Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Различите реакције на Резолуцију Европског парламента о Србији

Bookmark and Share

08.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Европски парламент у Стразбуру, са 461 гласом "за" и 53 "против данас је изгласао Резолуцију о Србији којом се наша земља позива на независну међународну истрагу о наводним неправилностима на последњим парламентарним изборима. За резолуцију је гласало 461, а против 53 Е-парламентараца.

Фото: ЕП илустрација
Фото: ЕП илустрација

Према једнима, оваква резолуција може имати значајне последице за политичку сцену у Србији и утицати на дејство и реакције владе и других актера у земљи. Важно је пратити како ће се овај процес одвијати у наредном периоду..

Премијерка Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић се не слажу са резолуцијом коју је усвојио Европски парламент. Њихове изјаве наглашавају различите перцепције овога што је предложено у резолуцији.

Премијерка Брнабић изразила је став да резолуције могу бити произвољне и да ће проћи, али да ће остати упамћене као део историје. Са друге стране, министар Дачић је нагласио да је резолуција пунa оптужби које су, према њему, преписане из Београда и да представља политички памфлет.

Ове изјаве откривају различите перцепције и ставове српске владе у вези са резолуцијом коју је усвојио Европски парламент.

Опозиција пак сматра да је то значајан корак у политичком процесу. Резолуције Европског парламента имају значај у одређивању ставова и праћењу догађаја у земљама кандидатима за придруживање Европској унији. Позивање на независну међународну истрагу о неправилностима на изборима у Србији одражава жељу за промоцијом демократије, транспарентности и владавине права у земљама у оквиру процеса приступања Европској унији.

Представници Странке слободе и правде и Демократске странке позитивно су примили усвајање резолуције од стране Европског парламента.

Мариника Тепић из Странке слободе и правде изразила је став да је усвајање резолуције позитивна порука за грађане и институције Србије, што им помаже да имају слободне и поштене изборе у будућности.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, истакао је значај резолуције као симболичног корака који показује спремност Европске уније да подржи демократске процесе у Србији и да прекине са подршком стабилократији.

Ове изјаве одражавају подршку од стране опозиционих странака у Србији и њихову веру у значај демократије и слободних избора.


#   ДС   СПС   СНС   Ивица Дачић   Ана Брнабић   резолуција   Зоран Лутовац   Странка слободе и правде   Мариника Тепић   Европски парламент
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @DacicIvica @anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима