Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niške demokrate zahtevaju smenu Glavnog urbaniste grada Niša

rssBookmark and Share

Niš 22.02.2018. Južna Srbija Info

U proteklom periodu, u prostorije Demokratske stranke u Nišu, kao i u kancelariji odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Grada Niša, javilo se oko 40-ak građana sa konkretnim primedbama na česte izmene planova generalne regulacije, u ovom slučaju područja Gradske opštine Medijana, kažu u GrO DS-a u Nišu.

Niške demokrate zahtevaju smenu Glavnog urbaniste grada Niša

Za vreme vlasti Demokratske stranke, donet je Generalni urbanistički plan Grada Niša od 2010. do 2025. godine, kao i planovi generalne regulacije za pet gradskih opština. Aktuelna gradska vlast punih 6 godina radi samo parcijalne izmene. Ukoliko aktuelna vlast smatra da Generalni urbanistički plan, kao i planovi generalne regulacije za pet opština nisu adekvatni, Demokratska stranka poziva na izradu novih planova. Aktuelna vlast ovakvim čestim izmenama, prikazuje da nešto radi, a zapravo ništa ne radi, osim što stvara probleme građanima, ali i investitorima koji bi radili i gradili u našem gradu. Zato i nema kranova, zato se u našem gradu ništa ne radi niti gradi. Sve ovo govori da imamo vlast koja nema viziju za razvoj grada, već se promene dešavaju od danas do sutra, očigledno u skladu sa potrebama pojedinih interesnih grupa. 

Demokratska stranka postavlja pitanje koji su razlozi stalnih parcijalnih izmena i dopuna Plana generalne regulacije? Posledica ovakvog ponašanja je ta da su investitori zbunjeni, građani obmanuti, a grad oštećen zbog odustajanja investitora. 

Stalnim izmenama plana generalne regulacije blokira se izgradnja određenih lokacija, jer sama procedura izmene traje i duže od godinu dana. 

Jedan od primera parcijalne izmene je promena uslova gradnje u zoni Kliničkog centra, južno od Bulevara Zorana Đinđića. Investitor je dobio parametre gradnje, u skladu sa tim sklopljeni su ugovori sa vlasnicima parcela, pa je istima data nadoknada i započet postupak investiranja u cilju izgradnje novog objekta. Uvidom u nove- parcijalne izmene ustanovljeno je da se vrše izmene i to: U zoni Kliničkog centra, južno od Bulevara Zorana Đinđića, gde je maksimalna spratnost objekta na parceli većoj od 6 ara P+6 (visina 27 metara) promenjena u P+4  (maksimalna visina do 20 metara). Na javnoj raspravi koja je održana 21.02.2018. vraćena je spratnost P+6 ali je odluka o maksimalnoj visini objekta ostala 20 metara, što u prevodu znači da bi visina prostorija bila mnogo manja od propisane, i takvi stanovi bi bili neuslovni za život. 

Ovde nije jasna svrha parcijalne izmene plana. Osim toga, postavlja se pitanje: Koliko koštaju parcijalne izmene planova, i koliko te izmene koštaju građane Niša kao poreske obveznike, ukoliko znamo da je Plan generalne regulacije Gradske opštine Medijana  menjan 2015. a zatim i 2017.godine. 

U odlukama Glavnog gradskog urbaniste, nema konkretnog obrazloženja zašto se rade parcijalne izmene Planova generalne regulacije.  Zato će Demokratska stranka reagovati na narednoj sednici Skupštine Grada i tražiti da se izveštaj o radu Glavnog urbaniste grada Niša za 2017. godinu ne usvoji. 

Postavlja se pitanje i da li neko na ovaj način vrši pritisak na investitore? Pozivamo istraživačko novinarstvo da detaljnije razmotri ovaj problem. 

- Demokratska stranka smatra da je ovakvo ponašanje nedopustivo i iz tog razloga zahtevamo smenu Glavnog urbaniste Grada Niša, rečeno je danas na konferenciji za medije u GrO Demokratske stranke u Nišu.

 


#   Niš   DS   Medijana gradska opština   smena   Miodrag Stanković   Izveštaj o radu   gradska vlast   urbanizam   gradske opštine
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima