Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SPS Niš: Interesuju nas prava Srba u Crnoj Gori bez mešanja u unutrašnje stvari suverenih država

rssBookmark and Share

Niš 06.01.2020. Južna Srbija Info

Socijalisti Niša dele mišljenje i podržavaju stavove koje je izneo ministar spoljnih poslova, predsednik SPS Ivica Dačić u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti, piše u delu saopštenja GrO SPS Niš, koje potpisuje prof.dr Žarko Ranković.

SPS Niš: Interesuju nas prava Srba u Crnoj Gori bez mešanja u unutrašnje stvari suverenih država

Saopštenje....

Izneti stav da nas ne interesuje kakav će biti državno-pravni status Crne Gore, već prava Srba, kojih ima skoro 30%, jasno govori da ovo državno rukovodstvo nema nameru da se meša u unutrašnje stvari suverenih država, ali  želi da vodi brigu o pravima  Srba ma gde oni živeli.

Činjenica je da se putem Zakona o slobodi veroispovesti „trasira dalji pritisak na građane Crne Gore da se odriću svog nacionalnog identiteta“. Iz Ustava Crne Gore koji je usvojen 2007. izbačen je srpski jezik kao službeni, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine 43% stanovništva se izjasnilo da govori srpski jezik, a 37% da govori crnogorski jezik.

Ne postoji ništa sporno u stavu da je moralna obaveza svakoga ko je uzeo srpsko državljanstvo da ne ćuti po ovom pitanju, kao i izrečenoj dilemi  da li oni koji podržavaju crnogorski režim u svojevrsnoj borbi protiv srpskog naroda trebaju i dalje da imaju srpsko državljanstvo.

Situacija u kojoj se vodi antisrpska kampanja prestavlja „istorijski greh prema srpskom i crnogorskom narodu, jer ta dva naroda nikad nisu bili neprijatelji i uvek su bili zajedno u svemu“, jer ne možemo da zaboravimo junaštvo i žrtvu Janka Vukotića i crnogorske braće na Mojkovcu, ni učešće srpskog naroda na obnovi Crne Gore nakon razornog zemljotresa. Apsurdno je da se stvara problem u državi koja je decenijama u u srpskom narodu nosila oreol „srpske Sparte“. 

 

Komentara: 0


#   Niš   SPS   Ivica Dačić   Crna Gora
@socijalisti @DacicIvica @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima