospodina Zorana Jonića.

Direktor PU Pčelica, je u proteklom periodu nesavesnim poslovanjem, nepoštovanjem Zakona i drugih propisa, sukobima sa zaposlenima u PU Pčelica, kao i kršenjem moralnih načela, naneo štetu ne samo PU Pčelica, već i gradu Nišu, a što je najbitnije, naneo je i i još uvek nanosi štetu deci i roditeljima dece koja borave u vrtićima PU Pčelica.

U proteklom periodu, PU Pčelica je postala prepoznatljiva po aferama, umesto po rezultatima rada sa decom.

Još 2014.godine zaštitinik građana je utvrdio nepravilnosti u radu PU Pčelica, jer je direktor odbijao lekarska uverenja izdata od strane privatnih zdravstvenih ordinacija.

Ohrabren takvom zaštitom od strane prvih ljudi grada, direktor PU Pčelica nastavlja sa kršenjem ne samo zakona, već i sa gaženjem moralnih načela funkcije koju ima, odnosno ustanove kojom rukovodi.

Prekršaji i nepoštovanje propisa koji su navedeni u izveštaju DRI (Broj: 400-389/2015-04 od 22. decembra 2015. godine), su dovoljan razlog za smenu direktora, međutim, iako je Demokratska stranka u Nišu i tada zahtevala smenu direktora, tadašnja gradska vlast u Nišu, oličena u SNS je odbila da smeni gospodina Jonića.

Uz prećutnu saglasnost tadašnjeg rukovodstva grada, PU Pčelica pod njegovim rukovodstvom nastavlja da naplaćuje više cene boravka dece i tek posle reagovanja zaštitnika građana 2015 i nakon tužbi od strane roditelja prestaje sa takvom praksom. Pri tome, grad trpi veliku štetu, jer je grad, a ne PU Pčelica morao da vrati preko 97 miliona dinara roditeljima koji su više plaćali za usluge.

2016 .godine tuži PU Pčelica, čiji je direktor za neisplaćenu jubilarnu nagradu i dobija spor jer se niko iz PU Pčelica nije pojavio na ročištu povodom tužbe i to u vreme kada grad zahteva od zaposlenih u obrazovanju da ne tuže grad za jubilarne nagrade.

Veliki je broj pritužbi i žalbi zaposlenih u PU Pčelica na odnos direktora prema zaposlenima, na nepoštovanja pravila u radu, kršenje normativa za smeštaj i rad sa decom. Demokratska stranka zahteva od nadležnih državnih organa da utvrde da li su osnovane žalbe zaposlenih u PU Pčelica i da u skladu sa rezultatima kontrole, preduzme odgovarajuće sankcije prema odgovornim licima.

Konačno, i Komisija za praćenje primene etičkog kodeksa SG Niša je pokrenula proceduru za smenu direktora PU Pčelica i Demokratska stranka zahteva od svih koji su odgovorni da u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima, smene dosadašnjeg direkrora PU Pčelica, kako bi se zaustavilo dalje nanošenje štete, ne samo PU Pčelica i gradu Nišu, već i roditeljima dece koja borave u vrtićima“ – izjavila je Marina Dejanović, potpredsednica Gradskog odbora DS Niš i odbornica u Skupštini Grada Niša.

Mića Jevtić, predsednik Izvršnog odbora DS u Nišu istakao je da svakog dana u prostorije Demokratske stranke dolaze radnici PU Pčelice, kao i roditelji dece koja su u vrtiću. Nameću se mnoga pitanja a i odgovori koji su vezani za sam rad direktora ustanove Pčelica.

„Zašto, tek posle revizorskog izveštaja, direktor ukida mesto menadžera ustanove, koga je mimo zakona plaćao punih pet godina (zakon donešen 2010 godine)?Da li je bivši menadžer ustanove, vratio novac koji je mimo zakona primio? Na osnovu izveštaja Državne revizorske inspekcije, dug je 940 hiljada godišnje.

Stručno usavršavanje stručnih saradnika , kao direktnog vida pružanja podrške vaspitačima, je uslovljeno od strane direktora pisanjem projekta, gde zakon to ne prepoznaje, a onda i pored toga direktno uskraćuje odlaske na ista usavršavanja (traži pisanje projekta ispred ustanove , kao jedini uslov odlaska na stručno usavršavanje).

Da li svi radnici ustanove primaju kartice za prevoz po zakonu, ili direktor po svojoj proceni i samovoljno uskraćuje pravo radnicima. Selektivno primenjuje zakon koji se odnosi na plaćeno odsustvo, gde i pored izveštaja relevantnih institucija i izveštaja lekara, pojedinim radnicima uskraćuje to isto pravo.

Da li je moralno biti direktor jedne vaspitno–obrazovne ustanove, koju je sam tužio za isplatu jubilarne nagrade, a na vaspitno–obrazovnom veću, pred 400 vaspitača izjavio „Tužite, to je vaše pravo“. Po ugledu na generalnog, ustanovu tuži čak i jedan od pomoćnika direktora ustanove.

Ugrožava bezbednost, zdravlje dece i vaspitača, tako što je svuda upisano više dece nego što zakon i normativ propisuje. U grupi gde treba biti 20 dece, upisano je 30 do 34 deteta i sa tom decom rade jedan vaspitač pre podne a jedan popodne.(preklapaju se od 10 ujutru do 12 i 30). Zajedno su samo na ručku.

Premeštanjem vaspitača iz jednog vrtića u drugi, stručnih saradnika (koji prate rad vaspitača, dece i savetodavno rade sa roditeljima), direktno uskraćuje profesionalni rad , koji se odnosi na vaspitanje i obrazovanje, praćenje dečijeg razvoja i napredovanja, naročito dece kojima je potrebna dodatna podrška (deca sa smetnjama u razvoju).

Bezbezdnost dece je na najnižem nivou , iako je dato sedam miliona dinara da bi se bezbednost dece povećala. Vrata vrtića su stalno otvorena i pored uvedenih kartica, koje su trebale da regulišu sistem bezbednosti vrata.

Ugrožava zdravlje dece, jer traži od majstorske službe , da se grejanje po vrtićima isključuje u 9 i 30 , a pušta u 13 i 30, kako bi roditeljima pokazao prijatnu atmosferu u kojoj borave deca. Pritužba je stigla od starne roditelja vrtića „ Biser“, iz Niške banje, koji su imali zakazane aktivnosti sa vaspitačima. Sve vreme se sedelo u jaknama zbog hladnoće. (Svitac, Panda, Pahuljica, Biser, Kolibri, Vilin grad, Matejevac su na sopstvenom grejanju , za koje važi isključivanje).

Zato pokrećemo inicijativu za smenu direktora predškolske ustanove Pčelica i zahtevamo da nadležni organi grada i Upravnog odbora u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenu proceduru za smenu direktora PU Pčelica u Nišu“ – zaključio je Mića Jevtić, predsednik Izvršnog odbora DS-a.


#   Niš   DS   Vilin Grad   smena   Pčelica PU   Zoran Jonić   gradska vlast   kartice za prevoz   Mića Jevtić   jubilarne nagrade
@demokrate @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima