Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Perišić i Davidović upoznali nišku javnost sa rezultatima sa Kongresa u Strazburu

rssBookmark and Share

Niš 15.11.2019. Južna Srbija Info

Sa radom i rezultatima delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (KLRVSE) na 37. Plenarnom zasedanju, održanom u Strazburu, od 27. do 31. oktobra 2019. godine, javnost su u Gradskom odboru Srpske napredne stranke Niš upoznali prof. dr Zoran Perišić, šef srpske delegacije i član Predsedništva SNS, i Dušica Davidović, zamenica člana delegacije.

Perišić i Davidović upoznali nišku javnost sa rezultatima sa Kongresa u Strazburu

Delegaciju obrazuje Stalna konferencija gradova i opština od predstavnika vladajućih i opozicionih stranaka, izabranih na lokalnom i pokrajinskom nivou.

Dušica Davidović, koja je i član Komiteta za tekuća pitanja, kao radnog tela KLRVSE, izjavila je da je u Nacrtu izveštaja o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u zaštiti interno raseljenih lica, koji je bio razmatran od tog komiteta u aprilu, bilo okarakterisano da Republika Srbija vrši diskriminaciju interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, uglavnom romske nacionalnosti.

„Odmah sam reagovala i navela šta je Republika Srbija uradila za interno raseljena lica sa KiM u proteklih 20 godina, a zatim i uputila izveštaj koji obuhvata urađene konkretne mere i donete zakone za poboljšanje položaja interno raseljenih lica i podnela amandman na tekst Nacrta“, rekla je Davidović, navevši da se posle toga, u Predlogu izveštaja koji je razmatran u oktobru na plenumu, sporna formulacija nije nalazila, već su navedene pozitivne mere na koje je ona u svom izveštaju ukazala.

„Takođe smo uspeli da iz Izveštaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Bosni i Hercegovini, koji je pratila i odgovarajuća deklaracija, iz dela koji se odnosi na istorijski kontekst te zemlje, izbrišemo rečenicu da je Republika Srbija, posredstvom regularne vojske i paravojnih jedinica, bila agresor u ratu devedesetih“, navodi Dušica Davidović, uz obrazloženje da takva formulacija ne koristi miru i stabilnosti u samoj BiH i regionu,
„Zadatak naše delegacije je da prepoznamo da li su, u debatama koje se vode i dokumentima koji se usvajaju, ugroženi interesi naše zemlje“, izjavio je prof. dr Zoran Perišić i dodao da je delegacija koju predvodi prilikom reakcija na pomenuta dva dokumenta sarađivala sa ambasadorom Republike Srbije pri Savetu Evrope i državnim institucijama u Beogradu.

Upitan da li svi članovi jednako zastupaju interese naše države, šef srpske delegacije prof. Perišić odgovorio je da nije bilo ozbiljnijih primera u godinama za nama da je neko od članova delegacije drugačije istupalo, ali da je novembra 2018. godine gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u desetominutnom izlaganju iznosio primedbe na zakone Republike Srbije, koji su inače usvajani u vreme dok su na vlasti bile stranke kojima je on tada pripadao.

„To je za mene bio primer napadanja i ruženja sopstvene države“, izjavio je Perišić, podvukavši da se radilo o usamljenom primeru u Savetu Evrope.
„Poslednjih godina Republika Srbija je više uvažena u KLRVSE i Savetu Evrope, zbog čega se prihvataju argumentovani stavovi koje iznosimo“, saopštila je na kraju konferencije Dušica Davidović, zaključivši da, u slučaju da Srbija ne bi bila uvažena od evropskih zemalja, ne bi bio ni prihvaćen njen amandman u vezi sa pravima interno raseljenih lica sa KiM, niti bi bila brisana sporna rečenica o istorijskom momentu, vezanom za BiH.

 


#   Niš   SNS   Zoran Perišić   Strazbur   Dušica Davidović   Savet Evrope
@sns_srbija @ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima