Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Davidović: Lokalne i regionalne vlasti zaista mogu da promene živote mladih migranata

rssBookmark and Share

Niš 24.04.2023. Južna Srbija Info

Učešće na panelu „Evropske, nacionalne i lokalne politike i kontekst“ u okviru međunarodnog pokretačkog događaja „Samopouzdanje puni 18 godina – podrška deci migranata i izbeglica u tranziciji u odraslo doba“ 18. aprila 2023. u Evropskom omladinskom centru u Strazburu uzela je i članica Kongresa zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Davidović: Lokalne i regionalne vlasti zaista mogu da promene živote mladih migranata

Ona je istakla odgovornost gradonačelnika, gradskih većnika i regionalnih predstavnika da olakšaju tranziciju mladih izbeglica u odraslo doba.

Čim napune 18 godina, njihova promena pravnog statusa dovodi do neizvesnosti, a od mnogih se očekuje da se vrate u nepoznate gradove u svojim zemljama porekla, dok drugi moraju da se prilagode samostalnom životu u svojim sredinama poručila je Davidović. Ona napominje da mnoge usluge koje mogu olakšati ovu tranziciju, kao što su stanovanje, obrazovanje i zdravstvena zaštita, spadaju u nadležnost lokalnih i regionalnih vlasti. Predstavila je rad Kongresa na podršci evropskim gradovima, gradovima i regionima u suočavanju sa izazovima u vezi sa tranzicijom mladih migranata u odraslo doba, na primer kroz smernice za politiku u svom izveštaju o deci izbeglicama bez pratnje i kroz konkretne primere dobre prakse u prvom tomu svog Priručnik o ljudskim pravima.

Davidović je takođe navela primere iz Srbije o tome kako se mladim migrantima može pružiti podrška u njihovom prelasku u odraslo doba, posebno kroz stručne kurseve, koji takođe doprinose boljoj integraciji povezujući omladinu izbeglice i migrante sa lokalnim zajednicama. Ukoliko postoji podrška, omladina izbeglica i migranta pokazuje veliku motivaciju za lični napredak, a njihova otpornost i sposobnost prilagođavanja novim životnim okolnostima, kao i spremnost da se suoče sa situacijom i preuzmu inicijativu su izuzetni, zaključila je Davidovićeva.

Događaj su organizovali Specijalni predstavnik Saveta Evrope, generalnog sekretara za migracije i izbeglice (SPGS), Odeljenje za mlade i Odsek za programe saradnje – Generalni direktorat za ljudska prava i vladavinu prava (DGI) uz podršku islandskog predsedavanja Savetom Evrope i Fonda Evropske unije za azil, migracije i integraciju (AMIF). To će pružiti priliku da se predstavi i pokrene Vodič za implementaciju Preporuke CM/Rec(2019)4 o podršci mladim izbeglicama u tranziciji u odraslo doba, kao i nalazi i alati razvijeni u okviru multilateralnog projekta „Izgradnja Budućnost, deljenje dobrih praksi: tranzicija dece migranata u odraslo doba – UACFutures”.

Komentara: 0


#   Niš   Strazbur   migranti   Dušica Davidović   tranzicicija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima