Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Перишић и Давидовић упознали нишку јавност са резултатима са Конгреса у Стразбуру

rssBookmark and Share

Ниш 15.11.2019. Јужна Србија Инфо

Са радом и резултатима делегације Републике Србије у Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе (КЛРВСЕ) на 37. Пленарном заседању, одржаном у Стразбуру, од 27. до 31. октобра 2019. године, јавност су у Градском одбору Српске напредне странке Ниш упознали проф. др Зоран Перишић, шеф српске делегације и члан Председништва СНС, и Душица Давидовић, заменица члана делегације.

Перишић и Давидовић упознали нишку јавност са резултатима са Конгреса у Стразбуру

Делегацију образује Стална конференција градова и општина од представника владајућих и опозиционих странака, изабраних на локалном и покрајинском нивоу.

Душица Давидовић, која је и члан Комитета за текућа питања, као радног тела КЛРВСЕ, изјавила је да је у Нацрту извештаја о улози локалних и регионалних власти у заштити интерно расељених лица, који је био разматран од тог комитета у априлу, било окарактерисано да Република Србија врши дискриминацију интерно расељених лица са Косова и Метохије, углавном ромске националности.

„Одмах сам реаговала и навела шта је Република Србија урадила за интерно расељена лица са КиМ у протеклих 20 година, а затим и упутила извештај који обухвата урађене конкретне мере и донете законе за побољшање положаја интерно расељених лица и поднела амандман на текст Нацрта“, рекла је Давидовић, навевши да се после тога, у Предлогу извештаја који је разматран у октобру на пленуму, спорна формулација није налазила, већ су наведене позитивне мере на које је она у свом извештају указала.

„Такође смо успели да из Извештаја о локалној и регионалној демократији у Босни и Херцеговини, који је пратила и одговарајућа декларација, из дела који се односи на историјски контекст те земље, избришемо реченицу да је Република Србија, посредством регуларне војске и паравојних јединица, била агресор у рату деведесетих“, наводи Душица Давидовић, уз образложење да таква формулација не користи миру и стабилности у самој БиХ и региону,
„Задатак наше делегације је да препознамо да ли су, у дебатама које се воде и документима који се усвајају, угрожени интереси наше земље“, изјавио је проф. др Зоран Перишић и додао да је делегација коју предводи приликом реакција на поменута два документа сарађивала са амбасадором Републике Србије при Савету Европе и државним институцијама у Београду.

Упитан да ли сви чланови једнако заступају интересе наше државе, шеф српске делегације проф. Перишић одговорио је да није било озбиљнијих примера у годинама за нама да је неко од чланова делегације другачије иступало, али да је новембра 2018. године градоначелник Шапца Небојша Зеленовић у десетоминутном излагању износио примедбе на законе Републике Србије, који су иначе усвајани у време док су на власти биле странке којима је он тада припадао.

„То је за мене био пример нападања и ружења сопствене државе“, изјавио је Перишић, подвукавши да се радило о усамљеном примеру у Савету Европе.
„Последњих година Република Србија је више уважена у КЛРВСЕ и Савету Европе, због чега се прихватају аргументовани ставови које износимо“, саопштила је на крају конференције Душица Давидовић, закључивши да, у случају да Србија не би била уважена од европских земаља, не би био ни прихваћен њен амандман у вези са правима интерно расељених лица са КиМ, нити би била брисана спорна реченица о историјском моменту, везаном за БиХ.

 


#   Ниш   СНС   Зоран Перишић   Стразбур   Душица Давидовић   Савет Европе
@sns_srbija @ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима