Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Promena Statuta treba da znači bolje funkcionisanje organa vlasti

rssBookmark and Share

Niš 10.11.2016. Južna Srbija Info

Uopšteno gledano, dobro je da se pristupa izmenama određenih članova Statuta grada, kojima se preciznije definišu određeni poslovi i organizacija rada same gradske uprave, kažu iz Demokratske stranke u Nišu.

DS Niš: Promena Statuta treba da znači bolje funkcionisanje organa vlasti

Nažalost, za  vreme vršenja vlasti SNS, ideja formiranja više gradskih uprava u cilju podizanja efikasnosti rada, je prerasla u način za udomljavanje i podelu „plena“ od strane stranačkih funkcionera, namirenje stranaka u podeli vlasti i dobro je da se na ovaj način zaustavlja takva praksa. Ostaje nada da se u okviru te jedinstvene uprave koja se formira ovim izmenama, neće formirati veći broj sekretarijata u odnosu na broj sadašnjih uprava i da se iza ovog u stvari ne krije namera da se postavi veći broj sekretara sekretarijata nego što sada ima načelnika uprava.

Odbornici Demokratske stranke su u skladu sa mišljenjem Resornih saveta Gradskog odbora DS, aktivno učestvovali na javnoj raspravi povodom Nacrta odluke o izmeni Statuta Grada Niša. 

Cilj svake promene Statuta treba da bude bolje funkcionisanje organa koji saglasno svojim nadležnostima, treba da omoguće brže, kvalitetnije i efikasnije zadovoljavanje potrebe lokalnog stanovništva. Ovaj Nacrt samo u izvesnoj meri ispunjava te uslove dok su pojedine odredbe nedovoljno precizne, čak i neprimenljive. 

Brisanje stava koji predviđa da su preduzeća, ustanove i druge organizacije čiji je osnovač ili suosnivač Grad Niš, dužni da Skupštini grada dostavljaju na saglasnost višegodišnji plan rada i razvoja, godišnji program poslovanja i izveštaj o radu za prethodnu godinu, ostavlja prostor da direktori samovoljno vode  preduzeća i ustanove, a kako smo do sada videli, od kako je na vlasti SNS, takvim rukovođenjem preduzeća i ustanove vode u sve veće organizacione i finansijske probleme i pitanje je dana kada će takav sistem doživeti kolaps. Kako može osnivač da sam sebi uskrati mogućnost kontrole nekoga ko upravlja javnom gradskom imovinom? 

Šta u stvari znači formiranje tri Službe i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj van gradske uprave? Da li je njihovo izuzimanje iz jedinstvene gradske uprave u stvari formiranje novih „centara moći“ ili zadovoljenje nečijih ambicija? 

A gde je u stvari Služba za održavanje i informaciono komunikacione poslove? Verovatno će biti deo gradske uprave, ali u vremenu kada se najavljuje da su informacione tehnologije jedan od najbitnijih potencijala za razvoj, ne samo uprave i podizanja efikasnosti državnih organa, već i uopšte razvoja privrede, rukovodstvo grada tu oblast svodi na nivo pratećih poslova poput vozača, održavanja higijene i sl... 

Menjaju se pojedine odredbe Statuta koji reguliše poslove gradske opštine. 

Predviđeno je da jedan od poslova gradske opštine daje prethodno mišljenje na programe rada javnih preduzeća čiji je osnivač Grad što je kontradiktorno, jer je sam Grad, kao osnivač, sebe razvlastio po ovom pitanju a daje nadležnost gradskim opštinama?

Nova obaveza gradskih opština, da ''pomažu održavanje osnovnih škola, dečjih vrtića i zadužnih domova..'', iziskuje značajna novčana sredstva, imajući u vidu stanje u nekim školama, vrtićima i zadružnim domovima. ''Pomaganje održavanja'' je potpuno neprecizna formulacija koja može da se tumači kako kome odgovara, što svakako nije dobro, pogotovu što se radi o ustanovama koje su od najvećeg značaja za društvo u celini, posebno škole i vrtići gde borave najmlađi. Takođe to će biti značajan ''udar'' na budžete gradskih opština s obzirom da je najavljeno smanjenje budžeta, odnosno transfera od strane grada ka gradskim opštinama.. 
Da li je davanje većih ovlašćenja gradskim opštinama opravdano s obzirom na činjenicu da će to dodatno opterećivati njihove ionako skromne budžete, a da im pri tom Grad umanjuje prihode? 

I šta uopšte  znači pomaganje održavanja dečijih vrtića kada postoji ustanova Pčelica u čijoj se nadležnosti nalaze dečiji vrtići?

Predviđa se takođe da gradske opštine ''obezbeđuju pružanje pravne pomoći građanima za ostvarivanje njihovih prava“. Ovo je vrlo osetljiva materija, kako sa stanovišta Ustava i zakona, tako i sa stanovišta potreba građana koji nisu u finansijskoj mogućnosti da plate usluge advokatu.  Pravo na pravnu pomoć je Ustavom zajemčeno pravo koje se ostvaruje preko pravne pomoći koju pruža advokatura i preko službi pravne pomoći koje se osnivaju u jedinicima lokalne samouprave. Ne treba izgubiti iz vida da gradske opštine nemaju status jedinica lokalne samouprave.

Kako će to biti uređeno imajući u vidu sve zakone koji definišu ovu oblast?

Da li će uz prebacivanje nadležnosti gradskim opštinama doći i do prebacivanja zaposlenih iz gradske uprave u uprave gradskih opština? 

Ovakav sadržaj Nacrta izmene Statuta Grada Niša nameće pitanje, da li novim Statutom gradska vlast želi da decentralizuje obaveze ili  da stvori nove funkcije? Da li su proklomovane mere štednje i reforme samo na papiru ili će se to desiti i u praksi? Šta je osnovni koncept i vizija predlagača Statuta?

Demokratska stranka se u kampanji zalagala za ukidanje Skupština Gradskih opština i smanjenje broja radnih tela, za smanjenje broja plaćenih funkcionera a vidimo da se tu ništa ne menja. Šta se dešava sa stalnim radnim telima, odborima i komisijama? Da li će one i dalje služiti za namirivanje stranačkih kadrova, jer imamo slučaj u nekim gradskim opštinama, da su  čak i članovi radnih tela  plaćeni?

Šta zanči promena Statuta?Demokratska stranka smatra da je neohodno da se u javnu raspravu uključi što šira i stručna i zainteresovana javnost, da se organizuju tribine po mesnim zajednicama, kako bi se postigao dogovor sa građanima i kako bi se napravila uprava po njihovoj meri a ne po meri apetita političkih funkcionera. U svakom slučaju, Demokratstka stranka će se dosledno zalagati za prihvatanje predloga dopuna i izmene koje će se pojaviti tokom javne rasprave, kao i za one koje je i sama iznela i to podnošenjem amandmana na sednici Skupštine grada na kojoj će se razmatrati predlog za izmene Statuta grada. 
                     

 


#   Niš   DS   Izveštaj o radu   gradska vlast   izmene   statut   gradske opštine
@demokrate @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima