Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СПС Ниш: Интересују нас права Срба у Црној Гори без мешања у унутрашње ствари суверених држава

rssBookmark and Share

Ниш 06.01.2020. Јужна Србија Инфо

Социјалисти Ниша деле мишљење и подржавају ставове које је изнео министар спољних послова, председник СПС Ивица Дачић у вези са спорним Законом о слободи вероисповести, пише у делу саопштења ГрО СПС Ниш, које потписује проф.др Жарко Ранковић.

СПС Ниш: Интересују нас права Срба у Црној Гори без мешања у унутрашње ствари суверених држава

Саопштење....

Изнети став да нас не интересује какав ће бити државно-правни статус Црне Горе, већ права Срба, којих има скоро 30%, јасно говори да ово државно руководство нема намеру да се меша у унутрашње ствари суверених држава, али  жели да води бригу о правима  Срба ма где они живели.

Чињеница је да се путем Закона о слободи вероисповести „трасира даљи притисак на грађане Црне Горе да се одрићу свог националног идентитета“. Из Устава Црне Горе који је усвојен 2007. избачен је српски језик као службени, а према попису становништва из 2011. године 43% становништва се изјаснило да говори српски језик, а 37% да говори црногорски језик.

Не постоји ништа спорно у ставу да је морална обавеза свакога ко је узео српско држављанство да не ћути по овом питању, као и изреченој дилеми  да ли они који подржавају црногорски режим у својеврсној борби против српског народа требају и даље да имају српско држављанство.

Ситуација у којој се води антисрпска кампања преставља „историјски грех према српском и црногорском народу, јер та два народа никад нису били непријатељи и увек су били заједно у свему“, јер не можемо да заборавимо јунаштво и жртву Јанка Вукотића и црногорске браће на Мојковцу, ни учешће српског народа на обнови Црне Горе након разорног земљотреса. Апсурдно је да се ствара проблем у држави која је деценијама у у српском народу носила ореол „српске Спарте“. 

 


#   Ниш   СПС   Ивица Дачић   Црна Гора
@socijalisti @DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима