Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Ниш траже заштиту банкарских клијената

rssBookmark and Share

Ниш 28.02.2022. Јужна Србија Инфо

Неколико хиљада Нишлија који су добили банкарске спорове, биће принуђено да наплаћене трошкове за одобрење кредита банкама врате уз плаћање судских трошкова. За сваког од клијената то је трошак од близу 1000 евра, пише у делу саопштења, потпредседника Српског покрета Двери проф. Тамара Миленковић Керковић.

Двери Ниш траже заштиту банкарских клијената

Саопштење преносимо целости..

Потпредседник Српског покрета Двери проф. Тамара Миленковић Керковић истакла је да су спорови који су клијенти банака због наплаћених трошкова обраде кредита, добијали у протекле три године, од септембтра месеца 2021.год. године предмет поступака по ревизији, па ће неколико хиљада Нишлија који су те спорове добили, бити принуђено да наплаћене трошкове за одобрење кредита банкама врате уз плаћање судских трошкова. За сваког од клијената то је трошак од близу 1000 евра.

Градска организација Двери Ниш сматра да нигде у свету заштита банкарских клијената није на овако ниском нивоу као у Србији, а да банке као економски јача страна злоупотребљавају свој доминантни уговорни положај.

Узрок тешког положаја банкарских клијената у Србији је свакако и уништење домаћег банкарског сектора , који је отпочео стечајем највећих српских банака одмах након 2000.год. у Динкићевим нео- либералним реформама са циљем распродаје финансијског тржишта Србије. Тај се процес окончао 2020.год. када је СНС власт продала Комерцијалну банку, вредну 2 милијарде евра за нето износ од само 27 милиона евра , па се тржишно учешће домаћег капитала са 16% , након продаје свело на само 5% учешћа на банкарском тржишту Србије, колико има банка „Поштанска штедионица“ .

Становништво Србије је најсиромашније у Европи, сваки трећи грађанин је на ивици сиромаштва, граћани су презадужени, камате су до светске економске кризе биле највеће у Европи, а банкарске услуге и трошкови прескупи.

Банкарске клијенте не може да заштитити ни Закон о заштити корисника финансијских услуга који је донет пре десет година, а оваквом праксом његове се норме не примењују.

пресудама против банкарских клијената говорио је адв. Ненад Момчиловић, који је великом броју грађана Ниша пружио правну заштиту након прекршајних налога које је полиција подносила Прекршајном суду за учешће на еколошким протестима у Нишу децембра прошле године.
Високи касациони суд Републике Србије (ВКС) је 2018.год. донео став по коме банке немају право на наплату трошкова обраде и администрирања кредитних захтева јер су они укључени у камату као цену издавања кредита.Председник ВКС је лично путем медија позивао клијенте да туже банке и поврате свој новац. На основу овог става и позитивних прописа судови су доносили пресуде у корист тужилаца – клијената банака којих је више десетина хиљада, а многи тужиоци су судским путем наплатили свој новац. Након три године 16.септембра 2021.год. ВКС је без икаквог јасног разлога донео допуну свог става (што је први пут у теорији и пракси) која је суштински супротна првобитном ставу. По допуни става ВКС, банке имају право на наплату ове провизије уколико је она изричито прописана понудом. Од септембра месеца и од доношења допуне става ВКС судови тамо где постоји писана понуда досуђују у корист банака. Многи судови иду и корак даље, па писаном понудом проглашавају било који писани део уговора који нема карактер понуде, иако то закон јасно дефинише.

Више десетина хиљада грађана биће принуђено да новац врати банкама, као и да плати високе судске и адвокатске трошкове, па ће банке вероватно увести и нове „банкарске производе“ за отплату оваквих дуговања својих клијената.

Заштита грађана Србије од оваквог понашања мора да постане први задатак нове власти, а Економски програм Двери „За паметан економски развој“ предвиђа заштиту банкарских клијената, увођење међународних стандарда у пословање банака у Србији, и позива Народну банку Србије да заштити банкарске клијенте од свемоћи финансијских институција.

 


#   Ниш   банке   Двери   Тамара Керковић   парламентарни избори 2022   патриотдки блок
@SPDveri @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима