Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коштуница: Откуд листићи на улици?

rssBookmark and Share

10.05.2012. Извор: РТС

Нико не може и не сме да се поиграва и поткрада народну вољу, каже Војислав Коштуница и захтева одговор откуд се на хиљаде изборних листића нашло на улици.

Приговоре појединих учесника на изборима неки аналитичари оцењују као изговор за лош резултат на изборима, а други као политички притисак уочи другог круга.

Коштуница: Откуд листићи на улици?

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да је запањујућа и за демократски поредак поражавајућа чињеница да је на хиљаде гласачких листића пронађено на улици и оценио да то говори да је дошло до грубих крађа на изборима.

"Од Републичке изборне комисије и надлежних државних органа захтевамо да у најхитнијем року дају прецизан одговор откуд се на хиљаде изборних листића нашло на улици. Исто тако од РИК-а захтевамо хитно објашњење како је могуће и ко је одговоран што је штампано 261.000 више изборних листића за изборе на Косову и Метохији", навео је Коштуница у писаној изјави.

Коштуница, који је био и председнички кандидат ДСС-а на изборима 6. маја, је додао да нико не може и не сме да се поиграва и да поткрада народну вољу.

"Зато одговори надлежних органа морају бити потпуно јасни и брзи", рекао је Коштуница.


Аналитичари о регуларности избора

Приговоре појединих учесника на изборима неки аналитичари оцењују као изговор за лош резултат на изборима, а други као политички притисак уочи другог круга.

Професор Факултета политичких наука Славиша Орловић рекао је да је тешко говорити о изборној крађи јер је у изборном процесу постојала велика контрола.

"У изборној ноћи деловало је да је исход избора прихватљив а ово сада делује као почетак кампање за други круг председничких избора", каже Славиша Орловић са факултета политичких наука.

Указавши да су могуће мале грешке, Орловић је рекао да је после 2000. тешко говорити о изборној крађи, јер све странке имају некога у процесу и постоји велика контрола, Цесида и ОЕБС-а.

Извршни директор Центра за слободне изборе и демократију (Цесид) Марко Благојевић рекао је да су наводи СНС штури и да на осову онога што је саопштено не може да донесе коначни суд, јер није могуће закључити у којој фази изборног процеса се догодила наводна крађа, да ли на бирачком месту, током транспорта или после затварања бирачких места.

Гостујући у Дневнику РТС-а он је подсетио да на бирачким местима седи армија контролора и да је просто немогуће да би тако нешто могло да им промакне испред носа.

Међу тим контролорима су били и представници Српске напредне странке и Томислава Николића као председничког кандидата.

Он је рекао да је чак било и апсурдних ситуација, где је на неким бирачким местима забележено више контролора, него бирача.

Уколико се крађа о којој говори СНС догодила после гласања, онда на основу записника може лако да се открије изборна превара, рекао је Благојевић.

"Џаба вам најбоље изборне кампање, најбољих предизборних пројекција, уколико ви немате добру контролу избора на гласачким местима", каже Благојевић и додаје да је то школа које су опозиционе партије добро научиле зоком 90-тих година, јер су на том тесту падале.

"Ту је била прекрајана изборна воља грађана, на тој контроли је падало све", рекао је Благојевић.

Према његовим речима, због тога је свакој партији било јасно тада и сада да је то кључна тачка.

"Ја сам сигуран да Српска напредна странка није пропустила ту прилику да на сваком бирачком месту имају макар два своја човека", рекао је Благојевић.

"Ја као неко ко се професионално бавим изборима немам довољно информација, нисам способан да направим суд о томе, а ни јавност тако да ће се људи субјективно опредељивати сходно томе која им се партија свиђа, а која не, а то је увод у озбиљне предизборне тензије које нам у овом тренутку нису потребне", закључио је Благојевић.

Аналитичари подсећају да су, уколико је било већих нерегуларности, странке биле у обавези да одмах по затварању биралишта упуте приговоре Републичкој изборној комисији.



#   Војислав Коштуница   ОЕБС   Марко Благојевић   други круг
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима