Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народни покрет Србије основао граски одбор - први човек у Нишу Ђорђе Станковић

rssBookmark and Share

Ниш 22.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Синоћ је формиран градски одбор Народног покрета Србије у Нишу, који ће бити вођен од стране потпредседника странке Ђорђа Станковића. Овај корак долази уз поруке против бојкота избора и са планом који обухвата десетак тачака за "темељне промене" у граду. Очекује се да ће ова иницијатива додатно обликовати политичку сцену у Нишу и пружити платформу за активно учешће грађана у политичком процесу.

Фото:НПС
Фото:НПС

Народни покрет Србије формирао је градски одбор у Нишу, предвођен председником Ђорђем Станковићем. Одбор је састављен од различитих стручњака и јавних личности, попут народне посланице Ане Ераковић, туризмолога Владимира Јовановића, економисте Николе Величкова, специјалисте психијатрије Вање Нешића и правника Љубе Костића. Њихов фокус је на имплементацији планова за унапређење Ниша, укључујући изградњу паркинг гаража, паркова, инвестициону зону, пешачке зоне, као и ревитализацију културних и туристичких локација. Такође, планирају да ангажују грађане кроз апликацију за решавање комуналних проблема и подржавају децентрализацију и регионализацију Србије.

Алексић..

Прошли смо кроз велике изазове, али и остварили велике победе у последњих шест месеци, а једна од њих је и прихватање трећег захтева опозиције, да сви предстојећи избори буду одржани 2. јуна, иако су се у јавности заклињали да неће попустити, рекао је председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић у Нишу где је основан градски одбор те странке.

Алексић каже да су такве победе, ма колико неко мислио да су мале, велике као кућа у аутократском режиму у каквом живимо.

„Не можемо сада да препустимо ниједан град или општину. На то нисам спреман, а што су изборни услови неравноправнији, то ће наша победа бити већа. Родила се вера да нам будућност може бити светлија и да постоје људи који се полако буде и који су спремни да остваре циљеве. Дубоко верујем да Србија има људе који могу да буду носици промена“, истакао је Алексић.

Алексић оцењује да пре децентрализације мора да се промени изборни систем у Србији и да се одузме политичка моћ лидерима странака, као и да се промени закон о локалним изборима како би грађани могли да бирају ко ће их представљати и ко ће им полагати рачуне.

„На овај начин ћемо вратити демократију у руке народа. Наш пут није лак, али је исправан. Важно је да Србија почне да верује да је све могуће. Иако смо као друштво направили много грешака и дозволили онима који управљају државом да је узурпирају, све може да се среди. Данас смо на великој раскрсници. Направили смо грешке за које смо сви одговорни, а не само они који воде државу. Они су Србију узурпирали, а ми смо им дозволили да раде све што раде. Сносимо део кривице, али можемо све да поправимо“, казао је он.

Алексић подсећа да живимо у времену када група људи, некадашњих радикала или црвено – црне коалиције деведесетих година, који су у том времену обећавали велику Србију, коју су гурали у ратове, говорили о светлој будућности, економији и фабрикама, а држава је била под санкцијама и у никада већој економској кризи.

„Ти исти људи су због наших грешака поново, овога пута пресвучени у лажне европејсце, успели да преваре народ и кажу да нуде светлију будућност, перспективу, борбу против корупције, Европу, систем, институције… Људи су насели, поверовали и данас живимо пакао“, истакао је он.

Према речима Алексића, 11 година после Србија је земља разорених институција, која све теже комуницира са међународном заједницом и Европском унијом, јер је држава гурнута што даље од њих.

„Од Србије су направили земљу у којој се полицајци хапсе, а нарко дилери шетају по телевизијама са националним фреквенцијама и представљају се као друштвена вредност. Домаћи привредници плаћају и до 50 одсто скупљу струју него неке стране компаније које долазе у Србију. Довели су до тога да пољопривредници напуштају своја имања и одлазе из села. Зато данас увозимо лук, пасуљ и кромпир“, додао је Алексић.

Он је оценио да је неправда данас правило, закони су погажени, институције у служби режима, а не грађана и додао да је животни стандард све мањи из године у годину, а грађани уплашени и осиромашени. „Ипак, они падају, а ми растемо. Тај налет се осећа. То виде и они и полако се повлаче. Слога и јединство су кључ успеха и борба не сме да престане. НПС све више расте и у овом тренутку имамо више од 140 повереништава, иако постојимо свега шест месеци као политичка странка. Сваке недеље се по неколико повереништава претвара у одборе. Људи осећају да су промене на прагу. Крећемо у борбу за бољу будућност и показаћемо свима како Србија треба да изгледа“, закључио је Алексић.

Локални избори

Ђорђе Станковић је најавио да ће Народни покрет Србије (НПС) покренути консултације са коалиционим партнерима како би утврдили ко ће заиста учествовати на изборима. Међутим, истовремено је изјавио да је НПС спреман да већ сутра започне прикупљање потписа за формирање листе, чија ће основа бити странке окупљене у коалицији "Србија против насиља", али под потпуно новим именом. Ова иницијатива указује на спремност НПС-а да брзо реагује и предузме конкретне кораке како би се припремио за надолазеће изборе.

Тачке које које се односе на развој Ниша

Оснивање градског одбора Народног покрета Србије у Нишу доноси са собом амбициозан план за темељне промене у граду. План обухвата низ иницијатива усмерених ка побољшању инфраструктуре и квалитета живота грађана. Ево неколико кључних тачака из овог плана:

Изградња паркова: Планира се изградња паркова на 13 локација како би сваки грађанин имао парк на само 10 минута хода од свог дома, што ће допринети повећању квалитета животне средине.

Изградња паркинг гаража: Кроз јавно-приватна партнерства планирано је изградити 16.000 паркинг места, што би требало да значајно олакша проблем паркирања у граду.

Инвестициона зона: Постоје планови за развој инвестиционе зоне на простору касарне "Кнез Михаило" у близини НТП-а, заједно са универзитетским кампусом, што би могло да привуче нове инвеститоре и подстакне економски раст.

Развој града ка периферији: Осим фокусирања на централне делове града, планира се развој ка периферији ради равномернијег развоја и пружања бољих услова живота свим грађанима.

Конгресне хале: Предвиђене су четири локације за изградњу конгресних хала, што би могло да допринесе јачању туризма и привлачењу пословних догађаја у град.

Пешачке зоне: Планира се формирање пешачких зона у ужем центру града на неколико кључних улица, што би унапредило пешачки и урбани живот.

Слободна бесцаринска зона: Формирање слободне бесцаринске зоне могло би привући нове инвестиције и подстаћи трговину у граду.

Ефикасна градска управа: Ниш холдинг се планира трансформисати у одговорну градска управу, слично моделима у Загребу и Истанбулу, са ефикасним секторима и директним надлежностима.

Апликација за решавање комуналних проблема: Планира се имплементација апликације "Моћ грађана" која ће омогућити брже решавање комуналних проблема, узор Бечу и Скопљу.

Развој аеродрома: Постоји намера за даљи развој аеродрома, што би могло да побољша повезаност града са другим дестинацијама и подстакне туризам.

Ревитализација Тврђаве: Тврђава ће бити ревитализована као туристичка локација, са посебним фокусом на осветљавање и откривање археолошких потенцијала, што би могло да привуче већи број туриста.

Јачање универзитета: Планира се јачање универзитета као извора квалитетне радне снаге, што би могло да допринесе економском развоју града.

Децентрализација и локални референдум: Поново је кандидована идеја регионализације Србије, заједно са децентрализацијом и одржавањем локалних референдума, што би омогућило већу аутономију локалним заједницама.

 

 


#   Ниш   НПС Народни покрет Србије   Мирослав Алексић   Ђорђе Станковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима