Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Ниш: Извртање вагона са амонијаком на прузи код Пирота последица односа режима према југу Србије

rssBookmark and Share

Ниш 27.12.2022. Јужна Србија Инфо

Сви напори режима да минимизирају трагичне последице цурења отровног амонијака из преврнутог вагона цистерне која је испала из шина код села Станичење између Пирота и Ниша , не могу да сакрију чињенице о неодговорности власти према Југу Србије и његовим грађанима, пише у делу саопштења.

Двери Ниш: Извртање вагона са амонијаком на прузи код Пирота последица односа режима према југу Србије

Саопштење преносимо у целости..

Ово је други трагичан догађај са извртањем опасног терета амонијака на пругама у близини Ниша за само три године, и пети на пругама југа Србије од 2018.год.  Ни након јануара 2019.год. када је читаво нишко село Јасеновик било евакуисано, АД„Инфраструктуре железнице“ а ни Министарство грађевине нису утврдили одговорност за угрожавање живота људи и уништење животне средине. Железничка пруга Ниш -Димитровград којом се опасан терет превози свакодневно пролази кроз центар Ниша, и све власти већ 30 година обећавају њено измештање. 

Да ли чуди да је на Југу Србије 100 хиљада људи мање за последњих 11 година? Власт која за  Национални стадион у Београду и за разне пројекте од националног значаја у Београду планира да се задужи више од 4,5 милијарде евра, а да вагоне са отровним теретом превози деоницом најгоре пруге у Европи, и кроз центар Ниша , јасно је да је становнике Југа Србије већ отписала и препустила А.Куртију. 

Манипулације са информацијама о степену опасности и чињеница са места несреће су бројне. И два дана након превртања 4 од укупно 20 вагона-цистерни у власништву компаније „Еликсир групе, амонијак цури из тешко оштећене цистерне, а прилаз месту несреће је затворен за све. Тело друге жртве пронашао је на лицу места новинар портала Пирот плус, који је упркос забрани дошао до места превртања вагона. Демантована је првобитна информација да је једна цистерна склизнула у Нишаву и да ће због цурења амонијака бити последица по биљни и животињски свет. Сви заводи за јавно здравље у Пироту, Белој паланци и Нишу, као и Институ Батут тврде да је вода безбедна за употребу а да упркос томе што амонијак цури и даље у ваздуху овог гаса нема. Министарка здравља тврди да се ради о „мањем регионалном акциденту, компанија „Еликсир група“ негира своју одговорност, министар Весић изјављује да је одговорна лоша инфраструктура на прузи Ниш – Димитровград, док министарка заштите животне средине Вујовић није дошла ни у Пирот, нити се огласила, министар Мартиновић на скупштинскопј седници урла на посланике опозиције и тврди  да су одговорни они „јер се пренемажу“. Грађани Пирота , Беле Паланке и Ниша очекују још само информацију да је амонијак јако користан за здравље грађана Југа Србије. 

Ово понашање власти већ је виђено у свим сличним ситуацијама, пребацивање одговорности на бившу власт а метод који се примењује над грађанима Србије има свој назив у литератури и назива се „гаслајтинг“ или прављење жртве лудом од стране манипулатора. 

Ово су наша питања:

1. Ко је одговоран што није ни почео да се спроводи пројекат модернизације пруге Ниш -Димнтровград и измештања пруге из центра Ниша, потписан још 2018.год. који је требало да почне 2020.год. .год., вредан 134 милиона евра , са бесповратнин средствима од 73 милиона евра и додатних бесповратних 34 милиона евра за изградњу обилазне пруге око Ниша ( https://www.mgsi.gov.rs/lat/projekti/rekonstrukcija-i-modernizacija-pruge-nis-dimitrovgrad )

2. Да ли се опасан терет од 20 т отровног амонијака  након извртања  вагона  излио у Нишаву или отишао у ваздух?  Ко тврди и који је доказ да амонијак није исцурио у Нишаву?

3. Ко је из АД "Инфраструктуре железнице"  одговоран што се опасан садржај транспорта превози пругом Ниш-Димитровград за коју у свим документима међународних удружења железница стоји да је „уско грло“ најниже D3 категорије у читавој Европи, на којој је због опасности брзина ограничена на 30km/h?

4.  Ко је одговоран  што композиције теретних вагона са отровним и опасним садржајем у власништву компаније "Еликсир Група“ и ко зна са још којим опасним теретом свакодневно пролазе пругом кроз центар Ниша? Ко би био одговоран да су се вагони цистерне изврнули у центру Ниша?

5. Који су приватни превозници лиценцирани за превоз опасног материјала на прузи Ниш - Димитровград и по којим протоколима? 

6. Које су процедуре и протоколи железничког саобраћаја прекршени јер се композиција од 20 вагона тешка више од 18000 тона кретала железничком трасом D3 на којој је ограничење тежине12000 тона? 

У одговорима на ова питања која значе живот за грађане југа Србије и његовог административног центра Ниша крију се и узроци трагичног смањења броја становника  Југа Србије који је за 11 година изгубио 100 хиљада људи. 


#   Ниш   саобраћајна незгода   воз   Двери   Станичење   амонијак   Тамара Керковић   режим
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима