Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neophodan referendum o prekidu evrointegracija

rssBookmark and Share

10.01.2014.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je večeras u Nišu da je 2015. neophodno izjašnjavanje građana Srbije na referendumu o prekidu evropskih integracija i da je potrebna najšira nacionalna debata kako Srbija ne bi završila na “bespuću“ tih integracija.

Neophodan referendum o prekidu evrointegracija

Na tribini na kojoj je predstavljena njegova knjiga „Politička neutralnost ili Evropska unija“, Koštunica je rekao da je upravo „izolacionizam vezivanje za jedan savez država i da je izolacija Srbije u evropskim integracijama“.

Suprotno zvaničnom stavu „da EU nema alternativu“, Koštunica je na tribini rekao da je upravo članstvom u EU ugrožena budućnost Srbije.
Koštunica je, podsetio na iskustva prošlosti kada se govorilo o jedinom putu (period komunizma) i podsetio i na negativna iskustva sa integracijama (jugoslovenskim).

On je objasnio da se ne zalaže za prekid saradnje sa državama članicama EU i drugim državama, ali da ta saradnja mora biti saglasna interesima sopstvene zemlje i da Srbija ne treba da se obavezuje članstvom ni prema EU, ni prema drugim savezima država.

Koštunica je napomenuo da su pregovori sa EU počeli 2005. godine u korektnoj atmosferi, ali da je 2008. priznavanjem jednostranog i protivrpravnog proglašenja kosovske nezavisnosti EU „zloupotrebila poverenje“ u odnosima sa Srbijom.

Koštunica je rekao da je u knjizi objasnio zašto smatra da članstvo u EU ugrožava budućnost Srbije.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić govorio je zašto je odnos EU prema Srbiji uzročnik krize u zemlji i zašto je „Srbija danas polukolonijalna i vazalna država“.

Novinar i publicista Milivoje Glišić, govoreći o knjizi, založio se da Srbija razmisli kojim putem treba ići.

Tribina je održana u Svetosavskom domu, a knjigu je izdao Fond „Slobodana Jovanović“.

 


#   EU   DSS   Vojislav Koštunica   referendum   Ana Jovanović
@dsscentar @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima