Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Распад владајуће коалиције: СНС и СПС избацују УРС

rssBookmark and Share

Ниш 11.09.2014. Данас

Градоначелник Ниша Зоран Перишић, који је и председник нишког СНС, најавио је раскид владајуће коалиције и искључење УРС-а из њених редова, али је казао да СНС и СПС, који ће убудуће чинити нову градску власт, неће правити нови коалициони споразум.

У СПС-у сматрају да је нови коалициони споразум неопходан, док у УРС-у оцењују да упркос још увек важећем споразуму владајућа коалиција „одавно не постоји“.

- Сматрамо да УРС више не треба да буде партија у власти. УРС се више не понаша као део владајуће коалиције, а и његова политичка позиција данас је битно другачија него пре две године, када смо закључивали споразум. Наравно, неће бити никаквих чистки, нити је читав процес везан за рокове. Имамо одређену аутономију у раду и ово не радимо по налогу из централе наше странке - каже Перишић за Данас.

Он прецизира да је УРС „већ отишао из власти“ у градским општинама, изузимајући Нишку Бању. Позиције УРС-а у управним и надзорним одборима, као и скупштинским одборима и комисијама, биће такође подложне ревизији и „то је већ почело“. Међутим, „судбину“ начелника градских управа и служби, као и директора градских јавних предузећа, одређиваће искључиво резултати рада. Преиспитаће се рад свих и они који нису задовољили мораће да оду, док ће квалитетни кадрови остати, без обзира да ли су из УРС-а, каже он.

Бранислав Јовановић, дугогодишњи лидер УРС-а у Нишу, каже да владајућа коалиција не постоји „од тренутка када је СНС почео да отима директоре јавних предузећа, начелнике градских управа и градске већнике“ који су били кандидати његове странке, а то је већ „доведено до краја“. Два од три градска већника прешла су у УРС, а то су учинили и секретар Градског већа и неки директори.

- Нећу се изненадити ако покушају да смене директоре који су били кандидати УРС-а, а нису прешли у СНС. Директори Нишке телевизије, Аеродрома Ниш и Дирекције за изградњу града били су наши кандидати, али нису чланови странке и дошли су на та места конкурсом. Верујем да постоји спремност да се ти и други „наши“ директори уклоне штрајковима или због наводног лошег пословања. На пример, ЈКП Медијани, која се стара о комуналној хигијени града, град дугује око 200 милиона динара, што је озбиљан вид притиска на њеног успешног директора, који је из редова УРС-а - каже Јовановић за Данас.

Он још каже да је лично већ „уклоњен“ са места извршног директора Дирекције за изградњу града, иако је то „била професија, а не функција из коалиционог споразума“, тако да сада ради као самостални стручни сарадник у том предузећу.

- Уосталом, по резултатима ове власти, који су никакви, мени у њој и није место - каже и додаје да је једине инвестиције у граду довео Млађан Динкић, а да је после тога „све стало“.

Социјалисти: Подржаћемо напредњаке

- Ми ни у једном тренутку нисмо инсистирали на измени коалиционог споразума, али ако наш већински партнер СНС то тражи - подржаћемо. Направићемо нови коалициони споразум, без УРС-а. Притом не желимо да учествујемо у „деоби плена“, задржаћемо само места која сада имамо, а гласаћемо да кандидати СНС дођу на места која су припадала УРС-у. То је реално јер је рејтинг СНС значајно већи од нашег и та странка треба да преузме већу одговорност - каже за Данас Игор Новаковић, председник Окружног одбора СПС.


#   Ниш   СПС   СНС   УРС   Млађан Динкић   инвестиције   Зоран Перишић   Игор Новаковић   Бранислав Јовановић
@socijalisti @sns_srbija @regionisrbije @ProfdrPerisic @redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима