Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nikolić hoće da zatvori Medije

rssBookmark and Share

11.05.2012. Autor : Ekipa Južne Srbije |

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić tužio je dnevne listove "Blic" i "Kurir", zbog serije tekstova o njegovoj spornoj fakultetskoj diplomi.

Nikolić hoće da zatvori Medije

Napad !

Nikolić i od jednih i od drugih na ime obeštećenja traži po 200 miliona dinara, što praktično znači gašenje tih medija.

-Nikolić je napao ''Kurir'' samo zato što je list prenio izjavu Aleksandre Jerkov sa konferencije za novinare, iako je tekst napisan u skladu sa svim novinarskim kodeksima i po Zakonu o informisanju", ukazuje se u saopštenju.

Redakcija "Kurira" ocenila je da Nikolić pokušava da ih zaplaši i da utiče na uređivačku politiku, kao i da želi da ugasi ovaj list.

"Kurir" navodi da Nikolić traži odštetu od 200 miliona dinara (1,78 miliona evra).

Podsetimo, 1998. godine, svega tri dana po usvajanju takozvanog "šešeljevog" zakona, nedeljniku "Evropljanin" određena je kazna od 2.400.000 dinara, dok je dve nedelje kasnije sa 1.200.000 dinara kažnjen i "Dnevni telegraf".

Ukupne kazne izrečene za vreme ministrovanja Aleksandra Vučića, danas zamenika predsednika SNS-a iznosile su više 24 miliona dinara.

 

NUNS: Zabrinut zbog Nikolićevih tužbi protiv medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije zabrinuto je zbog tužbi predsednika Srpske napredne stranke i predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića protiv medija i visinom odštetnog zahteva koji traži zbog navodne povrede ugleda.

NUNS podseća političare da zakonodavstvo u Srbiji pruža niz mogućnosti za reagovanje i zaštitu u slučaju povrede nečijeg ugleda i prava, a da su sudske tužbe poslednji i najmanje poželjan u nizu tih koraka. Kao bivši ministar i višedecenijski poslanik Nikolić bi to morao da zna , Navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja Novinara Srbije.

NUNS je podsetio da je SRS, stranka kojoj je Nikolić pripadao do pre nekoliko godina, krajem prošle decenije bila glavni glavoseča medija. Zbog primene tzv. Šešeljevog zakona, više nezavisnih medija je ugašeno, a ostalima je značajno otežano funkcionisanje enormnim novčanim kaznama izricanim po principu prekog suda, bukvalno preko noći. Nikolić i SNS to isto pokušavaju najavljenim tužbama i odštetnim zahtevima.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima