Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Када ће почети уклањање преосталих цистерни са амонијаком код Пирота

rssBookmark and Share

Пирот 02.01.2023. РТС, Јужна Србија Инфо

Све преостале цистерне са амонијаком код Пирота биће прегледане – од мерења притиска, прегледа вентила, до предлога начина уклањања. Након тога ће се знати да ли ће се амонијак претакати или ће се преврнуте цистерне поставити на шине и одвући до одредишта, извештава РТС.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

У Пироту је одржана седница Штаба за ванредне ситуације, на којој су разматрани даљи кораци око уклањања преосталих цистерни са амонијаком на прузи Пирот–Ниш.

Састанку Штаба за ванредне ситуације у проширеном саставу су присуствовали и представници надлежних министарстава, институција и фирми, који ће на терену направити анализу стања и начина одвожења цистерни.

Командант штаба за ванредне ситуације, градоначелник Пирота Владан Васић је истакао да од чланова оперативног штаба очекује одлуку о динамици и редоследу уклањања цистерни, као и препоруку како се понашати у наредном периоду, да ли и у којем пречнику од места акцидента треба евакуисати становништво, у ком тренутку прекидати саобраћај на делу Коридора 10.

Свака цистерна ће бити прегледана – од мерења притиска, прегледа вентила, до предлога начина уклањања.

Након тога ће се знати да ли ће се амонијак из преосталих цистерни претакати или ће се преврнуте цистерне поставити на шине и одвући до одредишта.

Иначе, до сада је шест цистерни са амонијаком допремљено у Шабац, седам повучено ка Димитровграду, а две су на станици у Станичењу, селу недалеко од места несреће.

Деликатна операција уклањања преосталих цистерни, према проценама, неће почети ни сутра, како је првобитно планирано.

Вагон са амонијаком преврнуо се на прузи између Пирота и Станичења и том приликом је дошло до цурења гаса у атмосферу, а више од 50 људи је хоспитализовано.


#   Пирот   пруга   цистерне   Станичење   амонијак
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима