Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Николић хоће да затвори Медије

rssBookmark and Share

11.05.2012. Аutor : Ekipa Južne Srbije |

Председник Српске напредне странке Томислав Николић тужио је дневне листове "Блиц" и "Курир", због серије текстова о његовој спорној факултетској дипломи.

Николић хоће да затвори Медије

Напад !

Николић и од једних и од других на име обештећења тражи по 200 милиона динара, што практично значи гашење тих медија.

-Николић је напао ''Курир'' само зато што је лист пренио изјаву Александре Јерков са конференције за новинаре, иако је текст написан у складу са свим новинарским кодексима и по Закону о информисању", указује се у саопштењу.

Редакција "Курира" оценила је да Николић покушава да их заплаши и да утиче на уређивачку политику, као и да жели да угаси овај лист.

"Курир" наводи да Николић тражи одштету од 200 милиона динара (1,78 милиона евра).

Подсетимо, 1998. године, свега три дана по усвајању такозваног "шешељевог" закона, недељнику "Европљанин" одређена је казна од 2.400.000 динара, док је две недеље касније са 1.200.000 динара кажњен и "Дневни телеграф".

Укупне казне изречене за време министровања Александра Вучића, данас заменика председника СНС-а износиле су више 24 милиона динара.

 

НУНС: Забринут због Николићевих тужби против медија

Независно удружење новинара Србије забринуто је због тужби председника Српске напредне странке и председничког кандидата Томислава Николића против медија и висином одштетног захтева који тражи због наводне повреде угледа.

НУНС подсећа политичаре да законодавство у Србији пружа низ могућности за реаговање и заштиту у случају повреде нечијег угледа и права, а да су судске тужбе последњи и најмање пожељан у низу тих корака. Као бивши министар и вишедеценијски посланик Николић би то морао да зна , Наводи се у саопштењу Независног удружења Новинара Србије.

НУНС је подсетио да је СРС, странка којој је Николић припадао до пре неколико година, крајем прошле деценије била главни главосеча медија. Због примене тзв. Шешељевог закона, више независних медија је угашено, а осталима је значајно отежано функционисање енормним новчаним казнама изрицаним по принципу преког суда, буквално преко ноћи. Николић и СНС то исто покушавају најављеним тужбама и одштетним захтевима.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима