Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kada će početi uklanjanje preostalih cisterni sa amonijakom kod Pirota

rssBookmark and Share

Pirot 02.01.2023. RTS, Južna Srbija Info

Sve preostale cisterne sa amonijakom kod Pirota biće pregledane – od merenja pritiska, pregleda ventila, do predloga načina uklanjanja. Nakon toga će se znati da li će se amonijak pretakati ili će se prevrnute cisterne postaviti na šine i odvući do odredišta, izveštava RTS.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

U Pirotu je održana sednica Štaba za vanredne situacije, na kojoj su razmatrani dalji koraci oko uklanjanja preostalih cisterni sa amonijakom na pruzi Pirot–Niš.

Sastanku Štaba za vanredne situacije u proširenom sastavu su prisustvovali i predstavnici nadležnih ministarstava, institucija i firmi, koji će na terenu napraviti analizu stanja i načina odvoženja cisterni.

Komandant štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je istakao da od članova operativnog štaba očekuje odluku o dinamici i redosledu uklanjanja cisterni, kao i preporuku kako se ponašati u narednom periodu, da li i u kojem prečniku od mesta akcidenta treba evakuisati stanovništvo, u kom trenutku prekidati saobraćaj na delu Koridora 10.

Svaka cisterna će biti pregledana – od merenja pritiska, pregleda ventila, do predloga načina uklanjanja.

Nakon toga će se znati da li će se amonijak iz preostalih cisterni pretakati ili će se prevrnute cisterne postaviti na šine i odvući do odredišta.

Inače, do sada je šest cisterni sa amonijakom dopremljeno u Šabac, sedam povučeno ka Dimitrovgradu, a dve su na stanici u Staničenju, selu nedaleko od mesta nesreće.

Delikatna operacija uklanjanja preostalih cisterni, prema procenama, neće početi ni sutra, kako je prvobitno planirano.

Vagon sa amonijakom prevrnuo se na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom je došlo do curenja gasa u atmosferu, a više od 50 ljudi je hospitalizovano.


#   Pirot   pruga   cisterne   Staničenje   amonijak
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima