Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Неопходан референдум о прекиду евроинтеграција

rssBookmark and Share

10.01.2014.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница рекао је вечерас у Нишу да је 2015. неопходно изјашњавање грађана Србије на референдуму о прекиду европских интеграција и да је потребна најшира национална дебата како Србија не би завршила на “беспућу“ тих интеграција.

Неопходан референдум о прекиду евроинтеграција

На трибини на којој је представљена његова књига „Политичка неутралност или Европска унија“, Коштуница је рекао да је управо „изолационизам везивање за један савез држава и да је изолација Србије у европским интеграцијама“.

Супротно званичном ставу „да ЕУ нема алтернативу“, Коштуница је на трибини рекао да је управо чланством у ЕУ угрожена будућност Србије.
Коштуница је, подсетио на искуства прошлости када се говорило о једином путу (период комунизма) и подсетио и на негативна искуства са интеграцијама (југословенским).

Он је објаснио да се не залаже за прекид сарадње са државама чланицама ЕУ и другим државама, али да та сарадња мора бити сагласна интересима сопствене земље и да Србија не треба да се обавезује чланством ни према ЕУ, ни према другим савезима држава.

Коштуница је напоменуо да су преговори са ЕУ почели 2005. године у коректној атмосфери, али да је 2008. признавањем једностраног и противрправног проглашења косовске независности ЕУ „злоупотребила поверење“ у односима са Србијом.

Коштуница је рекао да је у књизи објаснио зашто сматра да чланство у ЕУ угрожава будућност Србије.

Потпредседник ДСС Слободан Самарџић говорио је зашто је однос ЕУ према Србији узрочник кризе у земљи и зашто је „Србија данас полуколонијална и вазална држава“.

Новинар и публициста Миливоје Глишић, говорећи о књизи, заложио се да Србија размисли којим путем треба ићи.

Трибина је одржана у Светосавском дому, а књигу је издао Фонд „Слободана Јовановић“.

 


#   ЕУ   ДСС   Војислав Коштуница   референдум   Ана Јовановић
@dsscentar @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима