Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери: Женама на селу потребна подршка уместо дискриминације

rssBookmark and Share

Ниш 15.10.2023. Јужна Србија Инфо

Петнаести октобар је Међународни дан жена на селу и уместо празних прича њима је потребна помоћ, подршка и посебна брига државе да би Србију имао ко да храни. Српске жене са села имају посебну врсту снаге, знања и искуства али су недовољно цењене.

Фото: https://radiokfor.com/ илустрација
Фото: https://radiokfor.com/ илустрација

Оне раде тешке послове, од чувања стоке, пољопривредних послова, па све до небројених кућних послова и брига о породици, деци и старијим члановима сеоског домаћинства. Њихов труд и рад није препознат, није цењен и није плаћен. Немају социјално, пензијско а често ни здравствено осигурање. Због овог незавидног положаја ретко која жена жели да у селу остане, а још мање њих жели да се врати. Због тога српско село убрзано изумире, а посебно на сиромашном југу и истоку Србије чије становништво нестаје.

Наслушали смо се политичких говора о жени као "стубу породице" и друштва и кључном фактору опстанка домаћинства и села. Нажалост, ни једна власт до сада, а ни власт СНС-а није учинила ништа да живот жене на селу олакша и учини га достојанственим.

Ако Србија жели да опстане, ако жели да уместо увозника хране лошег квалитета постане извозник најтраженије и најскупље, здраве и биолошки произведене хране, ова дискриминација жена које живе и раде на селу мора да престане. Овим женама потребни су хитна подршка и подстицаји државе како би им се омогућило да опстану, да укрупњавају своја имања, шире производњу и унапређују сеоска домаћинства и преносе своја велика знања и искуства млађима.

За достојанствен живот жена које се баве пољопривредом, сточарством и старим занатима на селу потребан им је субвенционисан предузетнички статус, пореске олакшице, унапређење знања и могућност да се непрестано образују, кроз програме намењене развоју женског предузетништва. Жени на селу је неопходна обавезна здравствена заштита, обезбеђена минимална зарада и пензијски стаж, као и економска сигурност. Њима је потребно охрабрење и подршка, неопходно је да буду информисане, да познају и да штите своја права и статус, као и да им буду доступне све услуге као и женама у градовима. То је задатак Министарства за бригу о селу као и Министарства за бригу о породици и њихов рад треба мерити само тиме колико је добро жени и њеној породици на селу. Актуелно стање говори да се буџет и новац грађана расипају, села нестају а жена на селу је све мање.

Српски покрет Двери се залаже да наше жене имају апсолутни приоритет и заштиту државе, без обзира где оне живе, јер је њихов опстанак питање опстанка Србије.

Милетић Сузана
Председник Женске снаге Двери Ниш


#   Ниш   село   Двери   жена   Међународни дан жена на селу
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима