Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градска власт угрожава слободу новинара

rssBookmark and Share

06.12.2012. Autor: Z. M.

Друштво новинара Ниша јуче је оштро протестовало против званичне најаве увођења обавезних акредитација за праћење догађаја у Скупштини града уз неке ограничавајуће услове.

Градска власт угрожава слободу новинара
Редакцијама и дописништвима у Нишу претходно је стигао позив начелника Службе за послове градоначелника Дејана Андрејевића за акредитацију новинара и сниматеља за „праћење дешавања у Градској кући“, у којој су кабинет градоначелника Зорана Перишића и чланова Градског већа. У позиву је затражено „хитно“ достављање основних података и фотографија новинара и сниматеља, али и назначено да ће редакцијама или дописништвима бити омогућене акредитације по две новинарске екипе. Медијима у Нишу незванично је речено да се нова пракса уводи јер су „уочене извесне злоупотребе“.

„Чланови Друштва новинара Ниша сматрају да не постоји ниједан разлог да досадашња пракса, која је подразумевала да сви новинари имају право да одлучују када ће и у којој мери пратити градску власт, буде промењена. Право је сваке редакције да дневно распоређује своје људе на основу приоритета и броја догађаја и нико не сме да се меша у овлашћења уредника да изврши овај избор. Акредитација највише две новинарске екипе може да створи озбиљне проблеме за случај да акредитовани новинари буду одсутни из приватних или личних разлога у тренутку када је потребно пропратити догађај у Скупштини града“, наводи се у саопштењу ДНН.

У њему се додаје да су новинари увек били спремни да разговарају на тему сарадње са свим градским институцијама, а у интересу правилног и потпуног информисања грађана, али да не пристају на било каква ограничавања која иду на штету интегритета професије. „Уколико су уочене одређене злоупотребе, постоји могућност да се валидност новинарског статуса провери на основу службене легитимације који поседују сви новинари“, закључује се у саопштењу.

Рекордно брза „исправка“

Пред закључење овог издања, а непосредно након писаног протеста ДНН, Служба за послове градоначелника Ниша медијима је доставила саопштење у којем наводи да „уважава сугестију и потребе медија да акредитују више од две новинарске екипе“, јер њена намера „није да отежа ионако тешке услове у којима медији функционишу, нарочито на југу Србије, нити да ограничи јавност рада Градске куће!“. О „уваженим сугестијама“ ДНН-а Служба ће одмах обавестити све редакције у Нишу са којима сарађује“, наводи се у њеном јучерашњем реаговању.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима