Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери ПОКС – Ниш подржавају једнодневну обуставу рада продаваца и против увођења фискалних каса на пијацама

rssBookmark and Share

Ниш 16.03.2022. Јужна Србија Инфо

Патриотски блок Двери-ПОКС-Ниш подржава протесте Удружења пијачних продаваца испред Министарства финансија у Београду, као и протест и једнодневну обуставу рада пијачних продаваца у Нишу а против увођења фискалних каса на пијацама, пише у делу саопштења.

Двери ПОКС – Ниш подржавају једнодневну обуставу рада продаваца и против увођења фискалних каса на пијацама

Саопштње преносимо у целости..

Пијаце су једно од првих места где је настала организована трговина и место где је трговање слободно, а цена зависи од понуде и тражње и може се мењати више пута у току дана. То је основни принцип слободне трговине на пијацама.

Данас, вековима развијана трговина попримила је многе модерне перформансе и облике, али пијаца је остала пијаца. Тако треба и да буде. Уместо да се пијачним продавцима омогуће бољи услови за рад, хигијенски и санитарни, власт покушава да учини све да им положај отежа неразумним одлукама, каква је она о фискалним касама на пијаци.

Међутим, бирократе у Министарству финансија немају слуха и правном регулативом упорно настоје да обришу изворни облик трговања. Тако да и увођење фискалних каса, чија је основна функција евидентирање оствареног промета, онемогућава слободно трговање. Подржавамо сузбијање „сиве економије“, али у систему ПДВ-а мало ко је ван токова промета и плаћања ПДВ-а. Тако и пијачни продавци, који плаћањем дажбина јавним предузећима која управљају пијацама, не заслужују епитет „сиве економије“. Увођење фискалних каса ће пореметити пијачно трговање, јер ће га ограничити а најјефтинији извопр хране за гражане поскупети још више и угрозиће стандард ионако сиромашних Нишлија.

Технички, пијаце су отворени простори где радно време зависи од временских услова, а фискалне касе захтевају прецизно дефинисање и поштовање радног времена. Такође, многи фискални уређаји непоуздано раде или не могу да раде у екстремним температурним условима (-15 или +40 степени).

ПАТРИОТСКИ БЛОК Двери-ПОКС-Ниш разуме све проблеме пијачних продаваца и тражимо обуставу одлуке о коришћењу фискалних каса на пијацама. Посебно је таква одлука критична у условима растуће инфлације, повећања цена горива, семена, хемијског ђубрива и других чинилаца који ће иовако високу цену хране довести до астрономске , у земљи у којој је преко пола милиона људи већ гладно а сваки четврти грађанин је испод границе сиромаштва.


#   Ниш   пијаца   Цветна пијаца   Двери-ПОКС
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима