Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Иницијатива опозиционог одборника: Обезбедити маске и дезинфекциона средства за социјално угрожене

rssBookmark and Share

Ниш 16.11.2020. Јужна Србија Инфо

Како пише у саопштењу достављеном медијима, Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша поднео је иницијативу којом тражи да Град обезбеди маске и дезинфекциона средства за социјално угрожене грађане.

Иницијатива опозиционог одборника: Обезбедити маске и дезинфекциона средства за социјално угрожене

Саопштење преносимо у целости..

„У Нишу је сваког дана све више и више социјално угрожених грађана. Лоша епидемиолошка ситуација довела је до гашења неких фирми, као и до отпуштања радника. 

Ситуација је таква да ако се ништа не производи, нема шта ни да се прода. То значи да фирме не остварују профит, а самим тим неће бити у могућности да запошљавају. Фирме могу да држе постојеће раднике, али ако ствари постану веома лоше, неће то чинити. Из тог разлога све више људи остаје без посла или страхује од отказа. 

Све то доводи наше суграђане у незавидан положај. Наши суграђани су у свакодневном проблему како да обезбеде новац за основне животне потребе, а сада и посебне, због новонастале ситуације“ – изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

„Епидемија корона вируса траје већ пуних осам месеци. Неизвесно је када ће се она завршити. С обзиром да мере заштите предвиђају ношење маски и коришћење дезинфекционих средстава, то је трошак који највише погађа социјално угрожене грађане. 

Грађани најчешће користе хируршке маске, које се могу набавити у апотекама. Њихова цена се креће од 13 до 50 динара. Како ове маске штите 2 сата, свакодневно је потребно употребити по неколико маски, зависно од потреба сваког грађанина. Погоршањем епидемиолошке ситуације, пооштравају се и мере, па ће маске вероватно морати да се носе и на отвореном. Према томе, биће неопходно да сваки грађанин обезбеди бар 3 маске дневно, што је трошак од око 60 динара дневно. Осим маски, грађани свакодневно купују и дезинфекциона средства, што је такође још један издатак за кућни буџет. У просеку је за месец дана потребно око 3 литара дезинфекционог средства, што је око 2500 динара месечно“ – додао је Станковић. 

По евиденцији Центра за социјални рад тренутно је 40.079 социјално угрожених лица (12.818 лица која примају сталну, а остали тренутну новчану помоћ). Неопходно је да Град за ова лица обезбеди бар по 3 маске дневно, односно 90 маски месечно и око 3 литара дезинфекционог средства месечно, како би се обезбедила ефикасна заштита од заражавања. 

„Потребно је да Град ребалансом буџета за 2020. годину определи око 100 милиона динара за ове намене, а да буџетом за 2021. годину предвиди одређену суму новца, јер је неизвесно када ће се епидемија завршити и када ће вакцине почети да се примењују“ – закључио је Станковић. 

 


#   Ниш   дезинфекција   Миодраг Станковић   Скупштина града Ниша   Коалиција Ниш мој град   Коронавирус   заштитне маске
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима