Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нема статуса без промене приоритета

rssBookmark and Share

18.11.2011. Izvor : | Tanjug |

Србија мора да промени начин размишљања и приоритете да би добила статус кандидата за Европску унију 9. децембра, изјавио је данас председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић.

Нема статуса без промене приоритета

"Јасно је шта Србија треба да уради уколико жели статус кандидата. Треба да промени начин размисљања, поглед на свет, сопствене приоритете, не да дигне руке од Косова, него да Косово схвати као прилику за промовисање оних вредности које су дуго биле потиснуте", рекао је Јовановић за Тањуг.

Он је истакао да Влада Србије мора бити искрена у свом настојању да испуни услове Европске Уније, јер ће Европа препознати сваки "покушај шверцовања недовршене Србије у статус кандидата".

Осврћући се на критике на рачун ЛДП и њиховог инсистирања да се примени Ахтисаријев план, Јовановић је рекао да је Влада крајем прошле недеље на телефонској седници усвојила уредбу о предаји матичних књига Приштини, што је предвиђено и Ахтисаријевим планом.

Дипломатску офанзиву српских званичника Јовановић је окарактерисао као театралност и покушај одржавања неодрживе тезе "И Косово и Европа". "То нас је довело до тога да данас немамо ни Косово, ни Европу, да су неизвесни и један и други циљ", истакао је Јовановић.

Проевропска политика је, према његовом мишљењу, у великој мери компромитована у Србији.
"Она је била често изговор за читав низ политичких инцијатива које су биле контрапродуктивне и које су биле неискрене. Ту мислим на топло-хладну политику притисака, због које се на крају крајева људима у Србији Европа смучила. При чему ти људи нису имали прилику да схвате да је та црно- бела политика последица нашег инсиситирања", рекао је Јовановић.

"Без датума отпочињања преговора са ЕУ, Србија остаје без прилике да у реалном времену промени себе у једну модерну државу", рекао је Јовановић и позвао Владу Србије да посао евроспких интеграција не остави недовршеним.


#   Србија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима