Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Може им се: У изборну кампању ишли скупоценим службеним возилом

rssBookmark and Share

Лесковац 22.03.2014. Танјуг

У кампањи за парламентарне изборе у Србији било је пријава злоупотребе и јавних ресурса и јавних функција

Може им се: У изборну кампању ишли скупоценим службеним возилом

Први извештаји антикорупцијског мониторинга за поједине градове биће готови за две седмице, саопштили су данас у Нишу учесници трибине "Злоупотреба јавних ресурса на изборима".

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић рекла је да је антикорупцијски мониторинг на подручцју Ниша, Пирота, Лесковца и Прокупља показао да има пријава неправилности и да све то треба проверити.

У предизборној кампањи, како је подсетила Бабић, функционер не сме да користи јавне ресурсе, скупове, сусрете у својству јавног функционера за промоцију своје странке и не сме да користи своју јавну функцију.

"То је забрана која је предвиђена Законом о Агенцији за борбу против корупције, који у случају сумње на повреду предвиђа поступак као и у случају сваке друге повреде", рекла је Бабић.

Она је образлажући ову процедуру рекла да извештај о злоупотребама на протеклим парламентарним изборима може бити завршен тек за три месеца а да ће први извештај антикорупцијског мониторинга за четири града бити готови за две недеље.

Локални антикорупцијски форум (ЛАФ) у Нишу добио је пријаве да је током изборне кампање било злоупотреба јавних ресурса, пре свега употребе службених возила за страначке активности.

Координаторка ЛАФ у Нишу Валентина Крстић је рекла да је током протекле кампање било и злоупотреба у области здравства.

"Пре свега мислим на директора дома здравља који је на фејсбук профилу објавио слике лекара дома здравља који пружају лекарске услуге у мајицама са страначким обележјима. По незваничним информацијама, ови лекари користили су возила и апаратуру дома здравља", рекла је Крстић.

Председник Скупштине града Ниша Миле Илић оценио је да је протекла кампања у Нишу била фер и на високом демократском нивоу.

"Није било напада међу политичким странкама, није било напада на личности и породице политичара, што сматрам веома битиним у овој кампањи" рекао је Илић.

Циљ одржавања ове трибине у Нишу је, према речима организатора - Локалног антикорупцијског форума и Агенције за борбу против корупције, утврђивање потенцијалне и стварне злоупотребе јавних ресурса на изборима у Нишу и Србији, као и могућа решења за унапређење изборног процеса.


#   Лесковац   Прокупље   Пирот   избори   Миле Илић   избори 2014   Валентина Крстић   ЛАФ
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима