Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министарка најављује реформу здравства

rssBookmark and Share

27.11.2012. Autor: Z. M. |

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић најавила је у Нишу „реформу здравства“ у Србији кроз реорганизацију рада здравствених установа и система јавних набавки.

Министарка најављује реформу здравства
- Од 31. марта следеће године увешће се централне јавне набавке лекова, санитетског материјала и опреме, које ће бити много делотворније од досадашњих набавки. При Министарству здравља биће формирана посебна јединица или управа која ће се бавити јавним набавкама, а Светска банка је заинтересована да нам пружи подршку за такав поступак. Процене су да би централним набавкама могло да се уштеди од 20 до 50 одсто средстава - рекла је министарка приликом посете Нишу, и додала да централна набавка представља и „антикоруптивну меру“.

Она је истакла да су централизоване јавне набавке „изнуђена мера“ јер установе секундарног и терцијарног здравства за лекове, медицински материјал и опрему дугују 13,5 милијарди динара. Њихова дуговања претворена су у јавни дуг, али је захтев Владе да се нови дугови не праве.

Ђукић Дејановић, која је у нишком Клиничком центру присуствовала јавној расправи о нацртима закона о заштити права пацијената и закона о заштити особа са менталним сметњама, рекла је да би „реформа здравства“ требало да обезбеди и да се рана дијагностика и лабораторијски налази убудуће обављају у домовима здравља, а не у клиничким центрима.

Самохрани родитељи деце до седам година моћи да се лече без обзира да ли имају здравствено осигурање. Поново ће се увести институт конкурса при запошљавању тако да „директори здравствених установа више неће моћи на основу своје процене да запошљавају раднике“.


#   министар   Славица Ђукић Дејановић   јавне набавке   јавни дуг   самохрани родитељи   Светска банка
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима