Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Воли човек ајфоне: Председнику сиромашне Бабушнице из буџета купљен најскупљи телефон

rssBookmark and Share

Бабушница 08.11.2017. Пиштаљка

„Урадио сам пуно за грађане, не видим ништа лоше да се мени као председнику набави телефон“, каже Драган Видановић. „Воли човек ајфоне“, објашњава председник скупштине

Из буџета су намирени сви који на то имају право, каже Драган Видановић из СНС, Фотограф: Јутјуб, Телевизија Пи канал
Из буџета су намирени сви који на то имају право, каже Драган Видановић из СНС, Фотограф: Јутјуб, Телевизија Пи канал

Једна од најсиромашнијих у Србији, општина Бабушница у последњих годину дана за куповину службених телефона за председника општине Драгана Видановића (СНС) издвојила је више од 223.000 динара (1.860 евра), суму коју годишње потроши за превоз ученика и професора у две сеоске основне школе, открива Пиштаљка.

Да су два најмодернија и најскупља мобилна телефона марке „ајфон“, купљена у размаку од тачно годину дана у продавницама мобилних апарата у Београду и плаћена из буџета општине Бабушница, Пиштаљка је сазнала из анонимне пријаве.

Општинске реверсе о преузимању оба телефона потписао је Видановић. Први телефон марке „Apple Iphone 6s gold“, за службене потребе Видановића је набављен у мају 2016. године од фирме „Мобтренд“ из Београда по цени од 87.800 динара, пише у рачуну који је СО Бабушница доставила Пиштаљци. Видановић је тада био заменик председника општине и телефон је купио месец дана пре одласка са те функције.

Други телефон „Apple Iphone 7s gold“ купљен је у мају ове године, мање од годину дана пошто је именован за председника општине, по цени од 135.390 динара од фирме „Istyle“, у београдском тржном центру Ушће.

Оба телефона плаћена су укупно 223.190 динара.

Председник општине Драган Видановић не види ништа лоше у томе  да, иако је председник једне од најсиромашнијих општина у Србији, користи телефон скупљи од 1.000 евра. „Нисам кршио закон. Телефон је набављен за моје службене потребе“, казао Видановић, објаснивши да то није ненаменско трошење пара јер су из буџета општине „намирени сви који на то имају право”.

„Урадио сам пуно за грађане, не видим ништа лоше да се мени као председнику набави службени телефон од општинских пара”, кратко је одговорио Видановић и додао да је општини вратио телефон купљен прошле године.

Дејан Лазаревић, председник Скупштине општине Бабушница која је усвојила одлуку да се председнику купе најскупљи телефони, каже да не зна да ли је Видановић вратио „ајфон 6”, али је најавио да ће „после интересовања Пиштаљке тражити да председник општине врати тај телефон СО Бабушнице, која га је купила”.

Из општине су за Пиштаљку навели да нису расписивали јавне набавке за куповину „ајфона” јер су цене ових добара „испод прописане границе за спровођење јавне набавке”. „Немамо информацију на основу чега су изабране фирме добављачи. Немамо информацију због чега су изабрани поменути модели”, одговорено нам је из СО Бабушница.

Пиштаљка је већ писала о бахатом трошењу буџетских средстава од стране челника општине Бабушница. Тако је Агенција за борбу против корупције 2015. тражила разрешење бившег председника општине Саше Стаменковића (СНС) јер је општина пословала са фирмом његовог брата, у којој је и он имао 80 одсто власништва.

Општина Бабушница, према подацима из буџета за 2017, са мање новца него што су плаћени Видановићеви телефони покрива годишњи превоз за ученике и наставнике у основним школама „Светозар Марковић“ у селу Љуберађа (70.000 динара) и „Добринка Богдановић“ у селу Стрелац (120.000 динара).

Из те општине су нас обавестили да су у мају ове године набавили још један телефон за службене потребе, „Самсунг Ј7” за 29.760 дунара, што овогодишњи мајски рачун за службене телефоне општине, која има стопу сиромаштва од преко 50 одсто, повећава на 165.000 динара.

Тај телефон је за службене потребе дат некоме од службеника општине, рекао је за Пиштаљку председник СО Бабушница Дејан Лазаревић (Покрет обнове Краљевине Србије, бивши СПО). Он је, коментаришући набавку телефона за председника општине, рекао да је „очигледно постојала потреба да се набаве телефони”.

Лазаревић је навео да је СО Бабушница платила 223.000 динара за телефоне за Видановића, и да је то у општинском буџету подведено као ставка „опрема”. „Воли човек ајфоне”, одговорио је Лазаревић на питање због чега су набављени најскупљи модели мобилних телефона и додао да приликом набавке није прекршен ниједан закон. Па ипак, сматра Лазаревић, новац пореских обвезника не би требало да се троши на овај начин.

Шеф одељења за финансије СО Бабушница Негосава Костић рекла је за Пиштаљку да „нема никаквих неправилности” приликом куповине мобилних телефона за Видановића и да су средства за то предвиђена општинским буџетом за 2017, који је усвојен крајем јануара.

На питање да ли мисли да председник једне од најсиромашнијих општина треба да користи најскупљи модел телефона, Костић је одговорила: „Немам ја потребе да размишљам. Имам буџет и финансијски план, и тога се држим”.

Осим што је међу најнеразвијенијима, Бабушница има велики проблем и са незапосленошћу јер је према подацима филијале Националне службе за запошљавање у Пироту за 2015. годину од 12.259 становника било незапослено њих 1.350. Они који су запослени, у просеку треба да издвоје шест нето плата да би могли да купе телефоне као Видановићеве.

Биљана Живанчевић, Пиштаљка


#   Бабушница   Светозар Марковић   председник општине   Агенција за борбу против корупције   јавне набавке   мобилни телефони   Општина Бабушница   Драган Видановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима