Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кризни штаб у Пироту: Амонијак није доспео у Нишаву, вода безбедна за пиће

rssBookmark and Share

Пирот 26.12.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

У Пироту је ванредна ситуација због цурења амонијака из преврнутог вагона. Због симптома тровања 51 особа је хоспитализована, од којих је десетак здржано на болничком лечењу. Једна особа преминула по пријему у пиротску болницу, али није потврђено да је узрок смрти тровање, извештава РТС.

Школе, вртићи и јавне установе не раде. Министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић каже да је извршено мерење на пет локација у Пироту и да није забележено присуство амонијака. Градоначелник Владан Васић саопштио да амонијак није доспео у Нишаву, али да и даље цури из цистерне.

ЗЗЈ Пирот: Вода у Пироту безбедна за пиће и припрему хране

Завод за јавно здравље Пирот саопштио је да су у раним јутарњим часовима екипе тог завода изашле на терен и узорковале воду на хемијску исправност (амонијак, нитрити, нитрати и pH вредност воде) из јавног водовода Пирот (шест узорака) и Бела Паланка (три узорка), у сеоским водоводима Станичење (три узорка), Црвенчево (два узорка) и Сопот (два узорка) која су најближа месту хаварије, из реке Нишаве код села Станичење и код Беле Паланке.

Како се наводи, резултати хемијске анализе вода из поменутих јавних и сеоских водовода показују да су сви узети узорци хемијски исправни и да вода из ових водовода може да се користи за пиће и припрему хране.

Резултати хемијске анализе реке Нишаве код села Станичења показују да је река Нишава треће класе (вредности амонијум јона - 0,44мг/л), са умереним еколошким статусом. Резултати хемијске анализе реке Нишаве код Беле Паланке показују да је река Нишава пете класе (вредности амонијум јона - 2,02мг/л), са лошим еколошким статусом, истиче се у саопштењу.

"У вечерњим часовима екипе Завода за јавно здравље Пирот извршиће поновно узорковање воде из реке Нишаве код села Станичење и код Беле Паланке у циљу праћења вредности амонијум јона у води", каже се у саопштењу Завода за јавно здравље Пирот.

Из тог завода наводе да ће након спроведеног узорковања и урађених анализа моћи да се изјасне да ли се временом вредности амонијум јона смањују или повећавају.

У Пироту нема концентрација амонијака

Након мерења утврђено је да у Пироту нема концентрација амонијака, јавља дописник РТС-а.

Важно је да амонијак није доспео у Нишаву како се синоћ претпостављало. Анализе су показале да је и вода из градског водовода и са јавних чесама исправна за пиће и у месту Станичење, које је близу места догађаја.

Резултати хемијске анализе реке Нишаве показују да је вода код тог села треће, а од Беле паланке пете класе. Препорука је да се вода из мреже у Белој Паланци не користи за пиће из превентивних разлога. Није добро што амонијак и даље цури из једне од цистерни. Две особе су преминуле, једна ноћас у пиротској болници, а једна у близини места несреће. Узроци смрти биће познати након обдукције.

Министарка здравља др Даница Грујичић изјавила је да је задивљена реакцијом колега које су поднели највећи напор заједно са ватрогасцима. "Најтеже је пацијент турски држављанин који има сметњи са видом, али мислим да ће бити добро. Деца која су била хоспитализована су отишли кући", каже Грујучићева.

Начелница Хитне службе у Пироту др Владана Стојановић напомиње да су на месту инцидента били ватрогасци, и да су они довозили пацијенте. "Један од ватрогасаца је испао изузетно хуман, јер је повређеном дао своју боцу са кисеоником. Важно је да су пацијенти добро, да су збринути и да је све прошло добро и организовано", наводи Стојановићева.

Догађај је утицао и на саобраћај на коридору 10. Ауто-пут и магистрални пут су још увек затворени за саобраћај. Због ванредне ситуације не раде школе и јавне установе. Јутрос људи уопште није било људи на улицама, јавља дописник РТС-а.

Препорука Кризног штаба је и даље да грађани и даље не излазе напоље без преке потребе и да прате препоруке Штаба.


#   Пирот   воз   цистерне   Горан Весић   Станичење   амонијак
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима