Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradska vlast ugrožava slobodu novinara

rssBookmark and Share

06.12.2012. Autor: Z. M.

Društvo novinara Niša juče je oštro protestovalo protiv zvanične najave uvođenja obaveznih akreditacija za praćenje događaja u Skupštini grada uz neke ograničavajuće uslove.

Gradska vlast ugrožava slobodu novinara
Redakcijama i dopisništvima u Nišu prethodno je stigao poziv načelnika Službe za poslove gradonačelnika Dejana Andrejevića za akreditaciju novinara i snimatelja za „praćenje dešavanja u Gradskoj kući“, u kojoj su kabinet gradonačelnika Zorana Perišića i članova Gradskog veća. U pozivu je zatraženo „hitno“ dostavljanje osnovnih podataka i fotografija novinara i snimatelja, ali i naznačeno da će redakcijama ili dopisništvima biti omogućene akreditacije po dve novinarske ekipe. Medijima u Nišu nezvanično je rečeno da se nova praksa uvodi jer su „uočene izvesne zloupotrebe“.

„Članovi Društva novinara Niša smatraju da ne postoji nijedan razlog da dosadašnja praksa, koja je podrazumevala da svi novinari imaju pravo da odlučuju kada će i u kojoj meri pratiti gradsku vlast, bude promenjena. Pravo je svake redakcije da dnevno raspoređuje svoje ljude na osnovu prioriteta i broja događaja i niko ne sme da se meša u ovlašćenja urednika da izvrši ovaj izbor. Akreditacija najviše dve novinarske ekipe može da stvori ozbiljne probleme za slučaj da akreditovani novinari budu odsutni iz privatnih ili ličnih razloga u trenutku kada je potrebno propratiti događaj u Skupštini grada“, navodi se u saopštenju DNN.

U njemu se dodaje da su novinari uvek bili spremni da razgovaraju na temu saradnje sa svim gradskim institucijama, a u interesu pravilnog i potpunog informisanja građana, ali da ne pristaju na bilo kakva ograničavanja koja idu na štetu integriteta profesije. „Ukoliko su uočene određene zloupotrebe, postoji mogućnost da se validnost novinarskog statusa proveri na osnovu službene legitimacije koji poseduju svi novinari“, zaključuje se u saopštenju.

Rekordno brza „ispravka“

Pred zaključenje ovog izdanja, a neposredno nakon pisanog protesta DNN, Služba za poslove gradonačelnika Niša medijima je dostavila saopštenje u kojem navodi da „uvažava sugestiju i potrebe medija da akredituju više od dve novinarske ekipe“, jer njena namera „nije da oteža ionako teške uslove u kojima mediji funkcionišu, naročito na jugu Srbije, niti da ograniči javnost rada Gradske kuće!“. O „uvaženim sugestijama“ DNN-a Služba će odmah obavestiti sve redakcije u Nišu sa kojima sarađuje“, navodi se u njenom jučerašnjem reagovanju.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima