Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: остаје стара коалиција

rssBookmark and Share

23.05.2012. Аutor : T.Todorović |

После победе Томислава Николића на председничким изборима дошло је и до мањих потреса на политичкој сцени у Нишу. Председник Градског одбора СНС-а Зоран Перишић јуче је рекао

Ниш: остаје стара коалиција

–Освојили смо највише, 17 мандата, и формираћемо скупштинску већину. Преговараћемо и договараћемо се са свим странкама и партијама осим са демократама.

Уз СНС и њених 17 одборничких мандата за сада је само Демократска странка Србије, која је освојила четири места у Градској скупштини. Нишка скупштина има, међутим, 61 одборника, а 21 мандат СНС-а и ДСС-а није довољан за већину. На супротној страни „стара” коалиција, ДС (15 одборника) –Г 17 плус (11) – СПС (10), која је у претходне четири године била на власти у Нишу, има 36 одборника. Уколико се, као што се све више говори и нишки ЛДП придружи овим странкама јасно је да ће будућа скупштина града Ниша имати стабилну већину.

Челници нишких градских одбора Милош Симоновић из ДС-а, Славољуб Влајковић из СПС-а и Бранислав Јовановић из УРС-а прошлог петка су после само сат разговора постигли договор.

Како су рекли наставиће сарадњу, поново формирати парламентарну већину и бити на власти у Нишу и наредне четири године. И јуче су у све три странке тврдили да остају при том договору. Да је ипак имао разговоре са СНС-ом једино је потврдио Бранислав Јовановић из УРС-а:

 Честитао сам Перишићу победу Томислава Николића и рекао му да је наша коалиција у претходне четири године веома добро радила и да смо из тог разлога, као и због даљег развоја нашег града, јединствени у одлуци да наставимо сарадњу. Он је, верујем, схватио да СНС у својим комбинацијама неће моћи да рачуна на УРС, а убеђен сам да су истога става и у СПС-у – казао је Бранислав Јовановић.

Како смо сазнали из поузданих извора „старе” нишке коалиције поред споразума ДС-а, УРС-а и СПС-а о наставку сарадње, договорена је и подела највиших градских функција у Нишу. По том договору Милош Симоновић, актуелни градоначелник, и Миле Илић, председник Скупштине града, остали би на истим позицијама, а УРС ће добити места заменика председника Скупштине града и заменика градоначелника.

Остало је само да се прецизира модел учешћа ових странака на руководећим функцијама у јавним градским предузећима и установама, што, речено је, зависи само од тога хоће ли и ЛДП учествовати у подели.


#   Милош Симоновић   Миле Илић   Бранислав Јовановић   Скупштина града Ниша   Скупштина града
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима