Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Može im se: U izbornu kampanju išli skupocenim službenim vozilom

rssBookmark and Share

Leskovac 22.03.2014. Tanjug

U kampanji za parlamentarne izbore u Srbiji bilo je prijava zloupotrebe i javnih resursa i javnih funkcija

Može im se: U izbornu kampanju išli skupocenim službenim vozilom

Prvi izveštaji antikorupcijskog monitoringa za pojedine gradove biće gotovi za dve sedmice, saopštili su danas u Nišu učesnici tribine "Zloupotreba javnih resursa na izborima".

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić rekla je da je antikorupcijski monitoring na područcju Niša, Pirota, Leskovca i Prokuplja pokazao da ima prijava nepravilnosti i da sve to treba proveriti.

U predizbornoj kampanji, kako je podsetila Babić, funkcioner ne sme da koristi javne resurse, skupove, susrete u svojstvu javnog funkcionera za promociju svoje stranke i ne sme da koristi svoju javnu funkciju.

"To je zabrana koja je predviđena Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji u slučaju sumnje na povredu predviđa postupak kao i u slučaju svake druge povrede", rekla je Babić.

Ona je obrazlažući ovu proceduru rekla da izveštaj o zloupotrebama na proteklim parlamentarnim izborima može biti završen tek za tri meseca a da će prvi izveštaj antikorupcijskog monitoringa za četiri grada biti gotovi za dve nedelje.

Lokalni antikorupcijski forum (LAF) u Nišu dobio je prijave da je tokom izborne kampanje bilo zloupotreba javnih resursa, pre svega upotrebe službenih vozila za stranačke aktivnosti.

Koordinatorka LAF u Nišu Valentina Krstić je rekla da je tokom protekle kampanje bilo i zloupotreba u oblasti zdravstva.

"Pre svega mislim na direktora doma zdravlja koji je na fejsbuk profilu objavio slike lekara doma zdravlja koji pružaju lekarske usluge u majicama sa stranačkim obeležjima. Po nezvaničnim informacijama, ovi lekari koristili su vozila i aparaturu doma zdravlja", rekla je Krstić.

Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić ocenio je da je protekla kampanja u Nišu bila fer i na visokom demokratskom nivou.

"Nije bilo napada među političkim strankama, nije bilo napada na ličnosti i porodice političara, što smatram veoma bitinim u ovoj kampanji" rekao je Ilić.

Cilj održavanja ove tribine u Nišu je, prema rečima organizatora - Lokalnog antikorupcijskog foruma i Agencije za borbu protiv korupcije, utvrđivanje potencijalne i stvarne zloupotrebe javnih resursa na izborima u Nišu i Srbiji, kao i moguća rešenja za unapređenje izbornog procesa.

Komentara: 0


#   Leskovac   Prokuplje   Pirot   izbori   Mile Ilić   izbori 2014   Valentina Krstić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima