Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић - Ниш мој град: Обезбедити све неопходне услове за полазак деце у школу

rssBookmark and Share

Ниш 31.08.2020. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић, одборник групе "Ниш мој град", који су себе представили као конструктивну опозицију у новом градском парламенту, поднео је иницијативу Скупштини града Ниша, поводом почетка школске године и како каже, лоше епидемиолошке ситуације у граду.

Станковић - Ниш мој град: Обезбедити све неопходне услове за полазак деце у школу

Саопштење пренсимо целости..

“У Нишу је још увек лоша епидемиолошка ситуација. Без обзира на то, школе почињу са радом сутра. Имајући у виду да велика већина грађана Ниша живи у тешким материјалним условима и да је економска ситуација јако лоша, поднео сам одборничку иницијативу којом предлажем да се предузму конкретне мере за побољшање услова у свим школама“ - рекао је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша.

Предложио сам да се у школама обезбеде сви неопходни услови за полазак деце у школу. Првенствено треба обезбедити дезинфекциона средства као и заштитне маске и рукавице за децу.

„Новоизабрана градоначелница је у свом експозеу навела да ће посебну пажњу посветити социјално угроженом становништву. Данас је све мање људи који имају новац да купе књиге и опрему деци за полазак у школу. Наставни програм се мења из године у годину, па се штампају нове књиге које коштају и до 16000 динара. Стандард родитеља, који је ионако незавидан, посебно је оптерећен у ово доба године због набавка огрева, припреме зимнице, куповине одеће и обуће за школарце, посебно куповине маски, рукавица, средстава за дезинфекцију за целу породицу, намирница богатих витаминима,  синтетичких витамина и других препарата за подизање имунитета и др.

Сматрам да је потребно определити средства из буџета града како би обезбедили бесплатне уџбенике  за сву децу основношколског и средњошколског узраста“ - рекао је Станковић.

Према последњим информацијама настава ће се одржавати како онлине, тако и у школама.

„Неопходно је да се за социјално угрожене родитеље, који немају услова, обезбеде лаптопови, како би деца могла да прате онлине наставу.

Предлажем да се социјално угроженим родитељима, који су већ купили књиге, рефундирају трошкови.

Мере кризног штаба по питању ношења маски и даље важе, па је неопходно обезбедити минимум по три маске и по два пара рукавица за ђаке који присуствују настави у школи.

У свакој школи морају бити појачане мере хигијене објеката (ходници, учионице, школске клупе, столице, степениште, тоалети, сале за физичко образовање и др). Потребно је да се на улазу у школски објекат обезбеди мерење температуре као и дезинфекција обуће и руку као и да у школским ходницима буду распоређени дозери са течношћу за дезинфекцију руку или суву дезинфекцију.

С обзиром да је Градоначелница Ниша најавила ребаланс буџета на наредној седници Скупштине Града Ниша, сада је права прилика да се усвоји ова иницијатива и да се пошаље позитиван пример свим градовима и општинама у Србији, на који начин се треба односити према грађанима“ - закључио је Станковић.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Миодраг Станковић   Скупштина града Ниша   бесплатни уџбеници   школска година   Ниш мој град   Коалиција Ниш мој град   Коронавирус   заштитне маске
#GradonacelnicaN @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима