Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Ниш траже одговорност и хитно уређење железничке и друмске саобраћајнице на југу Србије

rssBookmark and Share

Пирот 26.12.2022. Јужна Србија Инфо

Након најновијег синоћног акцидента , у коме се читава цистерна отровног амонијака излила у Нишаву, народни посланик проф. Тамара Миленковић Керковић и Градска организација Двери Ниш захтевају од министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића најхитније податке о одговорности за ову несрећу, другу за само за три године.

Илустрација
Илустрација

Поручујемо министру Весићу, да то што за Ниш и Југ Србије нема у буџету за 2023.год. ниједног пројекта од националног значаја , не значи да грађани Југа Србије треба да се угуше од отровног амонијака на небезбедним пругама. Док код нас стигну ваше брзе пруге ни Југа ни грађана неће овде бити. Знамо да је за вас Југ Србије отписан одавно, да су и Ниш и Југ за вас само „транспортна интерконекција“ , али бар уредите железничке и друмске саобраћајнице, и доведите у ред приватне железничке превознике. Железничка пруга Ниш -Димитровград је одавно у јако лошем стању, и Комисија Министарства коју ћете послати дан након акцидента неће утврдити ништа ново – да су железничке пруге небезбедне, као што је то и ауто-пут до Ниша, код Алексинца који се већ месецима одвија у једној траци и већ је однео бројне животе.

Превртање вагон цистерне која се код села Станичење између Пирота и Ниша испала из шина и отровни амонијак исцурио у Нишаву је други трагичан акцидент у близини Ниша за само три године. Ни након агоније код нишког села Јасеновик када су јануара 2019.год. из шина испале две цистерне са опасним и отровним гасом амонијаком, због којих су становници села евакуисани, да би се вршило истакање амонијака, од АД „Инфраструктура железнице“ никада није стигао одговор због чега су се цистерне преврнуле и чија је одговорност. Из цистерни крај села Јасеновик тада на срећу није дошло до цурења отрова, за разлику од најновије несреће у којој је амонијак у додиру са водом из Нишаве у коју се излио створио огроман отровни облак због кога је у Пироту проглашено ванредно стање.

Од градоначелнице Ниша Драгане Сотировски не тражимо ништа. Она је своје одавно рекла , а сада нам са свог фб профилу поручује „да је вода у Нишу безбедна за пиће“, да је фабрика воде искључена, и да отрована „вода није стигла до Ниша“. Ни после поноћи и седам сати након акцидента и изливања отрова у Нишаву , ни након проглашења ванредног стања у Пироту, на сајту Градског штаба за ванредне ситуације у Нишу нема никакве информације за грађане Ниша.Деца у Пироту и Белој Паланци у понедељак неће ићи у школу, док у Нишу никакве информације о томе нема. Нико не каже грађанима да ли је ваздух безбедан, ко још сме да верује да је вода након изливања цистерне у Нишаву безбедна за пиће и какав је поступак ако отровни облак амонијака стигне до сутра и над нишку котлину.

Тражимо хитне одговоре од министра Горана Весића – ко је одговоран за несрећу код села Станичења, у каквом је стању железничка пруга Ниш – Димитровград, која је једна од ретких ставки у новом буџету за Југ Србије, да ли ће компанија „Еликсир“ која је власник 20 вагон цистерни са амонијаком , од којих се једна излила у Нишаву из свог осигурања иплатити штету грађанима Ниша, Пирота , Беле Паланке и свих села за нарушено здравље и за претпљени страх, али и и за изгубљени људски живот.


#   Пирот   саобраћајна незгода   пруга   воз   Двери   Скупштина Србије   Горан Весић   Станичење   амонијак   Тамара Керковић
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима